1.1.1 Kategorizace odbytových středisek a klasifikační znaky pro jejich zařazení do skupin Kromě požadavků obecně uvedených výše musí jednotlivé typy odbytových středisek splňovat následující požadavky: Restaurace IV. skupiny Ø k odkládání svrchních oděvů je k dispozici věšák, Ø stoly mají snadno omyvatelnou horní desku nebo jsou pokryty omyvatelnými ubrusy, Ø jsou k dispozici jídelní a nápojové lístky, Ø hostům jsou podávána jídla přímo na talířích a jsou jim k dispozici celé papírové ubrousky, Ø jídelní příbory jsou z nerezové oceli. Restaurace III. skupiny Ø vstup do odbytového střediska je přes zádveří nebo z chodby, Ø k odkládání svrchních oděvů je k dispozici šatna, šatnový kout nebo věšák, Ø zařízení odbytového střediska je jednotné, Ø stoly jsou pokryty čistými nepoškozenými textilními ubrusy nebo, pokud mají snadno omyvatelnou horní desku, jsou prostřeny nepoškozeným prostíráním, Ø jídelní a nápojové lístky jsou tištěny, Ø hostům jsou podávána jídla přímo na talířích a jsou jim k dispozici celé papírové ubrousky, Ø jídelní příbory jsou z nerezové oceli, inventář k podávání jídel a nápojů je jednotný. Restaurace II. skupiny Ø vstup do odbytového střediska je přes samostatný vstupní prostor, Ø umístění šatny, úpravny a přístup k telefonu – vše je řešeno s ohledem na technické podmínky a umístění odbytového střediska v objektu, Ø zařízení odbytového střediska je jednotné, Ø stoly jsou pokryty čistými nepoškozenými textilními ubrusy, nebo pokud mají leštěnou horní desku, jsou prostřeny nepoškozeným prostíráním, Ø pro děti jsou k dispozici dětské židle nebo podkládací polštářky, Ø jídelní a nápojové lístky jsou tištěné a vložené do vhodných desek, Ø hostům jsou podávána jídla přímo na talířích nebo na mísách s překládacím příborem, přílohy ovlivňující chuťové vlastnosti a estetický vzhled jídel jsou podávány zvlášť; vybrané druhy pokrmů jsou připravovány nebo dokončovány před hostem a mohou být nabízeny z nabídkových stolů či vozíků, Ø hostům jsou k dispozici celé papírové nebo textilní ubrousky, Ø jídelní příbory jsou z nerezové oceli, inventář k podávání jídel a nápojů je jednotný, Ø na stole je váza s květinami nebo zelení, Ø hlavní uličky mezi stoly jsou pokryty koberci, pokud není podlaha jinak výtvarně řešena, Restaurace I. skupiny Ø vstup do odbytového střediska je přes vstupní halu, v níž je umístěná šatna, úpravna a telefon, Ø zařízení odbytového střediska je řešeno individuálně, Ø stoly jsou pokryty čistými nepoškozenými textilními ubrusy, nebo pokud mají leštěnou horní desku, jsou prostřeny nepoškozeným prostíráním, Ø pro děti jsou k dispozici dětské židle nebo podkládací polštářky, Ø jídelní a nápojové lístky jsou tištěné, případně výtvarně řešené a jsou k dispozici též v jazykových mutacích, současně obsahují vložku s denní nabídkou, Ø hostům jsou podávána jídla na stříbrném, postříbřeném nebo nerezovém inventáři, pouze tam, kde to jejich charakter vyžaduje, se podávají na skleněných, porcelánových, keramických mísách; překládají se, dokončují, dochucují, porcují, případně připravují před hostem, Ø hostům jsou u stolu z vozíků nabízeny aperitivy, studené předkrmy, vybrané pokrmy, saláty, dezerty, digestivy, Ø hostům jsou k dispozici textilní ubrousky, Ø jídelní příbory jsou stříbrné, postříbřené případně stylově řešené z jiných materiálů, inventář k podávání jídel a nápojů je jednotný, Ø je zajištěno uvádění hostů ke stolu, rezervace stolů a jejich úprava