Belgie a Holandsko - gastronomie • Holandsko •Bohatá historie •Kolonie •Námořní obchod •Pirátství •Mutikukturální společnost •Exotické vlivy •Tolerance • Holandsko •Zemědělské produkty •Pivo = největší pivovar v Evropě •Jednoduchá kuchyně •Koření, hořčice •Sýry = fenomén •Ryby a plody moře •Hovězí, drůbeží, vepřové… • • Známe z gastronomie… •Holandský řízek •Holandská omáčka •Holandská hořčice •Holandská rajčata •Holandské kakao… • Mlýny na všechno… • Obchod se sýry • Prodavačka sýrů Exkurze do výroby sýrů • Degustace Balení sýrů pro turisty… • Stánky s plody moře •zaslání Stánky s waflemi • Umělecká hospůdka • Kubusové domy • Prodej vín a destilátů • Legální prodej lehkých drog • Automat na rychlé občerstvení • 20 minut = 40 euro • Belgické speciality vlajka-belgie-1100.gif Belgie •Neobjevený gastronomický fenomén •Pestrá, blízká Francii •Vlámové a Valoni •Nejvíce michelinských hvězdiček •Gastronomické fenomény Mušle a šneci •Nejoblíbenější, především v Bruselu jsou slávky jedlé (Les Moules) •Šneci (Les Escargots) se podávají jako předkrm, •zejména ve valonské části • Les Moules •Podávané ve velkém tmavém kastrolu, připravené na nespočet různých způsobů, přírodní, na pivu, na víně, s indickým kořením, nebo na másle. •Jako příloha především hranolky • C:\Users\Bozsky\Desktop\belgické_speciality\belgické speciality\les Moules.jpg C:\Users\Bozsky\Desktop\belgické_speciality\belgické speciality\les moules 2.jpg Les escargots C:\Users\Bozsky\Desktop\belgické_speciality\belgické speciality\les escargots.jpg C:\Users\Bozsky\Desktop\belgické_speciality\belgické speciality\les escargots 2.jpg Speciální belgické předkrmy •Typické belgické předkrmy se velmi podobají těm francouzským •Paštiky (le paté) •Kachní játra (le foi gras) •Mušle svatého Jakuba (les coquilles Saint-Jacques) •Ústřice (les huitres) •Hlemýždi (les escargots) • Le paté C:\Users\Bozsky\Desktop\belgické_speciality\belgické speciality\le paté.jpg Le foi gras C:\Users\Bozsky\Desktop\belgické_speciality\belgické speciality\le foi gras 2.jpg Les coquilles Saint-Jacques C:\Users\Bozsky\Desktop\belgické_speciality\belgické speciality\les coquilles Saint-Jacques.png C:\Users\Bozsky\Desktop\belgické_speciality\belgické speciality\les coquilles Saint-Jacques 2.jpg Les huitres C:\Users\Bozsky\Desktop\belgické_speciality\belgické speciality\Les huitres.jpg Belgické polévky a hlavní jídla •Pivní polévka • •Waterzooi - kuře dušené s pórkem, bujónem, smetanou a vaječnými žloutky •Anguille au vert - úhoř se zelenou bylinkovou omáčkou •Vepřové na pivě – připomíná guláš se zeleninou, zapečený v troubě • Pivní polévka Waterzooi C:\Users\Bozsky\Desktop\belgické_speciality\belgické speciality\waterzooi.jpg C:\Users\Bozsky\Desktop\belgické_speciality\belgické speciality\waterzooi 2.jpg Anguille au vert C:\Users\Bozsky\Desktop\belgické_speciality\belgické speciality\anguille au vert 2.jpg C:\Users\Bozsky\Desktop\belgické_speciality\belgické speciality\anguille au vert.jpg •Nejtypičtější belgickou přílohou •Smažené na dvakrát •Dnes se vyrábí převážně z puré •Jsou širší než anglické chip‘s • • Hranolky •Po každém jídle „musí“ přijít na stůl belgický sýr Echte Loo Chimay •K nejznámějším moučníkům patří belgické vafle (na severu - les gaufres) • •Speculaas – hodně kořeněné sušenky (skořice, hřebíček, zázvor..) Belgické moučníky a sýry Echte Loo •Vyrábí se z kravského mléka •Smetanový s jemným těstem a lehce pikantní •Sýry pocházejí z kláštera Chumai •Chimay Old zraje 6 měsíců •Chimay Grand Classic zraje 4 týdny Chimai Chimay Grand Classic