Životní prostředí a hotelnictví Mgr. Alexandr Burda Enviromentání politika •Je široce koordinovaná činnost institucí a občanů, vládních a nevládních organizací, veřejné správy, obecní samosprávy a výrobních organizací. •Je zaměřená na rovnováhu mezi uspokojováním potřeb člověka a schopností přírody se trvale obnovovat. •Cílem je snižovat dopad nežádoucích účinků lidských aktivit na prostředí, zdroje a veřejné zdraví. •Edukací se zabývá environmentální výchova. Trvale udržitelný rozvoj •Udržitelný rozvoj je postaven na pilířích: sociálním, ekonomickém a environmentálním. • •Jsou tyto pilíře opravdu v rovnováze? • •Udržitelný rozvoj je způsob rozvoje lidské společnosti, který uvádí v soulad hospodářský a společenský pokrok s plnohodnotným zachováním životního prostředí. Cíle trvale udržitelného rozvoje •Cílem je zachování životního prostředí budoucím generacím v co nejméně pozměněné podobě. • •Vytvářet svět bez konzumu, vytvářet kvalitnější produkty a podporovat komunitní život. • •Jak rozumíte formulaci „svět bez konzumu“? Principy •Obnovitelné zdroje by měly být čerpány maximálně rychlostí, kterou se stačí obnovovat. •Vyčerpatelné zdroje by měly být čerpány rychlostí, kterou budou budovány jejich náhrady. •Intenzita znečišťování nesmí přesáhnout schopnost životního prostředí přizpůsobit se. •Technologické investice do redukce znečištění, snížení plýtvání a energie jsou nutností. • Odpadové hospodářství a ekologie Hotelový provoz provází jako nezbytná součást vznik odpadů. Které odpady tento provoz produkuje? Je nezbytné dbát na redukování odpadu ve smyslu principů udržitelného rozvoje. Na těchto principech stojí i zákon o odpadech. Legislativa •Stát vytvoří legislativou rámcové podmínky opravňující úřady k jednání a sankcím. OŽP • •Slyšeli jste případ z praxe o kontrolách či sankcích? • •Důležitým aspektem je osobní zodpovědnost – podnikatele, firmy, jednotlivců. •Ekologie začíná u každého z nás. (energie, suroviny, voda, odpad, odpadní voda) •V hotelu hovoříme o ekomanagementu. V ubytovacích a stravovacích zařízeních vzniká odpad: •biologický odpad – zbytky surovin, nespotřebované hotové pokrmy s prošlou garanční dobou, fritovací oleje, •odpad z lapačů tuků •nevratné obaly z plastů, skla, kovu, resp. papíru, •ostatní odpad. • Poznáte popelnice? Zelený kontejner •Vhazujte sklo. Pokud jsou zde obě barvy kontejnerů musíme sklo třídit podle barev. Barevné do zeleného a čiré do bílého. Vytříděné sklo není třeba rozbíjet bude se dále třídit. Sklo se dá recyklovat do nekonečna. • •Neměl by se vhazovat materiál jako je porcelán nebo keramika, autosklo, zrcadla. Žlutý kontejner •Plast. Plasty zabírají nejvíce místa ze všech odpadů. Z toho důvodu je velmi důležité plast před hozením do kontejneru zmačkat. Patří zde fólie, sáčky, plastové tašky, sešlápnuté pet lahve, kelímky od jogurtů, obaly od CD disků atd. •Nepatří zde mastné obaly se zbytky potravin nebo čistících prostředků. Modrý kontejner •Papír. Vhodit můžete noviny, časopisy, krabice, sešity, papírové obaly, knihy, nevadí zde papír s kancelářskými sponkami. •Do modrého kontejneru nevhazujte celé knihy vždy jen bez vazby. Znečištěný papír sem zde také nepatří. Oranžová nálepka •Kontejner může mít různý tvar či baru, ale vždy je označen oranžovou nálepkou. •Patří sem krabice od džusů, vína, mléka. Krabice je třeba před vhozením do popelnice sešlápnout, aby kontejner nebyl hned plný. •Nepatří sem nápojové kartony se zbytky jídla a nápojů. Kam odpad, kde si nejsme jistí… •Plechovky od piva? Záleží na systému obce... •a) kovy dohromady s plastem •b) kontejnery na kovy na sběrných místech. •Polystyrén? •Žlutý k. na plast, po menších kusech •Tetrapaky od mléka atd.? a)zvláštní kontejnery na nápojové kartony b)plastu • BIOODPADY •BRKO – odpady biologického původu z domácností, úřadů, firem, z veřejného stravování, úpravy veřejné zeleně, apod. • •BRO - všechny kompostovatelné odpady ze zemědělství, zahradnictví, myslivosti, rybářství. Dále pak odpady z dřevovýroby, textilního a kožedělného průmyslu, výroby papíru. Některé odpady ze stavebnictví nebo z čištění odpadních vod. •​ • Nakládání s bioodpady •1. Bioplynové stanice •Zpracovává obvykle zemědělskou energetickou biomasu a statkové odpady. Důležité je dodržet hygienické a procesní podmínky. •Fermentací se mění odpad na bioplyn. Fermentační zbytky: a) digestát se přidává do kompostu • b) fugát je vlastně odpadní voda •Bohužel, je tu i zápach amoniaku a sirovodíku. a různé těkavé látky vzniklé rozkladem. Nakládání s bioodpady •2. Kompostárny •Mikroorganismy za přístupu