květinami, případně zelení, Ø podlaha odbytového střediska je pokryta celoplošným kobercem, pokud není jinak výtvarně řešena. Jídelna se samoobsluhou IV. skupiny Ø k odkládání svrchních oděvů je k dispozici věšák, Ø stoly mají snadno omyvatelnou horní desku nebo jsou pokryty omyvatelnými ubrusy, Ø jídelní a nápojové lístky mohou být nahrazeny viditelně umístěným ceníkem podávaných jídel a nápojů, Ø hostům jsou podávána jídla přímo na talířích a jsou jim k dispozici celé papírové ubrousky, Ø jídelní příbory jsou z nerezové oceli. Jídelna se samoobsluhou III. skupiny Ø k odkládání svrchních oděvů je k dispozici šatnový kout nebo věšák, Ø zařízení odbytového střediska je jednotné a uzpůsobené pro konzumaci vsedě, Ø stoly mají snadno omyvatelnou horní desku nebo jsou pokryty omyvatelnými ubrusy, Ø jídelní a nápojové lístky jsou tištěny příp. jsou nahrazeny viditelně umístěným ceníkem prodávaných jídel a nápojů, Ø hostům jsou podávána jídla přímo na talířích a jsou jim k dispozici celé papírové ubrousky, Ø jídelní příbory jsou z nerezové oceli, inventář k podávání jídel a nápojů je jednotný. Bufet IV. skupiny Ø odbytový prostor umožňuje konzumaci nápojů a jídel alespoň vestoje, Ø stoly nebo pulty mají snadno omyvatelnou horní desku, Ø jídelní a nápojové lístky mohou být nahrazeny viditelně umístěným ceníkem podávaných jídel a nápojů, Ø hostům jsou podávána jídla přímo na talířích a jsou jim k dispozici celé papírové ubrousky; dochucovací prostředky jsou umístěny na dostupném a viditelném místě, Ø jídelní příbory jsou z nerezové oceli, Ø je vytvořena možnost konzumace vsedě pro matky s dětmi a podle dispozičních možností pro osoby se sníženou schopnosti pohybu. Bistro IV. skupiny Ø v odbytovém středisku jsou snadno omyvatelné pulty přizpůsobené konzumaci vestoje, případně mají výklopné či otočné sedačky, Ø ceník podávaných jídel a nápojů je vyvěšen na viditelném místě, Ø hostům jsou k dispozici celé papírové ubrousky. Bistro III. skupiny Ø k odkládání svrchních oděvů je k dispozici věšák, Ø stolové zařízení je uzpůsobeno pro konzumaci vsedě, stoly mají snadno omyvatelnou horní desku, Ø ceník podávaných jídel a nápojů je vyvěšen na viditelném místě, Ø k dispozici jsou celé papírové ubrousky. Denní bar III. skupiny Ø odkládání svrchních oděvů je k dispozici šatnový kout nebo věšák, Ø zařízení odbytového střediska je jednotné, Ø stoly jsou při podávání jídel pokryty čistými nepoškozenými textilními ubrusy nebo, pokud mají leštěnou či snadno omyvatelnou horní desku, jsou prostřeny nepoškozeným prostíráním, Ø jídelní a nápojové lístky jsou tištěny a vloženy do vhodných stojánků nebo desek, Ø hostům jsou podávána jídla přímo na talířích a jsou jim k dispozici celé papírové ubrousky, Ø jídelní příbory jsou z nerezové oceli. Denní bar II. skupiny Ø k odkládání svrchních oděvů je k dispozici šatnový kout nebo věšák, Ø zařízení odbytového střediska je jednotné, Ø stoly jsou při podávání jídel pokryty čistými nepoškozenými textilními ubrusy nebo, pokud mají leštěnou či omyvatelnou horní desku, jsou prostřeny nepoškozeným prostíráním; barový pult je při podávání jídel prostřen nepoškozeným prostíráním, Ø jídelní a nápojové lístky jsou tištěny a vloženy do vhodných desek nebo stojánku, Ø hostům jsou podávána jídla přímo na talířích a jsou jim k dispozici celé papírové nebo textilní ubrousky, Ø jídelní příbory jsou z nerezové oceli, inventář k podávání jídel a nápojů je jednotný, Ø