SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Zaměstnanecká příručka Food & Beverage department „Life is better whed share.“ aneb „Život je lepší, když se o něj podělíš.“ Značka Sheraton SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Sheraton Prague Charles Square Hotel Sheraton Prague Charles Square Hotel se nachází na pomezí Starého a Nového Města pražského, v těsné blízkosti Karlova náměstí. V okolí hotelu naleznete populární a navštěvovaná muzea, galerie a divadla. Václavské náměstí je téměř za rohem a proslulý Karlův most je vzdálen jen 15 minut chůze. Všech 160 pokojů, včetně 38 apartmá, nabízí skvělou postel Sheraton Sweet Sleeper® Bed, která vám zaručí dokonalý spánek, a také naší značkovou kosmetiku Shine for Sheraton™. Společně s rodinou a přáteli si přijďte vychutnat kulinářské speciality v restauraci Brasserie Délice nebo se po setmění stavte na osvěžující koktejl v Diamond’s Baru. Naše Spa a Sheraton Fitness programmed by EXOS Vám pomůže zůstat fit i na cestách. Sheraton Prague Charles Square hotel je součástí Starwood Hotels & Resorts společně s ostatními 10 hotely: St. Regis, The Luxury Collection, W Hotels, Westin, Le Meridien, Aloft, Four Points, Element, Tribute a Design Hotels. SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Restaurace Brasserie Délice Naše restaurace nabízí skvělou mezinárodní kuchyni. Tato restaurace má celkem tři části. V restauraci je cca 80 míst. Snídaně jsou podávané formou bufetu a nebo dle snídaňového menu – záleží na výběru hosta. Obědy a večeře jsou podávané formou A la Carte. Nenechte si ujít přátelskou atmosféru, čerstvé kvalitní suroviny a širokou nabídku specialit v naší restauraci Brasserie Délice. Mnohaleté zkušenosti našich kuchařů jsou zárukou kvality a opravdového kulinářského zážitku. Naše Business Menu je výbornou volbou, pokud se chcete s kolegy rychle a chutně naobědvat během pracovního týdne. SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Diamonds Bar Zpříjemněte si podvečer našimi vynikajícími koktejly a chutným občerstvením v elegantním prostředí Diamonds Baru. Máme zde i vlastní koktejl – Sheratini! Diamonds Bar je tím pravým místem k odpočinku po dni plném obchodních schůzek nebo pro setkání s přáteli po práci a je otevřený denně od 10 hodin do 1 hodiny do rána. SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Club Lounge Hosté klubových pokojů & apartmá mají nárok na bezplatný vstup do Club Lounge. Toto luxusní relaxační místo nabízí bezplatnou snídani, odpolední hors d´oeuvres, široký výběr nápojů, noviny či internet. Sheraton Club Lounge nabízí našim hostům komfort a pohodlí při využívání vyššího levelu služeb. V Club Lounge mají naši hosté snídani a navíc zde mají po celý den k dispozici občerstvení. SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Pokoje pro hosty Hotel nabízí 122 luxusních a exkluzivních pokojů do 33m2 a 38m2 junior, premium a duplexních apartmá do 73m2. Moderní nábytek, teplé barvy a postele Sheraton Sweet Sleeper Bed naplňují každý pokoj relaxační atmosférou. Díky velkému výběru pokojů a apartmá mají naši hosté zaručený pohodlný a příjemný pobyt, ať už cestují za obchodem nebo za zábavou – svěží a vzdušné pokoje jim nabídnou vše, co budou potřebovat k tomu, aby se cítili příjemně. Vybavení pokojů je následující:  Samostatný systém vytápění a klimatizace  24-hodinový servis na pokoj  Mini Bar, zařízení na výrobu čaje a kávy  TV s plochou LCD obrazovkou  Satelitní/Kabelové kanály, filmy na pokoji  Trezor na pokoji  Přístup k vysokorychlostnímu & Wifi internetu  Zrcadlo pro make-up / holení se  Hlasová pošta  Župany, Pantofle, Fén  Žehlička & Žehlící prkno  Postel Sheraton Sweet Sleeper Bed, antialergické polštáře a povlečení Sheraton Sweet Sleeper Bed speciálně navržená a patentovaná postel, kterou najdete ve všech hotelech Sheraton. Přepychová matrace, teplá přikrývka, pohodlná peřina, svěží povlečení, spousta hypoalergenních a péřových polštářů. To vše, pomáhá našim hostům „spát sladce“ jako doma, i když jsou od domova daleko. Komfort postele patří ke klíčovým faktorům všeobecné spokojenosti našich hostů. Postel Sheraton Sweet Sleeper Bed je možné zakoupit na: http://europe.sheraton-hotelsathome.com SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Spa Odpočívejte v našem spa a dopřejte svému tělu a mysli chvilku oddechu po celodenním shonu ve městě a na schůzkách a nabijte se novou energií. Spa v hotelu Sheraton Prague Charles Square je to pravé místo. Nabízíme luxusní wellness centrum s širokým výběrem relaxačních masáží a jiných lázeňských procedur. Spa v hotelu Sheraton