Test „A“ ULGAT 2021 jméno: 1.Jak můžeme v gastronomii ovlivnit stravitelnost masa? Uveď tři příklady 3 b: a) b) c) 2.Uveďte a seřaďte hlavní živiny a uveďte % zastoupení ve stravě 6 b: a) b) c) 3. Co je to potravinový koš a kde ho využíváme? 3b: 4. Uveďte tři potraviny, kde se vyskytuje vláknina 3b: a) b) c) 5. Jak se projevuje dlouhodobý nedostatek bílkovin ve stravě? 3b a) b) c) 7.Definujte tyto pojmy 0- 6b: Metabolismus: Podmíněný reflex: Obezita: 8.Uveďtetři příklady potravin s vysokým obsahem: 10 b Název živiny Potravina s vysokým obsahem Vápník Vitamíny A,D,E,K Zinek Vitamíny skupiny B Železo 9.Uveďte příčiny 4 b: Mentální anorexie Mentální bulimie 10. Uveďte formy vztahu člověka k alkoholu 4b a) b) c) d) 11. Hlavní příčiny vzniku obezity: 6 b 1. 2. 3. 12. Vyjmenuj těžké kovy v potravinách 3 b a) b) c) 13. Význam vody ve stravě 5b 1. 2. 3. 4. 5. 14. Vypočítej index BMI 2b Žena 65 let, Váha 88 kg, Výška 165 cm 15. Objasni pojmy 4 b RASFF HACCP Dezinsekce Deratizace 16. Doporučení WHO 4b 17. Co je činností hygienické stanice 4 b 18. Zásady zdravé výživy 5 bodů 19. Chronologický popis trávicí soustavy 13 b. 20.Pyramida zdravé výživy - označ barvou potraviny v jednotlivých patrech 12 b Fazole Tavený sýr Pstruh Bageta Fidorka Merlot Banán Kysané zelí Uzené maso Kefír Máslo Müsli 1. zelená 2. žlutá 3. modrá 4. hnědá