hlavní uličky mezi stoly jsou pokryty koberci, pokud není podlaha jinak výtvarně řešena. Denní bar I. skupiny Ø je k dispozici šatna a telefon, Ø zařízení odbytového střediska je řešeno individuálně, Ø stoly jsou pokryty čistými nepoškozenými textilními ubrusy nebo, pokud mají leštěnou horní desku, jsou prostřeny nepoškozeným prostíráním, barový pult je při podávání jídel prostřen nepoškozeným prostíráním, Ø jídelní a nápojové lístky jsou tištěny, a jsou též k dispozici v jazykových mutacích, Ø hostům jsou podávána jídla na objednávku na stříbrném, postříbřeném nebo nerezovém inventáři s překládacím příborem a jsou jim k dispozici textilní ubrousky, Ø jídelní příbory jsou stříbrné, postříbřené případně stylově řešené z jiných materiálů, inventář k podávání jídel a nápojů je jednotný, Ø podlaha odbytového střediska je pokryta kobercem pokud není jinak výtvarně řešena. Hostinec IV. skupiny Ø k odkládání svrchních oděvů je k dispozici věšák, Ø stoly mají snadno omyvatelnou horní desku nebo jsou pokryty omyvatelnými ubrusy, Ø jídelní a nápojové lístky mohou být nahrazeny viditelně umístěným ceníkem podávaných jídel a nápojů, Ø hostům je občerstvení podáváno přímo na talířích a jsou jim k dispozici celé papírové ubrousky, Ø jídelní příbory jsou z nerezové oceli. Občerstvení IV. skupiny Ø pokud to charakter nabízeného sortimentu vyžaduje, je v bezprostřední blízkosti prodejního místa pultové zařízení pro konzumaci vstoje, Ø občerstvení je podáváno buď v obalech umožňující přímo konzumaci nebo je používáno nevratné nádobí případně příbory. Pivnice IV. skupiny Ø pulty ke konzumaci, pokud je jimi vybaven, mají snadno omyvatelnou horní desku, Ø ceník podávaných nápojů a doplňkového sortimentu je vyvěšen na viditelném místě. Pivnice III. skupiny Ø vstup do odbytového střediska je přes zádveří nebo z chodby, Ø k odkládání svrchních oděvů je k dispozici šatnový kout nebo věšák, Ø zařízení odbytového střediska je jednotné, Ø stoly mají snadno omyvatelnou horní desku a při podávání a při podávání jídel jsou prostřeny nepoškozeným prostíráním, Ø jídelní a nápojové lístky jsou tištěny, Ø hostům jsou podávána jídla přímo na talířích a jsou jim k dispozici celé papírové ubrousky, Ø jídelní příbory jsou z nerezové ocel, inventář k podávání jídel a nápojů je jednotný, Pivnice II. skupiny Ø vstup do odbytového střediska je přes samostatný vstupní prostor, Ø umístění šatny a telefonu je řešeno z ohledem na technické podmínky a umístění odbytového střediska v objektu, Ø zařízení odbytového střediska je jednotné, Ø stoly mají leštěnou horní desku a při podávání jídel jsou prostřeny nepoškozeným prostíráním; stoly s jiným povrchem jsou pokryty textilními ubrusy, Ø jídelní a nápojové lístky jsou tištěny a vloženy do vhodných desek, Ø hostům jsou podávána jídla přímo na talířích, přílohy ovlivňující chuťové vlastnosti a estetický vzhled jídel jsou podávány zvlášť; jsou jim k dispozici celé papírové nebo textilní ubrousky, Ø jídelní příbory jsou z nerezové oceli, inventář k podávání jídel a nápojů je jednotný, Ø na stole je váza s květinami nebo zelení, Ø hlavní uličky mezi stoly jsou pokryty koberci, pokud není podlaha jinak výtvarně řešena. Kavárna III. skupiny Ø k odkládání svrchních oděvů je k dispozici šatnový kout nebo věšák, Ø zařízení odbytového střediska je jednotné, Ø stoly mají leštěnou nebo snadno omyvatelnou horní desku a při podávání jídel jsou prostřeny nepoškozeným prostíráním, Ø jídelní