Prague Charles Square nabízí:  Finskou saunu (společnou, zdarma)  Odpočívárnu  Soukromou finskou saunu a vířivou vanu (cena za hodinu)  2 soukromé místnosti na masáže s širokou nabídkou relaxačních masáží (thajská, havajská, horkými kameny, relaxační a další) SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Sheraton Fitness programmed by EXOS Načerpejte novou energii v Sheraton Fitness a nepřerušujte svůj fitness režim, když jste na cestách. Sheraton Fitness Programmed by Core® Performance je tu pro vás. Pomůže vám zůstat aktivní a zdraví, i když jste daleko od domova. Nejmodernější kardio a posilovací stroje jsou vybaveny originální technologií s vestavěnými LCD obrazovkami, na kterých si můžete zvolit televizi, video nebo hudbu. Není těžké být fit, když můžete využít kvalitní fitness centrum a speciální nabídky zdravých jídel v naší restauraci a na pokojích. SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Link@Sheraton Jedině v hotelech Sheraton najdete Link@Sheraton℠ experienced with Microsoft® místo, kde můžete zůstat v kontaktu se vším na čem Vám nejvíc záleží. Dokončete s kolegy jednání, zorganizujte obchodní setkání anebo si popovídejte s přáteli. V pokojích pro hosty a na všech veřejných prostorech je dostupný vysokorychlostní & Wifi internet, který můžou hosté využívat ke služebním účelům, ale i ve svém volném čase. Nezapomeňte, že ani na cestách nemusíte být mimo dosah. Kromě příjemného prostředí Vám Link@Sheraton experienced with Microsoft nabízí i následující bezplatné služby:  Moderní počítače s možností video chat  Bezplatné WiFi připojení na Internet  Noviny a časopisy  Tiskárna  42" LCD TV SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Terasa High 8 Výhled na Pražský hrad třeba při západu slunce si můžete vychutnat na naší terase High 8, která je celoročně přístupná a v letních měsích je na ní otevřen i bar s obsluhou. SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Konferenční místnosti Ideální prostory pro vaší příští konferenci, Sheraton Prague Charles Square Hotel nabízí 4 světlé, klimatizované meetingové prostory, kam se vejde až do 160 delegátů. Nabízí take moderní technické vybavení, které je jistě součástí každé úspěšné konference. Náš kreativní banketový tým se vám bude věnovat a pomůže naplánovat a zrealizovat jakoukoliv akci. Konference a jednání, tiskové konference, firemní prezentace, tréninky a incentiva. Flexibilita konferenčních prostor, audiovizuální prostředky nejvyšší kvality a naše připravenost jsou zárukou úspěšnosti vaší firemní akce. Konferenční místnost ENERGY Podlahová plocha: 188 m2 Max. kapacita: 180 lidí Výška stropu: 3, 35 m Šířka: 9, 50 m Délka: 20 m SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Konferenční místnosti Konferenční místnost CONNECTION Podlahová plocha: 105 m2 Max. kapacita: 100 lidí Výška stropu: 2,8 m Šířka: 7 m Délka: 15m Díky pohyblivé stěně může být 105 m2 velká zasedací místnost CONNECTION rozdělena na: Zasedací místnost CONNECTION 1 (70 m2 ) a Zasedací místnost CONNECTION 2 (35 m2 ) . Konferenční místnost INSPIRE Podlahová plocha: 81 m2 Max. kapacita: 60 lidé Výška stropu: 2, 5 m Šířka: 8, 5 m Délka: 9, 5 m SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Konferenční místnosti Konferenční místnost MEMORY Konferenční místnost BELONG SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL ZÁKLADNÍ INFORMACE PRACOVNÍ HODINY/ROZPIS SLUŽEB  Příchod do práce přes služební vchod pro zaměstnance s použitím ID karty  Do práce přijít dostatečně včas, aby jste měli čas na převlečení do pracovní uniformy a příchod na pracoviště alespoň 5 minut před začátkem směny – předání směny, rozdělení práce  Zkontrolujte si rozpis služeb po každé směně pro případnou změnu  Rozpis služeb je vyvěšený nejpozději ve čtvrtek/pátek před každým sudým týdnem  Žádosti na den volna např. v případě návštěvy lékaře apod. vždy hlásit předem!!! Bez nahlášení nemusí být případné volno uděleno. Vždy informujte managera / supervisora pokud víte, že jdete do práce pozdě!!! PHONE LIST: General Hotel Number 225 999 999 Restaurace Brasserie Delice 225 999 962 Diamonds Bar 225 999 936 Abdo Shamekh/ F&B Manager 725 260 717 Jaroslav Ruta / Outlet Manager Kristýna Šulová/ Food & Beverage Supervisor 725 260 723 Jiří Beneš / Banquet Supervisor 725 260 718 CO DĚLAT V PŘÍPADĚ, ŽE ONEMOCNÍTE  Je nutno informovat managera/supervisora o Vaší nemoci minimálně 4 hodiny před začátkem Vaší směny a poté, přinést potvrzení od doktora Vaší neschopnosti SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL POUŽÍVÁNÍ TELEFONU NA PRACOVIŠTI Telefon v jednotlivých