Test „B“ ULGAT 2021 jméno: 1.Jak můžeme ovlivnit stravitelnost? Uveď tři příklady 3 b: a) b) c) 2.Uveďte hlavní živiny včetně jejich % zastoupení ve stravě 6 b: a) b) c) 3. Objasněte co je to bazální metabolismus 3b: 4. Uveďte tři potraviny, kde se vyskytují plnohodnotné bílkoviny 3b: a) b) c) 5. Jak se projevuje dehydratace organismu? 3b a) b) c) 7.Definujte tyto pojmy 0- 6b: Potravinový koš: Nepodmíněný reflex: Obezita: 8.Uveďtetři příklady potravin s vysokým obsahem: 10 b Název živiny Potravina s vysokým obsahem Železo Vitamíny A,D,E,K Zinek Vitamíny skupiny B Magnesium 9.Uveďte příčiny 4 b: Mentální anorexie Obezity 10. Uveďte formy vztahu člověka k alkoholu 4b a) b) c) d) 11. Tři hlavní příčiny alkoholismu 6 b 1. 2. 3. 12. Vyjmenuj těžké kovy v potravinách 3 b 13. Význam vlákniny ve stravě a příklad tří potravin se zvýšeným obsahem 5b Význam: 1. 2. 3. 14. Vypočítej index BMI 2b Muž, aktivní sportovec – hokejista, 25 let, váha 105 kg, výška 195 cm 15. Objasni pojmy 4 b RASFF HACCP Dezinfekce Deratizace 16. Doporučení WHO 4b 17. Co je činností hygienické stanice 4 b 18. Zásady zdravé výživy 5 bodů 19. Popis trávicí soustavy – chronologicky 13 b. 20. Pyramida zdravé výživy – označ barvou potraviny v jednotlivých patrech 12 b Hrách Čerstvý sýr Kedlubny Žitný chléb Pralinky Jehněčí plec Jablko Kysané zelí Dietní párky Kefír Máslo Müsli 1. zelená 2. žlutá 3. modrá 4. hnědá