ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ ODBYTOVÝCH STŘEDISEK DO KATEGORIÍ restaurace – jedná se o středisko, které zajišťuje takřka výhradně stravovací služby s možností sortimentní specializace (dietní restaurace, rybí restaurace, koliba), motorest – jedná se o restauraci v bezprostřední blízkosti dálnic, poskytuje služby především motoristům, jejich nezbytnou součástí jsou parkoviště odpovídající kapacity, pohostinství – je modifikovaný typ restaurace zabezpečující stravování v menších sídelních útvarech, ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ ODBYTOVÝCH STŘEDISEK DO KATEGORIÍ •jídelna se samoobsluhou – je odbytové středisko zajišťující stravování, doplňkové občerstvení v oblastech s vysokou frekvencí návštěvníků a značným zájmem o jednoduché, kvalitní, rychlé a přitom cenově dostupné stravovací služby, •bufet – zabezpečuje rychlé občerstvení a doplňkové stravování; jídla a nápoje jsou většinou konzumovány ve stoje, pultový prodej může být specializován, což je zpravidla vyjádřeno v obchodním názvu (mléčný bufet, cukrářský bufet, rybí, drůbeží), • ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ ODBYTOVÝCH STŘEDISEK DO KATEGORIÍ •bistro – orientuje se rovněž na rychlé občerstvení, stravovací služby jsou poskytovány formou samoobsluhy v převážně nevratných obalech, •denní bar – je specializované středisko rychlého občerstvení s obsluhou, stolové zařízení je kombinováno s barovým pultem; podle zvýrazněného sortimentu nebo způsobu přípravy jídel patří do této kategorie: •gril bar – nabízí omezený výběr teplých jídel speciálně upravovaných, připravovaných přímo před hostem (např. grilované maso, drůbež), nabídka jídel je doplněná jednoduchým sortimentem předkrmů a nápojů, •snack bar – nabízí výrobky studené kuchyně, jednoduchá minutková jídla a různě připravované alkoholické a nealkoholické nápoje, • ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ ODBYTOVÝCH STŘEDISEK DO KATEGORIÍ •aperitiv bar – nabízí především alkoholické a nealkoholické nápoje (včetně míchaných) mnohdy připravovaných před hostem a jednoduchý sortiment studené kuchyně, • lobby bar – jako součást hotelu nabízí různé druhy nápojů, •pizzerie – nabízí pizzu, případně vaječné a moučné speciality a jednoduchý sortiment nápojů, •hostinec – zajišťuje prodej nápojů a případně jednoduché občerstvení, • ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ ODBYTOVÝCH STŘEDISEK DO KATEGORIÍ •občerstvení, kiosek, pochůzkový prodej – zřizuje se v místech s vysokou frekvencí návštěvníků často jako sezónní příležitostné zařízení zpravidla bez vlastní odbytové plochy, zabezpečuje zejména nabídku nápojů a jednoduchého jídla, občerstvení může být zařazeno také jako doplňující část provozovny nebo střediska (prodejní okno), případně jako pochůzkový prodej (např. pomocí prodejních košů) a v těchto případech může být jednosortimentní, •pivnice je specializované odbytové středisko zaměřené na podávání piva jídel vhodně doplňujících jeho konzumaci; výčep piva je odbytové středisko zaměřené převážně na prodej piva a ostatních nápojů do přinesených nádob („přes ulici”), • ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ ODBYTOVÝCH STŘEDISEK DO KATEGORIÍ •kavárna je odbytové středisko, které svou funkcí a charakterem slouží delšímu pobytu hosta – tomu je přizpůsobeno i zařízení kavárny (čalouněný nebo stylový nábytek, křesla, boxy) i vybavení a služby (domácí a zahraniční tisk, půjčování společenských her); podle místních podmínek mohou být kavárny specializovány (taneční kavárna, koncertní kavárna, kino-kavárna, internetová kavárna, video-kavárna apod.) nebo mohou být kombinovány s ostatními odbytovými středisky (kavárna – cukrárna), což je možno vyjádřit v obchodním názvu, kavárna nabízí především široký sortiment teplých a studených nápojů a cukrářských výrobků a užší sortiment teplých a studených pokrmů; expresso je odbytové středisko, které nabízí převážně teplé nápoje, cukrářské výrobky a různě připravované výrobky studené kuchyně, • ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ ODBYTOVÝCH STŘEDISEK DO KATEGORIÍ •vinárna je odbytové středisko specializované především na podávání vína a alkoholických nápojů s omezeným sortimentem studených předkrmů, příp. teplých jídel a nealkoholických nápojů, •viecha je odbytové středisko specializované na podávání sudového a lahvového vína a omezeného sortimentu speciálních studených a teplých potravin, • ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ ODBYTOVÝCH STŘEDISEK DO KATEGORIÍ •noční bar, noční klub, varieté, dancing – jedná se o odbytová střediska se zábavním charakterem, sloužící k dlouhodobému pobytu hosta, tomu je přizpůsobeno i zařízení (čalouněný nebo stylový nábytek, barový pult se sedačkami, pódium pro varietní vystoupení, taneční parket, reprodukovaná nebo živá hudba a podobně); je nabízen široký sortiment alkoholických a nealkoholických nápojů, pokrmy na objednávku a studené pokrmy, • ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ ODBYTOVÝCH STŘEDISEK DO KATEGORIÍ •restaurační vůz je zařazen do vybraných mezinárodních a vnitrostátních vlaků osobní dopravy, nabízí omezený sortiment teplých a studených jídel a nápojů; cestujícím je k dispozici pro stravování a občerstvení buď celý restaurační vůz, nebo je pro tyto účely vyhrazena jen část vozu. • ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ ODBYTOVÝCH STŘEDISEK DO KATEGORIÍ •U jednotlivých výše uvedených kategorií (s výjimkou restauračních vozů) lze zřizovat příležitostná odbytová střediska • (salónky, sály, terasy, atria, zahrady, předzahrádky apod.). Jejich charakteristickým rysem je poskytování služeb v úrovni a cenách závislých na základním odbytovém středisku, u něhož jsou zřízena. Vybudování odbytového střediska •V případě, že se provozovatel rozhoduje nově zřídit, zrekonstruovat či zmodernizovat restauraci, kavárnu, vinárnu či jiné odbytové středisko, musí brát v úvahu řadu faktorů, které na míru budoucí úspěšnosti mohou mít nezanedbatelný vliv. • Faktory ovlivňující úspěch odbytového střediska •První dojem, architektonické řešení, čistý zevnějšek budovy •Vývěsní štít, markýza, osvětlená vitrína •Osvětlení, zádveří, protiskluz, čistící zóna •Odbytové středisko versus výrobní středisko •Umístění baru, výčepu (vidět a nebýt viděn) •Členění, variabilita interiéru (paravány) •Výška stropů a čistota vzduchu •Dekorace – image, podnik s tváří