outletech (restaurace, bar), musí být zvednutý do 3 zazvonění: Telefonát zvenku Hello, (Good morning, afternoon, evening) “Name of department” at Sheraton Charles Square Hotel Prague, “your name” is speaking, how may I help you?” Dobrý den (večer), “jmeno oddeleni (Restaurace Brasserie Delice, Diamonds Bar), hotel Sheraton, “Vaše jméno” u telefonu. Jak Vám mohu pomoci? Telefonát z hotelu “Name of department”, “your name”, “How may I help you?” “Jméno oddělení, “jméno”, jak Vám mohu pomoci?” KODEX OBLÉKÁNÍ A VZHLED NA PRACOVIŠTI Přesný kodex oblékání zahrnuje následující: 1. Uniformu je nezbytné nosit po celou dobu směny. Vždy se přesvědčte, že uniforma je v dobrém stavu. Součástí uniformy je jmenovka a Sheraton pin, které je povinné nosit po celou dobu pracovní doby. 2. Boty Pánské boty musí mít uzavřenou špičku a podpatek do 3 cm. Dámská obuv by měla mít uzavřenou špičku a podpatek do 8 cm z bezpečnostních důvodů. Boty musí být vždy čisté a v dobrém stavu. Tenisky, sandále, vietnamky, boty na platformě nebo mokasíny není dovoleno nosit. 3. Délka kalhot Pánské kalhoty musí končit těsně nad podpatkem a dámské na úrovni kotníku. 4. Kravata/ košile/zástěra Kravatu a zástěru je třeba nosit neustále, je součastí vaší uniformy. Košile zaměstnanců v operačním oddělení musí být bílá. Košile musí mít dlouhý rukáv. PRÁDELNA JE OTEVŘENA PO-PÁ 7:30 – 16:00 Nezapomeňte si vždy vzít čistou uniformu na další den SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL 5. Oholení/ vousy Každý den musí být muži dohladka oholeni. 6. Šperky/ prsteny Dámy (1 naušnice v uchu- naušnice musí být nevýrazné, jednoduché, NEbarevné, 2 jednoduché prstýnky – na každé ruce jeden, decentní náramkové hodinky) Pánové (1 prsten- a to jen snubní) Viditelné tetování a piercing (včetně piercingu jazyka) není dovoleno. 7. Vlasy u děvčat Dlouhé vlasy musí být vzadu pevně staženy, padající vlasy upravené sponkami. Polodlouhé vlasy upevněné sponkami nebo čelenkou tak, aby nepadaly do tváře. 8. Osobní hygiena Základem osobní hygieny je denní tělesná hygiena, holení, používání tělového deodorantu a čištění zubů. Nechty musí být čisté, elegantně upravené a odpovídající délky bez ornamentů a výstřední barvy. Barevný lak na nechty je zakázan. Kolýnské a parfémy se musí používat v přiměřeném množství CO JE NA PRACOVIŠTI ZAKÁZANÉ  Konzumace veškerých nealkoholických nápojů jako je nealko, džus, káva a čaj s výjimkou vody v 1,5l plastových lahvích  Konzumace veškerého jídla podávaného hostovi  Používání toalet pro hosty (toalety v restauraci, na Lobby, Conference a Banqueting..)!!!  Pro zaměstnance jsou určené toalety v šatně  Chodit po hotelu v civilním oblečení  Mobilní telefony nejsou povolené SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL OTEVÍRACÍ DOBA F&B ODDĚLENÍ Brasserie Délice Breakfast Monday - Friday 06:30 - 10:30 Saturday – Sunday 07:00 – 11:00 Lunch Monday – Sunday 12:00 – 15:00 Dinner Monday – Sunday 18:00 – 23:00 Diamonds Bar Monday – Sunday 10:00 – 01:00 Club Lounge Breakfast Monday – Friday 07:00 – 10:30 Saturday – Sunday 07:00 – 11:00 Snack Monday – Sunday 11:00 – 23:00 Hors d’oeuvres Monday – Sunday 18:00 – 20:00 SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL KDO JE KDO V F&B Abdo Shamekh F&B Manager Asisstant F&BM Kristýna Šulová F&B Supervisor Petra Matúšová Jiří Beneš Basem Hanna Bar Supervisor Banquet Supervisor RS & CL Supervisor Lucia Valkova Tomáš Bravenec Ibrahim Ghalwsh Martin Petráň Banquet waiter Jakub Řeháček Bartender Masoud Abdelkader RS & CL waiter Michal Hrisiňko Gabriela Muras Simona Žigová Michaela Skalová Restaurant waiter SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL VIP LIDÉ Pokud přijdou na snídani, servíruje se jim vše na stůl. AVI COHEN Majitel - pomerančový džus - bezkofeinová káva - 3x volské oko – sunny side up well done! - 2x tmavý toast + 2x máslo - bílý jogurt, hodně skořice, 2x med = míchá si to sám K obědu preferuje steaky vždy s úpravou medium Vít Mutl Generální ředitel - pomerančový džus - filtrovaná káva s mlékem - 2x volské oko se šunkou (hemenex) nebo žampionovo-sýrová omeleta - ovocný jogurt - mix krájeného ovoce K obědu preferuje grilovanou chobotnici, steak vždy s úpravou medium s přílohou řeckým salátem bez cibule SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Otevírací procedůra – snídaně  Při příchodu na snídaně se podívat do odpadkárny jestli jsou všechny lahve srovnané tak jak mají být a pokud ne, tak poprosit noční RS nebo prvního kdo přijde, aby to opravil – dříve než přijde skladník  Zkontrolovat H8 jestli tam není nepořádek  Na recepci vyzvednout