a nápojové lístky jsou tištěné a vložené do vhodných desek nebo stojánků, Ø hostům jsou podávána jídla přímo na talířích a jsou jim k dispozici celé papírové ubrousky; nabídka vybraného sortimentu cukrářských výrobků a výrobků studené kuchyně je prováděná v prosklených vitrínách, Kavárna II. skupiny Ø vstup do odbytového střediska je přes samostatný vstupní prostor, Ø umístění šatny a telefonu je řešeno s ohledem na technické podmínky a umístění odbytového středisky v objektu, Ø zařízení odbytového středisky je jednotné, Ø stoly mají leštěnou desku a při podávání jídel jsou prostřeny čistými nepoškozenými textilními ubrusy nebo prostíráním, Ø jídelní a nápojové lístky jsou tištěny a vložené do vhodných desek nebo stojánků, Ø hostům jsou podávána jídla přímo na talířích a jsou jim k dispozici celé papírové nebo textilní ubrousky; nabídka vybraného sortimentu cukrářských výrobků a výrobků studené kuchyně je prováděná v prosklených vitrínách a nabídkových vozících, Ø jídelní příbory jsou z nerezové oceli, inventář k podávání jídel a nápojů je jednotný, Ø je k dispozici denní a periodický tisk, mohou být půjčovány společenské hry, Ø hlavní uličky mezi stoly jsou pokryty koberci, pokud není podlaha jinak výtvarně řešena. Kavárna I. skupiny Ø vstup do odbytového střediska je přes vstupní halu, v níž je umístěná šatna, úpravna a telefon, Ø zařízení odbytového střediska je řešeno individuálně, Ø stoly jsou pokryty čistými nepoškozenými textilními ubrusy nebo, pokud mají leštěnou horní desku, jsou při podávání jídel prostřeny nepoškozeným prostíráním, Ø jídelní a nápojové lístky jsou tištěny, případně výtvarně řešeny a jsou k dispozici též v jazykových mutacích, Ø hostům jsou podávána jídla na objednávku na stříbrném, postříbřeném nebo nerezovém inventáři s překládacím příborem; nabídka vybraného sortimentu cukrářských výrobků a výrobků studené kuchyně je prováděná z nabídkových vozíků u stolu hosta, Ø jídelní příbory jsou stříbrné nebo postříbřené, případně stylově řešené z jiných materiálů, inventář k podávání jídel a nápojů je jednotný, Ø hostům jsou k dispozici textilní ubrousky, Ø je k dispozici denní domácí a zahraniční tisk a vybraná periodika; mohou být půjčovány společenské hry, Ø součásti odbytového střediska je barový pult, Ø podlaha odbytového střediska je pokryta kobercem, pokud není jinak výtvarně řešena. Vinárna IV. skupiny Ø k odkládání svrchních oděvů je k dispozici věšák, Ø stoly nebo pulty mají snadno čistitelnou horní desku, Ø nápojový a jídelní lístek může být nahrazen viditelně umístěným ceníkem prodávaných jídel nápojů a doplňkového sortimentu. Vinárna III. skupiny Ø vstup do odbytového střediska je přes zádveří nebo z chodby, Ø k odkládání svrchních oděvů je k dispozici šatnový kout nebo věšák, Ø zařízení odbytového střediska je jednotné, Ø stoly mají leštěnou nebo snadno omyvatelnou horní desku a při podávání jídel jsou prostřeny nepoškozeným prostíráním, Ø jídelní a nápojové lístky jsou tištěny, Ø hostům jsou podávána jídla přímo na talířích a jsou jim k dispozici celé papírové ubrousky, Ø jídelní příbory jsou z nerezové oceli; inventář k podávání jídel a nápojů je jednotný. Vinárna II. skupiny Ø vstup do odbytového střediska je přes zádveří nebo samostatný vstupní prostor, Ø k dispozici je šatna a telefon, Ø stoly jsou pokryty čistými nepoškozenými textilními ubrusy nebo, pokud mají leštěnou horní desku, jsou prostřeny nepoškozeným prostíráním, Ø