vzduchu přeměňují využitelný bioodpad na kompost. •Kompost je organický materiál, který slouží ke hnojení a navracení živin do půdy - Humus. •Trendem je nahrazovat zhoubnou chemii na hnojení produktem kompostáren. • Červený kontejner •Olej, ale pouze z friťáku, zbytky oleje z pánve nebo zbytky tuhých tuků (máslo, hera…) Tekutý olej nalijeme do PET obalu. •Nepatří sem motorové a technické oleje. • •Malé množství lze i vysát savým materiálem a hodit do směsného odpadu nebo kompostovat. Pozor! Přepálený tuk je nebezpečný odpad. Technika k likvidaci odpadu: •drtiče zbytků pokrmů – toto zařízení je propojeno s kanalizací, kam jsou rozdrcené zbytky pokrmů vypouštěny; aby tento proces probíhal plynule, je do drtiče přiváděna voda, •lisy na odpad – slouží ke zmenšení objemu produkovaného odpadu, nezbytnou podmínkou jejich využívání je současně důsledná separace odpadu, •drtiče ostatních odpadů . • Ekologické trendy v hotelnictví •Ochrana životního prostředí je významným úkolem nejen pro naši, ale i pro další následující generace. Stále více podniků nejen výrobních, ale také provozů poskytujících služby (malých i velkých) zavádí do řízení svých podnikatelských aktivit ekologické principy. •Hlavním důvodem je stále se zhoršující životní prostředí. Výsledek pak nejsou jen ekonomické úspory, ale i ekologické výsledky, které zlepšují kvalitu služeb, zákazníkovu spokojenost a vedou ke zvýšení kreditu společnosti. • Projekt „Zelený hotel“ = Ekomanagement •Výhody: •Snižuje náklady = rentabilita •Předchází se problémům (legislativa) •Vazba na hosty a získávání cílových skupin •Konkurenční náskok •Publicrelation a ekomyšlení v regionu •Podpora ekologie i mimo hotel Spotřeba vody •Voda •úklid pokojů a údržba čistoty •výroba – kuchyně •prádelna •zalévání zeleně • •Kritické body: •bazény •kapající kohoutky •špatná údržba •Vodovodní řád - špatný technický stav • Ekologická opatření - voda •redukce spotřeby vody • (umývárny, výčepy, prádelna) •kontrola systému vodovodního řádu •instalace podruž. vodoměrů •omezovače průtoku vody •průtokové ohřívače •zachytávání dešťové vody •max. využívání užitkové vody (květiny, garáže) • Příklad oznámení z hotelové koupelny: •Milý hosté, • chraňte s námi přírodu! • Náš hotel se snaží chovat šetrně k životnímu prostředí, podílet se na tom můžete i Vy! • Pomozte nám šetřit vodu a prací prostředky! • Ručníky, které si přejete vyměnit, odložte, prosím, na zem. Naše pokojské se ihned postarají o jejich výměnu. • Děkujeme Vám za spolupráci. • Hotel… • • Spotřeba energie •topení •vzduchotechnika •osvětlení •„ekonomický“ provoz spotřebičů •vaření, chlazení •bazény – ohřev vody •pohonné hmoty pro vozidla Ekologické opatření - energie •řešení ohřevu vody •těsnění oken, dveří •četné odmrazování •úsporné žárovky •časové spínače •plynulé regulátory •varné bloky •multifunkční pánve •konvektomaty •salamandry •automatické zavírače dveří Produkce tuhého odpadu •láhve, plechovky •sklo •odpad z kuchyně •odpad z pokojů •kartony, PVC •baterie ze zámků •obaly od kosmetiky •plastové sáčky •nebezpečný odpad –olej, krev, kosti… Ekologické opatření - odpad •recyklace odpadu •redukce jednoráz. kosmetiky •nákupy zboží ve vratných obalech •zahájení kampaně redukce odpadu Problematika odpadních vod a emisí •Neupravené odpadní vody obsahují: •chlór •oleje •prací prostředky •Emise vznikají: •freony •kouření •umývárny nádobí •prádelny •garáže Ekologické řešení odpadních vod a emisí •dávkovače saponátů •odbouratelné toaletní přípravky •tukové lapače •filtry – myčky nádobí •Prádelny – moderní technologie, eko prostředky •nekuřácké provozy •filtrace vzduchu Ekologické chování a jeho prezentace •Smluvní partneři – dodavatelé (výběr, balení, doprava = slow food) •Seznámení hosta s ekologií hotelu = obchodní cíl • (označení logem zelený hotel jako závazek) •Prezentace strategie „zeleného“ hotelu v recepci • (informace v koupelně, na jídelním lístku) •Zařazení vegetariánských jídel (jsou odpovědní…) •Zapojení do místního ekologického programu •Sponzorování ekologických programů • Jaká další ekologická opatření můžeme učinit? •Uveďte příklad ekologického chování při nákupu konkrétních produktů: a)Nápoje b)Sezónní produkty c)Cukrovinky d)Smažení pokrmů e)Velikost porcí, zeleninová obloha f)Vlastní produkce surovin Otázky a úkoly 1.Pojmy – environmentální politika, ekologie, trvale udržitelný rozvoj. 2. Třídění odpadu – kontejnery 3.Vysvětli, co je to „zelený hotel“ 4.Která střediska hotelu nejvíce zatěžují životní prostředí a proč? – vysvětli svůj názor. 5.Co udělala vaše domácnost pro zlepšení ŽP?