reporty (Guest in house, STARHOT guests, Club Lounge, Voids a Discounts pro Managera) cash a klíče pro restauraci a bar  Začít vařit kávu – pokud jsou ten den bankety, tak co nejvíce (dle počtu lidí na bankety)  Noční RS by měl připravit mléko na stoly, džusy a zapnout coffee machinu  Rozestavit cedulky na bufet  Připravit příbory a kleste  Zavolat do kuchyně a objednat džusy, popř. filtrovanou kávu  Hostess: v reportu Guest in house si zjistit snídaně v ceně (je-li v řádku u jmena BBK nebo BKCOMP= snídaně v ceně, STARHOT = 50% sleva, podle STARHOT reportu, CL jako guest co má přístup na Club Lounge) Nejlepši je si toto vše nějak oznacit pro rychlejsi vyhledavani. Napr. Snídaně v ceně = X a 50% napsat k číslu pokoje, CL jako club lounge)  Rozsvítit všechna světla na bufetu a na restauraci  Otevřít bar, lahve od kávovaru vyskládat do přihrádky a zapnout myčku na baru – pouze stisk tlačítka jako by PLAY – zkontrolovat stav skleniček na lobby u vody  Připravit si věci k Microsu: setupy, hrnečky, podšálky, cukry na doplňování, kávu, mléko na doplněni, hadřík na utření stolů  V 6:30hod. otevřít snídaně pro hosty  Rozdělit si činnosti, kdo co bude dělat, aby všichni nedělali jednu věc!!! Tzn. Hosteska, člověk do zázemí (pokud jich je dost), 1x člověk Separée, který bude mít i na starosti roznášení objednávek (nebo to může dělat i student) 1x člověk Main, 1x člověk tam, kde je kávovar a džusy – může to dělat člověk na RS a student jak je potřeba, o doplňování buffetu se starají kuchaři - my máme na starosti pouze džusy, vody, mléko a doplňovaní talířů. Student nebo brigádník, aby měl na starosti úklid drobečků v Separée u pečiva.  V případě plnosti restaurace je potřeba komunikovat s hosteskou ohledně volných míst, která hosty poprosí a usadí prozatím na lobby než se nějaké místo uvolní.  Po snídaních nejlépe v 10:30 jít do skladu pro fasování a přivézt ho na restauraci a bar a přitom dát skladníkovi fasování na snídaně, je-li potřeba. Pokud potřebujete někam odejít (záchod apod.) je potřeba to vždy nahlásit managerovi/supervisorovi !!! SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Foto snídaňového bufetu: SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Foto setup na snídaně: SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Servis, péče o hosta a chod snídaní  Hosteska uvítá hosta pozdravem dobrého dne a zeptá se ho na jméno a číslo pokoje (pokud možno oslovovat hosta jménem)  Podle reportu Guest in house zjisti, zda-li má nebo nemá snídani. Pokud ji má, oznámit mu kde najde bufet a popřát hezkou snídani, žádný účet. o Pokud je STARHOT tak má 50% slevu na snídani – tzn., že si může vybrat z nabídky full bufetu, kontinentální snídaně nebo A la carte s 50% slevou o Pokud má CL, znamená to, že má snídani na clubu, ale může ji mít i na restauraci – je to to samé a je nutno ho o tom informovat o Ostatní = účet v plné ceně a nabídka Menu: Full breakfast buffet, Continental breakfast buffet nebo A la carte – o takovýchto hostech vždy informovat číšníka, aby je mohl objednat  Hosteska nabídne ponechání zavazadla u hostesky nebo v laguage roomu, číšník nabídne kávu nebo čaj u stolu  Neustále mít pod dohledem chod snídaní, nádobí posílat pravidelně na myčku, mýt sklo a udržovat co nejlépe úklid v zázemí, průběžně doplňovat džusy, kávu, vodu do samovaru, čaje apod.  Full Breakfast buffet znamená: teplý i studený buffet v ceně včetně teplých a studených nápojů a včetně objednávky A la carte, takže pokud si host bude chtít objednat vejce Benedikt, které jsou z A la carte, nebude za ně nic platit. Host se na bufetu obsluhuje sám.  Continental breakfast buffet: v ceně pouze studený buffet a teplé a studené nápoje. NE teplý bufet, palačinky apod.!! Host se na bufetu obsluhuje sám.  A la carte: Objednávka pouze z Menu, vše se hostovi servíruje na stůl, host nesmí na buffet!! SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL A la carte Menu:  Míchaná vejce – dělaná dle přání hosta (medium, well done,..) podávaná s bílým nebo tmavým toastem – 2ks a k tomu 2 ks másla  2 Volská oka – dělaná dle přání hosta (medium, well done, z jedné strany nebo z obou) podávaná s bílým nebo tmavým toastem – 2ks a k tomu 2 ks másla  Omeleta z dvou vajec s výběrem ingrediencí: šunka, houby, rajčata, sýr, červená paprika a cibule podávaná s bílým nebo tmavým toastem – 2ks a k tomu 2 ks másla  Vejce Benedikt – pošírované vejce na opečené housce se slaninou a holandskou omáčkou  Vejce Florentine– pošírované vejce na opečené housce se špenátem a holandskou omáčkou  Vejce Atlantic– pošírované vejce na opečené housce s lososem