jídelní a nápojové lístky jsou tištěny a vloženy do vhodných desek, Ø hostům jsou podávána jídla na talířích nebo na mísách s překládacím příborem, přílohy ovlivňující chuťové vlastnosti a estetický vzhled jídel jsou podávány zvlášť, jsou jim k dispozici celé papírové nebo textilní ubrousky, Ø jídelní příbory jsou z nerezové ocel, inventář k podávání jídel a nápojů je jednotný, Ø zařízení odbytového střediska je jednotné, Ø hlavní uličky mezi stoly jsou pokryty koberci, pokud není podlaha jinak výtvarně řešena. Noční bar II. skupiny Ø vstup do odbytového střediska je přes samostatný vstupní prostor, Ø k dispozici je šatna a telefon, Ø zařízení odbytového střediska je jednotné Ø stoly jsou pokryty čistými nepoškozenými textilními ubrusy nebo, pokud mají leštěnou horní desku, jsou prostřeny nepoškozeným prostíráním, Ø součástí odbytového střediska je barový pult se sedačkami a taneční parket, Ø jídelní a nápojové lístky jsou tištěny a vloženy do vhodných desek, Ø hostům jsou podávána jídla přímo na talířích nebo na mísách s překládacím příborem, přílohy ovlivňující chuťové vlastnosti a estetický vzhled jídel jsou podávány zvlášť; jsou jim k dispozici papírové nebo textilní ubrousky, Ø odbytové středisko je ozvučeno alespoň reprodukovanou hudbou, Ø hlavní uličky mezi stoly jsou pokryty koberci, pokud není podlaha jinak výtvarně řešena. Noční bar I. skupiny Ø vstup do odbytového střediska je přes vstupní halu v niž je umístěná šatna, úpravna a telefon, Ø zařízení odbytového střediska je řešeno individuálně, Ø stoly jsou pokryty čistými nepoškozenými textilními ubrusy, Ø součástí odbytového střediska je barový pult se sedačkami, taneční parket a místo pro hudbu, Ø jídelní a nápojové lístky jsou tištěné, případně výtvarně řešené a jsou k dispozici též v jazykových mutacích, Ø hostům jsou podávána jídla na objednávku na stříbrném, postříbřeném nebo nerezovém inventáři s překládacím příborem; jsou jim k dispozici textilní ubrousky, Ø jídelní příbory jsou stříbrné, postříbřené, případně stylově řešené z jiných materiálů, inventář k podávání jídel a nápojů je jednotný, Ø v odbytovém středisku je živá hudba, Ø podlaha odbytového střediska je pokryta kobercem pokud není jinak výtvarně řešena. Restaurační vůz III. skupiny Ø stolové zařízení je uzpůsobené pro konzumaci vsedě s obsluhou u stolů, Ø jídelní a nápojový inventář je přizpůsoben technickým podmínkám a vybavení interiéru, hostům jsou k dispozici celé papírové ubrousky, Ø část nabídky jídel a nápojů je zajištěna pultovým nebo pochůzkovým prodejem. Restaurační vůz II. skupiny Ø stolové zařízení je uzpůsobeno pro konzumaci v sedě s obsluhou u stolu, Ø jídelní a nápojový inventář je přizpůsoben technickým podmínkám a vybavení interiéru, Ø jídla jsou podávána na talířích, hostům jsou k dispozici celé papírové nebo textilní ubrousky, Ø je prováděn pochůzkový prodej. Restaurační vůz I. skupiny Ø stolové zařízení je uzpůsobeno pro konzumaci vsedě s obsluhou u stolů, Ø značkový porcelán (stříbro), keramika a nerezové příbory stejně jako celý inventář jsou přizpůsobeny charakteru provozu a vysokému standardu služeb, Ø stoly jsou pokryty čistými nepoškozenými textilními ubrusy, Ø uličky mezi stoly jsou pokryty kobercem, Ø k jídlu jsou přikládány celé papírové nebo textilní ubrousky. Provozovny a střediska v této normě neobsažené se zařazují do kategorie a skupiny, které svým charakterem, rozsahem poskytovaných služeb nejvíce odpovídají.