•Je to každý rok stejné… •Máme tady tradiční český svátek a nevíme •si s ním tak docela rady. Jakých chyb se nejčastěji dopouštíme? • 1.Svatomartinské považujeme za obdobu Beaujolais nouveau, přitom je podstatně starší než barevná fotografie (na rozdíl od mladého francouzského vína) 2.Husu pečeme s kmínem a česnekem, podáváme s knedlíkem a kyselím zelím. (Ocet, kmín a česnek k vínu?) 3.Nectíme termín a chytře začneme dříve než ostatní, takže před 11. listopadem. ( Proč, jsme chytřejší?) Víme co se Sv. Martinem? 1. Svatomartinské je víno s tradicí… •Vyrábí se už dob Josefa II., jen jsme tradici našich předků obnovili J. Na svátek Sv. Martina se konala posvícení, poutě a čeledi končívala služba. Uzavíraly se nové smlouvy a lidé se naposled před šestitýdenním adventním postem najedli a napili – nejlépe hus a mladého vína. • •Dnes ochrannou známku uděluje Vinařský fond. Komise „naslepo“ posuzuje standardním stobodovým systémem vlastnosti vína jako vzhled, vůni, chuť a celkový dojem. Všichni vinaři zdaleka neuspějí… To činí Svatomartinské „vzácnějším“ než mladé víno, které „komisí“ neprochází. • •Svatomartinské musí být vždy suché a vyrobeno jen z povolených odrůd vypěstovaných v ČR: Veltlínské červené rané, Muškát Moravský, Müller Thurgau, Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe. • •Není tedy jako Beaujolais nouveau, které se objevilo v 60 tých letech. Navíc ho na našem trhu Svatomartinské porazilo. Tak na to buďme hrdí! J • • 2. Svatomartinská husa je jen jedna… •A to pečená pomalu a potíraná jen mlékem nebo medem na zlatavou kůrku. • •Podáváme ji s červeným zelím na karamelu a s jablky. Mírně kyselé chuti dosáhneme vínem, nejlépe Svatomartinským. Lokše jsou na sucho opečené placky z vařených brambor, potřené sádlem. • •Jestli máte raději husu s kmínem, kysaným zelí a knedlíkem – fajn. •Nemluvme ale o Svatomartinské huse, jen •o nějaké huse, kterou jste si shodou •okolností dali na Sv. Martina. J 3. Svátek je svátek •To že není 11.11. v kalendáři volný den je chybou hodnou nápravy (Poláci už na to přišli a mají volno a přitom vínu moc nedají…J) • •Francouzům nezbývá než závidět, že svůj svátek mladého vína ctí •a nenapadne je otevřít si lahvinku dříve, než třetí čtvrtek v listopadu. • •U jiných českých svátků problém s termínem nemáme. •Nebo snad někdo chodí na šmigrus už v neděli? •Rozbaluje vánoční dárky na Mikuláše? • •Pomni člověče: „ Co by ti na to řekl Sv. Martin, •až se jednou potkáte?“ J • • Chybou poslední šidí každý sám sebe… •Svatomartinská vína se smí prodávat do konce března. Vypít by se měla do Velikonoc, aby si zachovala příjemnou svěžest. To ale neznamená, že je s nimi na jaře něco v nepořádku… • •Při dobrém skladování vydrží déle, jen klesá ovocitost a vzniká vinný kámen. Nicméně ještě i v létě si na nich můžete pochutnat. • •Proč tedy každý rok zůstává tolik lahví koncem •listopadu bez povšimnutí? •Proč se vinaři každý rok obávají přebytků? •Proč supermarkety zahajují výprodeje 12.11.? • •Svatomartinská jsou skvělá vína, za skvělou cenu… L •Nevadí, v obchodech zbyde víc na ty, •kteří četli až do konce J Na zdravý (rozum)! •