a holandskou omáčkou  Křupavá slanina, Výběr z párků, Pečené Brambory, Gratinovaná rajčata, Grilované houby podávaná s bílým nebo tmavým toastem – 2ks a k tomu 2 ks másla (k párkům hořčice a kečup)  Bílý jogurt – podáváný v misce na talířku s ubrouskem  Ovocný jogurt – ovocný jogurt ve skleničce – Berries nebo muesli  Výběr z cereálií a muesli – podávaná v misce na talířku s ubrouskem a mlékem na straně - Host si může jít vybrat sám na buffet jaký druh muesli chce  Ovocný salát nebo Výběr z Ovoce Palačinky s džemem nebo s Nutellou - musí se objednat v kuchyni !!! SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Foto prostírání na A la carte: Po snídaních je potřeba Vždy je potřeba si připravit snídaně na další den, tzn., doplnit vody a mléko v boxech, doplnit cukry, alespoň 1x týdně doplnit sůl a pepř a stejně tak umýt cedulky, aby nebyly špinavé od jogurtu, vajec, drobků apod., svést šafiny ze snídaní na myčku na umytí, doplnit kávu a čaje, vodu do samovaru, kompletně uklidit bufet, to platí i pro kuchaře, takže pokud kuchařská část není uklizena, zavolat do kuchyně, ať to přijde někdo uklidit. Vyleštěné příbory, navezené všechno nádobí, srovnané hrnky a podšálky. SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Příprava na oběd Přinést si z kuchyně rustikální bagety a máslo s olivovým olejem a kapkou balsamica, to se servíruje vždy 1 ks od každého pro 2 hosty. V případě docházení baget či couveru, volat do kuchyně o přípravu dalších. Pokud přijde host na oběd, volat do kuchyně 961 kolik jich přišlo, aby o tom věděli. Hostovi dáme Menu A la carte a od Po-Pá denní nabídku – Business Menu + nápojový lístek. Pokud host sedí sám u stolu, zdebarasujeme druhé místo. Ihned se ho můžeme zeptat na pití, pokud už bude vědět. Mezitím mu připravíme pití i couver – pečivo, oliv.olej a máslo a přineseme ke stolu. Vezmeme od hosta objednávku. Namarkujeme do Microsu. Dle výběru jídla obměníme či doložíme příbory. Na polévku lžíci, na steak steakový nůž, rybí příbor apod. V průběhu se ptáme, zda-li je všechno v pořádku. Po jednom chodě, v Microsu zadáme NEXT COURSE a v kuchyni už vědí, že můžou vydávat další chod. Po hlavním chodě se zeptáme hosta na dezert či kávu nebo čaj. Po směně Všechny své účty napsat do Night Audit Check list a dle reportu Employee financial report zapsat počet účtů a konečnou částku. Napsat Outlet, podpis a nechat si to na recepci zkontrolovat. Pokud je v účtech Cash, je potřeba hotovost dát do sáčky a společně s recepčním jít do sejfu – jako svědek a on jediný má přístup do sejfu. Chyba v objednávce Pokud se stane chyba v objednávce např. Místo Aquila se namarkovala Mattoni a účet se již uložil, tak neotevírat nový účet, ale pokračovat v již založeném účtu a zavolat Supervisora nebo Managera. To samé co se týče jídla – přednostně zavolat do kuchyně chybu (aby to jídlo nedělali), namarkovat nové a pak řešit. Pokud nenajdete supervizora nebo managera a host si bude přát zaplatit, rozdělíme účet tak, že zadáme, co host měl a zbylý účet – špatně namarkovaný vyřešíme se supervizorem, managerem či Managerem On Duty – MOD. MICROS Nový účet: Projedeme Micros kartou a ukáže se hlavní obrazovka se stoly. Vybereme číslo stolu a dostaneme se do hlavní nabídky. Dle snídaně /obědu+večeře / Room servisu/ Diamonds Baru / Promotion/ Business Menu atd. vybíráme z nabídky. Jednotlivé položky z různé nabídky se vždy nachází v levé části Microsu. Při zadávání př. Předkrm/ Hlavní chod/ Dezert, vždy chody oddělujeme svislou čarou, aby v kuchyni věděli, že jídlo se nebude servírovat najednou. Odešleme a uložíme účet SEND. Účet pro manageri Sheratonu se markuje v Repre ceně, což je v otevřeném účtu ve spodní části a když se uzavírá, tak se markuje vždy 0 hostů a na room charge podle toho, kdo to je. Víceméně každý manager v hotelu má svůj vlastní Pay master (room). Vždy musí manager účet podepsat. SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Slevy: 100% Breakfast discount se dává při markování snídaní 100% Banqueting discount se dává při markování banquetů, i když měli oběd na restauraci 10% SPG discount – pro všechny SPG member 25% discount jsou většinou corporátní klienti – Vikings, Voyage Private France 50% STARHOT discount je pro hosty co pracují v naší síti hotelů a jdou zde ubytovaní Green voucher – sleva 128 CZK na F&B při předložení Viking sleva 14:00 – 18:00 – 25% pouze na drinky !!! SLEVY 25% a 50% SE NEVZTAHUJÍ NA MENU, KTERÁ JSOU JIŽ ZLEVNĚNÁ – př. Business Menu, Promotion Menu apod., tyto ceny se v tomto případě vztahují pouze na drinky. Vouchery: Zaměstnanec měsíce – Repre price a