Chimay Old Les gaufres C:\Users\Bozsky\Desktop\belgické_speciality\belgické speciality\les-gaufres-au-chocolat.thumbnail.jpg C:\Users\Bozsky\Desktop\belgické_speciality\belgické speciality\les gaufres.jpg Speculaas Belgická piva Stella Artois •Ležák •Obsah alkoholu: 5,2% •Vyrábí pivovary skupiny InBev, včetně českého pivovaru Braník •Značka vznikla roku 1926, kdy se tradiční vánoční pivo podařilo natolik, že bylo pojmenováno Stella (hvězda) •Od roku 2001 se prodává i v Česku •Je mezinárodně nejprodávanějším belgickým pivem •Pivo typu Pils picks_stella.jpg Leffe Blond •Svrchně kvašené speciální světlé pivo •Klášterní pivo •Obsah alkoholu: 6,6% leffe_blonde.jpg Leffe Brown •Tmavá varianta Leffe •Svrchně kvašené speciální tmavé pivo •Obsah alkoholu: 6,5% •K výrobě se používá pražený slad 7692-p12.jpg Lambic •Nejstarší druh piva vyráběný v Belgii •Vzniká spontánním kvašením účinkem kvasinek Brettanomyces •Ponechává se v dubovém dřevě minimálně jeden rok •Obsahuje málo alkoholu •Nejčastěji se sladí nebo jinak ochucuje peche lambic beer.jpg Belle Vue Kriek •Ovocné pivo •Vyrábí se vyluhováním čerstvých třešní v pivu Lambic •Karmínový odstín •Obsah alkoholu: 5,2% Belle Vue-kriek.jpg Hoegaarden White •Vaří se ve stejnojmenné vesnici již od roku 1445 •Přirozeně zakalené, se slámově žlutou barvou •Sladce nakyslá a kořeněná chuť •Obsah alkoholu: 5% 20070504-white.jpg Hoegaarden Forbidden Fruit •Ochucené, svrchně kvašené pivo, dokvašované v lahvi •K výrobě se používají tmavé slady, sušená pomerančová kůra a koriandr •Barva červeného vína •Obsah alkoholu: 8,8% hoegaarden Forbidden Fruit.jpg Duvel •Svrchně kvašené pivo •Obsah alkoholu: 8,5% •Přírodní, nepasterizované pivo •Druhým kvasným procesem a dlouhým zráním prochází v lahvi, což mu dodává zcela ojedinělou chuť duvel.jpg Gulden Draak •Pivo doporučené pro gurmány •Charakteristický buket po čokoládě, kávě a portském víně •Obsah alkoholu: 10,5% 20-86-thickbox.jpg http://img.ella.centrum.cz/photos/2007/03/18/66-cokolada.jpg http://nd01.blog.cz/315/296/5bfcacfaf5_48217_u.jpg Zobrazit obrázek v plné velikosti http://www.chocolate-source.co.uk/pictures/chocolate_chunks.gif http://nd01.blog.cz/819/401/2083648d80_44244828_o2.jpg Belgická čokoláda 1500 – 400 let před Kristem Mayové spojovali s čokoládou řadu rituálů Přidával se do ní pepř, mandle, med, vanilka, exotické ovoce… Až v 16. st. přidali Mexičané do kakaové hmoty cukr a tak se stala oblíbenou. První továrna v Holandsku nese název van Houten. První čokoládové bonbony až v roce 1913. Historie čokolády http://www.illy.cz/picture/clanky/valrhona/valrhona-vyroba.jpg http://www.giallo.cz/IMG/rozetka3.gif Vyrábí se z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Zrna pocházejí z kakaových tobolek – bobů. Tento produkt je definován v mnoha zemích jako kakao. Existují tři typy kakaových zrn užívaných v čokoládách. Nejvíce ceněná a vzácná jsou zrna Criollo z mayské oblasti (Mexiko a Střední Amerika). Tato zrna jsou méně hořká a aromatičtější než ostatní. Dělá se z nich jen asi 10 % čokolády. Kakaová zrna v 80 % čokolády jsou typu Forastero. Jsou levnější. Do prodeje přichází čokoláda ponejvíce ve formě tabulek nebo jiných geometrických tvarů, často bývá též tvarována do malých figurek. Často tvoří hlavní složku nebo přísadu v potravinách jako zmrzlina, koláče, keksy, buchty a v jiných dezertech. Čokoláda Zrno tropického kakaového stromu Theobroma cacao Soubor:Koeh-137.jpg Neslazená čokoláda: čistý čokoládový nápoj, též znám jako hořká nebo čokoláda na vaření. Je to nesmíšená čokoláda: mletá pražená čokoládová zrna bez přísad dávají silnou, hlubokou čokoládovou chuť do všech sladkostí, do kterých jsou přidána. S přidaným cukrem je používaná jako základ vrstvových dortů, koláčků, cukroví, keksů atd. Tmavá čokoláda: čokoláda bez mléka jako přísady, někdy zvaná jako prostá čokoláda. Couverture: termín používaný pro čokolády obsahující mnoho kakaového másla nejvyšší kvality. Populární druh čokolády Couverture používaný profesionálními cukráři a často prodáván v gurmánských a speciálních potravinových obchodech obsahuje ingredienty: Valrhona, Lindt, Coco Barry a Esprit des Alpes. Tyto čokolády obsahují vysoké procento čokoládového moku (někdy víc než 70 %). Mléčná čokoláda: čokoláda s přídavkem kondenzovaného nebo sušeného mléka. Bílá čokoláda: cukrářský výrobek založený na kakaovém másle bez kakaových složek. Ledová čokoláda: druh čokolády, který je nutné před konzumací zchladit alespoň na teplotu cca 5 °C. Typ Proces výroby 1. Válcování stolice je zařízení, jež slouží ke zjemnění chuti čokolády. Čokoládová hmota se na ni lije a roztírá. 2. Konšování: tento pojem znamená chuť čokolády. Když se čokoláda konšuje, přidáváme do ní dochucovací prostředky a emulgátory. Tato celá hmota se míchá, šlehá a provzdušňuje. 3. Temperace slouží k odolnosti, aby se tuk neodděloval. 4. Chlazení probíhá v chladících skříních, kde čokoláda tuhne. Po ztuhnutí se čokoláda z forem vyklepne a balí. http://www.people.cz/mag/articles_photo/14979.jpg close http://www.gamepark.cz/pictures/00/04/55/45558.JPG http://www.kava-cagliari.cz/files/images/cokolada.preview.jpg http://kubavrajchu.eldar.cz/images/galerie/vylety02/brussel/slides/13.jpg http://www.cukrarnajansky.cz/foto/zbozi/72.jpg http://www.zlutaraketa.cz/files/master_CHM003.jpg funlok9ri8.jpg http://www.webdrinks.cz/wp-content/uploads/produkty/MaximsKos.jpg http://www.cokosvet.cz/Img/VOJACEK-SORTIMENT.JPG http://www.bigmenu.cz/wimg/pralinky1.jpg http://www.e-party.cz/img/b-bonboniera-kruh.jpg http://img.mimibazar.cz/foto-ssd/1/080906/16/a16094537.jpg http://www.nosi.cz/images/belgie08(7).jpg http://www.svatbadekor.cz/deploy/img/products/1467/tn_1467.jpg Belgické pralinky Významné firmy: - Godiva, světově nejproslulejší, velmi jemná čokoláda, zvláštní, výrazná chuť, nepočítatelné množství druhů, patří k nejdražším značkám (tj. jedna pralinka cca 60 Kč, 250gr za cca 300Kč), ale zároveň si můžete být jisti, že kupujete to nejkvalitnější…. - KATHY Chocolaterie ,založena rodinou Verheecke roku 1919 v Bruggách , Pralinky jsou skoro 100let ,díky svojí kvalitě, oceňovány po celém světě. - Neuhaus , Leonidas …, je jich nespočet. • Obchody s pralinkami mají pro zájem turistů pružnou otevírací dobu. Můžete si koupit třeba jen jednu pralinku nebo si udělat vlastní výběr balíčku. http://jamaicandawta.files.wordpress.com/2009/07/godiva-dark-chocolate.jpg http://www.music-opera.com/villedumois/villephotos_bruxelles/Ballotin%20Neuhaus.jpg http://www.centrumchodov.cz/cz/images/shop_photos/pralinky4.jpg http://img.mimibazar.cz/foto-ssd/1/080910/15/a16198001.jpg http://img.mimibazar.cz/foto-ssd/1/081125/14/a18508849.jpg • Vhodné skladování belgických pralinek je při teplotě 15 -18°C a ve vlhkosti menší než 60% • Nejlepší značky pralinek vytvořili v Belgii Řekové. • Termínem pralinky se v Belgii označují jakékoli plněné čokoládové bonbóny. • Maršál du Plessis-Praslin dal spolu se svým cukrářem Clémentem Lassagnem vzniknout této delikatese, jež již čtyři století hýčká chuťové buňky milovníků čokolády po celém světě. • Dům pralinek stojí v Montargis.