Toxiny Mgr. Alexandr Burda Toxiny v našem organismu •Toxiny = jedovaté látky •Cest, jakými se dostávají toxické látky do našeho organismu je několik. • Některé užíváme více či méně dobrovolně, napříč vědomí nebo podvědomí o jejich výskytu i nebezpečnosti. Podařilo se jim ovládnout naši mysl. •Jiné přichází skrytě v podobě znečištěného prostředí a znečištěných zdrojů jako je půda, voda… •Jenom zlomek toxinů si na živé organismy přichystala matka příroda v podobě jiných živých organismů a rostlin. •Všechny však mohou negativně ovlivnit nebo ukončit náš život… Toxikologie •Toxikologie je věda o jedech zabývající se nežádoucími biologickými vlastnostmi látek. •Za zakladatele toxikologie bývá považován Paracelus, středověký lékař 16.století. •Klasická toxikologie je lékařská věda. •Ekotoxikologie, jedy v rámci životního prostředí. •Průmyslová toxikologie, toxikologie v oblasti průmyslu. •Náplní toxikologie je komplexní studium vlastností a účinkem chemických látek a využití poznatků pro ochranu člověka a života vůbec. Jedy v historii •Do podvědomí primitivního člověka se dostávala nutnost ochrany před účinky jedovatých zvířat, plazů a hmyzu, rostlin. Na druhé straně se naučil tyto jedy využívat při obraně a lovu. •Eberský papyrus je první zprávou o jedech. (1 500 př. n.l.) Obsahuje 800 receptů, mezi nimi i jedy. Dokazuje že, Egypťané znali toxické účinky bolehlavu, nikotinu a opiátů. Brzy tyto poznatky a vědomosti převzali Řekové a Číňané. •Hippokrates ( 400 př.n.let.) přináší do medicíny určitý „racionalismus“ a rozlišuje některé znalosti o jedech, jejich dávkách a použití. • Ekotoxikologie •Zamoření životního prostředí vlivem působení průmyslové výroby a používání chemických látek v zemědělství způsobilo přechod škodlivých látek v potravinách do našeho organismu. •Projevuje se narušení vody, půdy i ovzduší. Ovlivněna je fauna i flora. • 1.problém = těžké kovy 2.problém = chemické látky Kadmium •Dostává se do organismu v zemědělských produktech vzhledem k používání levných průmyslových hnojiv z Afriky, dále z čistírenských kalů a v neposlední řadě je obsaženo v cigaretách. •Obsah kadmia v poživatinách je považován za problém číslo jedna. • Způsobuje poškození ledvin, nádory, sperma, aterosklerózu. Rtuť •Zdrojem jsou přípravky používané k moření obilí a částečně i průmysl. • Problém zamoření rtutí se daří řešit. Olovo •Zdrojem jsou výfukové plyny ( bezolovnatý benzín je prevencí ) a spalování tuhých paliv. •Často zmiňované ovoce u cesty není tím hlavním problémem, problém je v plodinách pěstovaných při zemi a v ovoci, které spadlo na zem. Až 65 % olova lze umýt studenou vodou. •Množství olova je nám ze zahraničí stále vyčítáno. Při testování se bere vzorek vlasů – horší výsledky mají velká města. Dusičnany a dusitany •Jsou obsaženy spolu s fosforem v hnojivech. •Největší riziko způsobuje zamoření spodní vody – studní. •Přehnojování je problémem socialistického, ale i současného hospodaření s půdou! •Částečně se dusičnany přidávají do potravin jako součást technologického zpracování především uzenin a sýrů – obzvláště tavených. PCHB •Polychlorbifenyly – jsou obsaženy v chladících kapalinách, v nátěrových barvách, průmyslových odpadech. •Daří se je snižovat, ale například nevhodně zvolený nátěr konstrukce v masokombinátu nebo mlékárně ovlivňuje kvalitu masa a mléka až 20 let. •Způsobují celkové snížení imunity, shromažďují se v tuku a přechází i mateřským mlékem. • Primární jedy v potravinách •Ryby a plody moře •Ústřice, srdcovky – staré zboží je silně jedovaté ( mytilotoxin ) zboží je citlivé na čerstvost. •Úhoř – má jedovatou krev, musí se nechat vytéct a jed se daří zlikvidovat varem. •Japonský a filipínský úhoř představuje stálou hrozbu – jed vydrží i var 110 C. •Jistou formu lehčí otravy mohou způsobit i jinak jedlé ryby v době tření – štika, parma Primární jedy v potravinách •Houby •pravou otravu způsobují jedovaté houby. •nepravou otravu houby, které již podléhají rozkladu a nejsou dostatečně tepelně zpracovány. •Někdy jako projev převládá zvracení, jindy průjem. Poté se situace může stabilizovat, ale jed působí dále a smrt nastane až třeba pátý den po požití. Primární jedy v potravinách •Rostlinná strava •Zelené brambory, nezralé plody rajčat, paprik a lilků obsahují solanin, ale toto množství není lidskému organismu nebezpečné. •Větší nebezpečí s sebou nese konzumace hořkých mandlí, pecek broskví nebo meruněk (amygdalin) •Rebarbora, špenát, brusinky mohou obsahovat větší množství kyseliny šťavelové. Otrava je nejpravděpodobnější z rebarbory. Nikotin •Patří mezi vysoce toxické látky. Jedná se o pyridinový alkaloid obsažený v tabáku. V jeho listech se váže na kyselinu jablečnou a citrónovou. •Má palčivou chuť, stimulační a uvolňující účinky. Nikotin je psychotropní látkou vázanou na tabák, především na jeho kouření. •Nikotin se uvolňuje do kouře s kapičkami dehtu a následně se vstřebává z plicních sklípků (stejně rychle jako při nitrožilní aplikaci), •Do mozku se přibližně za deset sekund, dráždí receptory. •Vyvolává zvýšenou aktivitu trávicího traktu, vzestup produkce slin a trávicích šťáv a vzestup aktivity hladké svaloviny. V první fázi působí nikotin stimulačně a pak přechází do fáze mírného útlumu. •Nikotin také zvyšuje krevní tlak, zrychluje činnost srdce, stahuje cévy, zvyšuje obsah mastných kyselin v krvi. Nikotin •Vysoce návyková psychoaktivní látkou s procesem determinujícím vznik závislosti podobně jako u heroinu nebo kokainu. •Závislost na nikotinu je stav nutící člověka kouřit i přes znalosti zdravotních následků a úsilí přestat. •Nejde o nedostatek vůle nebo o poruchu osobnosti, ale o progresivní, chronické a recidivující onemocnění protože vzniká i fyzická závislost. •Nejzávažnější rizika jsou spojena s chronickým užíváním a poškozením organismu, především plic. • Nikotin •Smrtelná dávka čistého nikotinu je asi 60 mg. •Intoxikace se projevuje křečemi a ochrnutím centrální nervové soustavy. Bez léčení nastává smrt obrnou dýchacího centra a následného udušení. •Může se zdát, že nikotin je tím nejškodlivějším při kouření cigaret. Ale nikotin vyvolává pouze závislost a příčinou úmrtí z důvodu kouření je především dehet. •Při odvykání kouření je možné na nějakou dobu užívat nikotin v podobě náplastí, žvýkaček nebo léku obsahujícího vareniklin. •Při odvykání má člověk stavy úzkosti, může trpět depresemi, nespavostí, podrážděním, úzkostí, bušením srdce a sníženou schopností koncentrace. Drogy •Stimulační •Opiáty •Halucinogeny •Těkavé látky •Tlumící látky •Canabis • •Samostudium: Uveďte zástupce jednotlivých skupin drog a jejich projevy na organismus při aplikaci. Viz tabulka v příloze. Rekonvalescence organismu - abstinence •Antioxydanty •Přírodní látky, které mají schopnost zastavit proces stavebních a řídích struktur našeho těla např. cholesterol, lipoproteidů a DNA. Oxidace těchto struktur, které vyvolávají kyslík, dusík a jejich sloučeniny se souhrnně nazývají volné radikály. Čím více antioxidačních látek přijmeme, tím lépe. Jsou obsaženy ve stravě – (polyfenoly a hydroxyfenoly) jsou nejvíce obsaženy v listech čajovníku (zelený čaj), ve slupce a semenech vína ( víno, olej ze semínek), granátová jablka. Jejich účinnost je až dvacetkrát vyšší než vitamíny C nebo E. Jsou rozpustné ve vodě i tucích. Doplňky stravy – Q 10, kyselina alfa lipoová, vitamíny C a E, gluthation. • •Vitamínové doplňky •Jen vitamíny přijímané z vyvážené stravy mají blahodárný efekt na tělo a zdraví. •Všechny reklamy, které propagují vitamínové doplňky a antioxidanty prodlužující život by se podle dánské studie daly označit za lživé. Věci z Kodaňské univerzity totiž prokázali, že osoby pravidelně přijímající tablety s vitamíny A a E se dožívají kratšího života.