uzavřít na PM HR Je nutno sledovat, zda-li je na voucheru uvedeno i pití v ceně a nebo ne. Voucher jako dárek od Salesu – Repre price a uzavřít na PM Sales 9015 Prepaid voucher – zde se uzavírá předplacený voucher v plných cenách SPG welcome cocktail – cokoliv k pití, markovat v REPRE, hotů 0 a uzavřít na SPG welcome 9917 Tisk účtu: Projedeme Micros kartou a ukáže se hlavní obrazovka. Z PICK UP CHECK zjistíme, jaký stůl si přeje zaplatit, kliknem na něj a účet, který se nám ukáže a dáme PRINT CHECK. Uzavření účtu: Projedeme Micros kartou a ukáže se hlavní obrazovka. Z PICK UP CHECK zjistíme, jaký stůl potřebujeme uzavřít. Klikneme na něj a účet se nám ukáže, pak dáme PAY, ukáže se nám nabídka n a počet hostů, tak zadáme kolik jich bylo a pak máme na výběr z nabídky CASH, ROOM CHARGE nebo platba KREDITNÍ KARTOU. Než účet uzavřeme, je potřeba zadat TIP, pokud nám jej host dal. Vždy zadáváme 10,00 jinak se nám tam natíží 0,10. Po zadání tipu zvolíme platbu. Pro platbu CASH klikneme na cash a účet se nám uzavře. Pro platbu na pokoj zadáme ROOM CHARGE a zadáme číslo pokoje hosta a dáme OK. VŽDY si zkontrolujeme, jestli sedí napsané jméno hosta se jménem v Microsu. Pokud ano, dáme ok a účet se uzavře. Pro platbu kreditní kartou zvolíme druh karty a potvrdíme. SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Uzavření účtu „půl na půl“: Pokud chce host zaplatit účet např. 1200 CZK a to tak, že 500 CZK Cash a 700 CZK kartou uděláme to tak, že zadáme položku PAY, v pravé části obrazovky zadáme 500. (je potřeba zadat na konci částky tečku) a zmáčkneme Cash a pak nám tam zbyde 700 CZK, což už jenom zvolíme druh karty. Takto to lze dělat i v případě Room charge. Rozdělení účtu: Otevřeme si účet, který chceme rozdělit. V pravém horním rohu je nabídka FUNCTION, tu zadáme a pak vybereme položku SPLIT CHECK. Ukážou se nám dva sloupky a pak dle označení položky, kterou chceme přetáhnout ji překlikneme do nového účtu. Postup dále opakujeme a pak zadáme SAVE. Potom je nutno vytisknout účet každý zvlášť. Účet se nám zobrazí jako 1/1 a 1/2 = stůl číslo 1 / 1. část. Pokud budeme účet potřebovat rozdělit na více částí, při SPLIT zadáme add check a zobrazí se nám nové okénko s účtem. Transferování účtu: Otevřeme si účet, DO kterého chceme druhý účet transferovat. Předem musíme znát jeho číslo. V otevřeném účtu zadáme FUNCTION a vybereme položku Add/Transfer Check SLU, zobrazí se nám seznam všech účtů a pak jen vybereme ten, který chceme přetransferovat. Pokud chceme transferovat účet z oddělení do oddělení př. Z restaurace na Bar, tak při výběru FUNCTION zadáme Add/Transfer Check from List Prompt RVC což znamená přesun z oddělení. Opět se nám zobrazí účty na daném oddělení, z kterého chceme transferovat a vybereme účet. Voidování: Pokud již máme otevřený účet, který ještě není uložený, stačí pouze kliknout na položku, kterou chceme smazat a zadáme ve spodní části obrazovky VOID a položka se smaže. Pokud účet již je uložený, je potřeba použít Micros kartu supervizora/managera. Postup je stejný, akorát je potřeba zadat důvod VOIDU, takže si vybereme z nabídky a potvrdíme. Na vytisknutý VOID napíšeme znovu důvod a podpis. Uzávěrka: Po každé směně je potřeba udělat uzávěrku účtů (pokud se ten den karta používala) a to tak, že se projede kartou do základní obrazovky. Zvolí se v pravé části FUNCTION, REPORTS, Employee Financial, Period se zadá Today a dá se Run report a Print. Telefonování Z telefonu v zázemí lze volat na všechna oddělení dle telefonního seznamu, na mobilní telefon přes 0. Z tohoto telefonu lze volat i ven v případě, pokud někdo zaspí apod. SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Bankety Pokud se konají bankety, je potřeba zjistit kolik a pro kolik lidí. To se už dá zjistit ráno podle přípravy kávy na ně. Dá se to zjistit z BEO, které by mělo viset v zázemí, a nebo od banketových číšníků. Kvůli obědu je tedy potřeba zjistit kolik bude lidí, kolik bude potřeba šafin pro kuchyň, jaký budou mít bufet kvůli cedulkám. Setup je: nůž, vidlička (můžou být snídaňové), dezertní lžíce, snídaňová sklenička, ubrousek. Lžičky na desert budou ve skleničce přímo u dezertů. Na každý stůl se dá AQ 0,75 a MAT 0,75 střídavě, 1x pro 2 osoby. Obědy: ve většině případech si host může dát 1x soft drink a kávu nebo čaj – vše zapisujeme Věčere: ve většině případech je “hodina drinků” kdy host si může dát i pivo nebo víno, vše se zapisuje VŽDY JE POTŘEBA TO ZJISTIT PŘED AKCÍ Z BEO SHEETU NEBO OD SUPERVISORA ČI MANAGERA Na konci obědů je potřeba použité lahve spočítat a namarkovat, stejně tak pokud šel nějaký soft drink či káva a čaj, se 100% banquet. Discount – ten může udělat jenom supervisor nebo manager. V případě většího počtu banketů (obědy i večeře) je potřeba nafasovat vice AQ 0,75 a MAT 0,75, aby to vystačilo pro všechny, alespoň den, dva dny předem !!! SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Coffee break setup: Coffee Break má obvykle stejný set up, ale má jiný počet v závislosti na počtu hostů. Pokud je méně jak 10 lidí, tak dáváme od každého drinku 3ks (Coca-Cola, Coca Cola light, Fanta, Sprite) Od 10-25 lidí – 5 ks od každého drinku Od 25-50 lidí – 8 ks od každého drinku Přes 50 lidí – 10 ks od každého drinku K nealko nápojům take připravujeme kávu a čaj, mléko a led, cukr, skleničky, hrničky Set-up banketů: Setup stolů může být buď U shape, T shape, Classroom style, , Boardroom style, Theatre style, Cabaret style Na stoly používáme velké lahve vody, jednu neperlivou a jednu perlivou (Aquila, Mattoni) na jeden stůl. Toto je základní set-up. Pokud mají přání na HARIBO medvídky, můžeme to přidat k set-upu. Ke každému místu take dáváme tužku s bločkem, rozetku pod lahve a skleničku (dlouhou bílou). Classroom SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL U shape Boardroom Cabaret SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Odpadkárna Všechny lahve co patří do přepravek vyprazdňovat a třídit dle daných přepravek a odpadky házet zvlášť krabice a směsný odpad. Krabice vždy sešlapat. SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Bar Pokud není přítomen barman, je potřeba využít studenta či brigádníka a postavit ho na bar, aby tam byl, pokud by přišel nějaký host. V tomto případě ho obsloužit – veškerá konzumace jde z baru s barovým servisem. Setup na kávu: Setup na čaj: + cukřenka dle přání citrón a med  Pokud si host objedná ledový čaj, v Menu je jich několik druhů – citronový, mátový, zázvorový apod. Dle výběru hosta se připraví tak, že se ingredience smíchají dohromady, rozmačkají, přidá se crash led (pro lepší efekt) a dolije vodou a dá brčko a nějaká ozdoba. Nápadům se meze nekladou   Vína po skleničce se vždy podávají jen ta, která máme v nabídce po skleničce, a servíruje se vždy v karafě, která má velikost akorát 0,15 dcl.  K alkoholickým nápojům podáváme zdarma oříšky a olivy.  Každý den je nutno odtížit wastage piva.  Na olivy psát datum spotřeby.  Při míchání drinků se nespoléhat na kartičky – nesedí to s Menu  Snažit se neotevírat vína, která jsou již otevřená – na baru jsou dvě ledničky SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Příchod do práce  Po příchodu do práce převzetí barových klíčů a cash flow od kolegů z restaurace.  Kontrola Microsu, jestli tam není otevřený účet, případně si převzít hosty od kolegy.  Kontrola stavu zásob v lednicích, případné odchylky nahlásit manažerovi či FB supervisorovi.  Nachystání baru: dát na místo míchací sklenice, shaker, nafasování ovoce, příprava ledu.  Překontrolovat a případně očistit stoly, barovou desku, židle.  Dát nahřát páky na kávovar, zkontrolovat, jestli je dostatek mléka, tatry, hrnečků, talířků, lžiček a cukrů – pokud ne, doplnit.  Donést sklo z dolní myčky, umýt, vyleštit a roztřídit podle outletů. Během dne  Zdravíme všechny hosty, i když nejsou zákazníci baru.  Za barem vždy někdo musí stát, pokud barman musí odejít (WC, do kuchyně pro jídlo aj.), řekne kolegům z restaurace, banketů či RS anebo nějakému studentovi, aby na chvíli byli za barem na chvíli oni.  Pokud nemůžeme ihned hostovi přinést Menu, protože obsluhujeme předešlé zákazníky, alespoň jej pozdravíme „očním kontaktem“ a Menu doručíme, co nejdříve.  Vždy se snažíme ke kávě nabídnout dezert, k vínu vodu a Small Plate, apod. (UPSELLING)  Při uzavření účtu na pokoj si zkontrolujeme, zda host vyplnil všechny potřebné údaje (Jméno, číslo pokoje a podpis) – chybí-li nějaký údaj, hosta slušně poprosíme o jeho doplnění.  Dbáme na správné použití slev:  25% Corporate discount (zapíšeme do poznámek, díky které společnosti mají slevu – nejčastěji: Voyage Privé či Booking.com)  50% STARHOT discount (zapíšeme do poznámek číslo pokoje a jméno hosta)  Green voucher (do poznámek zapíšeme číslo voucheru)  10% SPG discount (do poznámek zapíšeme číslo SPG – hosté ho mají buď na kartičce anebo ho mají u sebe online)  WELCOME DRINK (markujeme v repre cenách a uzavíráme na paymaster 9917 SPG Gold Welcome Drink)  REPRE Paymastery (zaměstnancům hotelu, pokud mají pracovní schůzku, pohovor či SI, markujeme jejich „útratu“ v Repre cenách a uzavíráme na příslušný Paymaster) SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Závěr pracovního dne  Uklidíme barové náčiní za bar, umyjeme okolí pípy, barovou plochu, kávovar vyčistíme (jednou týdně s chemií) a doplníme porcelán, cukry, sklo.  Spočítáme inventuru (zkontrolujeme se zbývajícím stavem v lednicích a případné odchylky nahlásíme emailem svému nadřízenému) a uděláme fasování na další den (brát v úvahu, že o svátcích a o víkendu má skladník volno, a tak nafasovat vždy podle potřeby).  Schováme lahve s alkoholem za mříže ke kávovaru.  Vypustíme myčku a umyjeme sítka a vrtulky.  Vypíšeme veškeré účty, které jsme během dne uzavřely  Uděláme uzávěrku:  Employee financial – dvakrát (1krát vložíme do obálky s Cashem, který budeme odevzdávat)  RVC financial  Výjezd z terminálu na karty  Odevzdáme uzávěrky, účty, Cash flow (5000,- Kč – restaurace + bar), 2 klíče (bar a restaurace) na recepci.  Se svědkem odevzdáme Cash, pokud nějaký během dne máme.  Zkontrolujeme, zda jsou zavřené mříže, zamčená vína a jestli je všude uklizeno.  Vezmeme odpad, vyprázdněné nealko lahve a odneseme do odpadkárny, kde vše roztřídíme.  List s fasováním a lahve od alkoholu na nafasování doneseme skladníkovi před kancelář.  Kuřácká místnost pro hosty se nachází před hotelem, anebo je možnost si zakouřit na terase H8, která se nachází v budově D – výtah u recepce v 8. patře. SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Room service Room servisový číšník má na starosti Room Servis a obsluhu Club Lounge. Číšník přebírá objednávky od hostů po telefonu. Fráze do telefonu je: Good morning / afternoon / evening, here is roomservice, ……………… speaking how may I help you? Probere objednávku s hostem, v případě snídaní se konkrétně zeptá, co si v určité snídani přeje – jaký džus, jakou kávu apod., v případě mas se zeptat na jeho úpravu – medium, well done…, s hostem objednávku znovu zopakuje pro kontrolu, jestli je všechno v pořádku a informuje ho o tom, za jak dlouho bude jeho objednávka doručena. Max. doba doručení je 20-30 minut. Mezitím si připraví tác či vozík se vším potřebným co potřebuje k objednávce a donese ji k hostovi s účtem k podpisu. Během dne kontroluje stav pater a sklízí z nich nepořádek. Cca v 13:00 si vyzvednete z recepce papír s amenitami a kartičky. Kuchyni připraví dle počtu potřebných amenit inventář a sdělí, kolik čeho potřebuje. Na kartičky si přiřadí čísla pokojů a amenit z listu, aby věděl, jaká amenita a komu patří. Podle Microsu si zjistí, jací hosté jsou už In house (aby to nedal ještě hostu na odjezdu) a poté doručí amenity do každého pokoje – pokud má host na dveřích nerušenku, tak samozřejmě ne. V tomto případě ji zkusí doručit později. Seznam amenit: VIP Amenity Opera Name MANDATORY OPTIONAL OPTIONAL OPTIONAL 1 GMs VIP/Celebrities large fruit plate pralines selection *prosecco 2 CEO/Meeting Planner large fruit plate pralines selection *red house wine 3 Platinum/High Rev/Repeat fruit plate local cookies *special on call 4 SPG G/B/C fruit plate 5 StarHot/StarFriends Local amenity Pilsner Urquell 6 Care Guests/Occassions *B'day cake *Anniversary Cake *Kids Amenity 7 Disabled Guests 8 Previous Complaint fruit plate special cookies *special on call SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Foto amenity Ke každé amenitě se dává ubrousek s příborem 1/2 GMs VIP/Celebrities, CEO/Meeting Planer 3 Platinum/High Rev/Repeat 4 SPG G/B/C SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL 5 StarHot/StarFriends 6 Care Guest/Occassions 8 Previos Complaint SHERATON PRAGUE CHARLES SQUARE HOTEL Club Lounge Na snídani se Club Lounge otevírá v 7:00, takže je potřeba tam vše připravit a z kuchyně přinést šunky, sýry, pečivo a doplnit si popřípadě marmelády atd. V průběhu snídaní CL kontrolovat a obsluhovat hosty. Club Lounge je místnost pro Platinové hosty, takže je potřeba se jim plně věnovat a být jim nápomocen. V průběhu snídaní doplňovat buffet, džusy apod. Snídaně na CL končí Po-Pá v 10:30 a o víkendu v 11:00. Pak se snídaně sklidí a připraví se snack, který je tam celý den. Dezerty a Sendviče se přinesou z kuchyně, cookies, brambůrky a oříšky by měly být naskladněné na CL a pokud ne, je potřeba udělat fasování – jídlo z kuchyně, a také převzít fasování ze skladu na CL a RS. Nejlépe v dopoledních hodinách. Fasování drinků píše noční směna. Večeře na CL se podávájí 18:00 – 20:00 a to, že na buffet se dá salát, šafina s teplým jídlem, překládácí příbory na to, vyskladní se víno a sekt, které mají hosté zdarma při pobytu na CL stejně tak, jako kávu. POZOR: Každou noc je potřeba kávovar vyčistit!!! Po večeři se sklidí šafina s jídlem a připraví zpátky cookies apod. Po zavření CL v 23:00 připravit CL na snídaně.