Italské uzeniny Prosciutto di Parma Prosciutto di Parma D.O.P. Prosciutto (Pršut) •Prošut(o) je druh sušené, vepřové šunky původem z Itálie, která je však v mnoha obměnách vyráběna ve většině přímořských států s vlastním výrobním postupem. •Vyrábí se z vepřového masa, které je nejprve několik týdnů až měsíců naloženo v soli a pak se po několik měsíců až let suší na dobře větraném místě • San Daniele San Daniele •Tato drahá lahůdková šunka je některými labžníky považována za chutnější a jemnější než šunka parmská. •Sandanielská šunka se vyrábí v mnohem menším množství než šunka parmská, a je tím pádem mnohem dražší. Pancetta Pancetta •Tyto kulaté srolované plátky z nasoleného vepřového boku nahrazují v italské kuchyni nevyuzenou slaninu. •Pancetta se dá jíst studená jako předkrm, je však poměrně tučná. •Je nepostradatelná při přípravě pokrmu spaghetti alla carbonara. Speck Speck •Tento druh slaniny se připravuje z vepřového boku ochuceného bylinkami a kořením, který se udí na bukovém dřevě a potom se suší. •Používá se na dochucení polévek nebo omáček. •Výborně chutná také s vařeným hrachem nebo čočkou. Lordo Lordo •Lordo je špek, který se používá výhradně na vaření. Bresaola Bresaola •Bresaola, pocházející z Valtelliny v Lombardii, je místní specialita ze sušeného hovězího masa. •Nasolené hovězí maso lahodné chuti nakrájené na tenké plátky se dokonale hodí jako předkrm, který se pokape panenským olivovým olejem a trochou citronové šťávy. Luganega Luganega •Ke specialitám severní části Itálie patří luganega, jemně kořeněná klobása vyrobená z vepřového, jež mnohdy obsahuje parmazán. •Často se griluje, smaží s bílým vínem nebo se podává s čočkou či s bramborovou kaší. Můžeme ji také nakrájet na kolečka a přimíchat do rizota. Cotechino Cotechino •Cotechino je velká jemně kořeněná a solená uzenina vyrobená z vepřového masa. •Ochucené maso se nechá několik dní uležet. •Svůj název uzenina získala podle slova coteca – kůže. • Coppa Coppa •Tato nasolená a sušená uzenina se vyrábí z vepřové plece nebo hrudi •a prodává se ve slupce z vepřové kůže. • •Coppa má zhruba obdelníkový tvar a sytě červenou barvu. • Zampone Zampone •Tato specialita pocházející z Modeny se vyrábí z vepřových nožiček plněných jemně namletým vepřovým ramínkem a odřezky včetně kůže. •Mletým masem se naplní vepřová nožička tak, •aby získala původní tvar. •Zampone váží do 2kg. Mortadella Mortadella •Mortadella je považována za nejchutnější italský salám z vepřového masa. •Je velmi jemná, někomu by se mohla zdát téměř nevýrazná. •Obsahuje kousky sádla a pistáciových oříšků. •Tento salám je vyráběný z tučného masa (z vepřového laloku nebo ze slaniny pancetta) a z libového masa z vepřové plece či kýty. • • Salami di Felino Salami di Felino •Tato vynikající jemná uzenina z nahrubo krájeného masa pochází z Felina poblíž Parmy a je považována za jednu z nejjemnějších. •Vyrábí se především z libového masa a dochucuje se kuličkami černého pepře, trochou česneku a místního bílého vína. • Salami milano Salami milano •Je jednou z nejběžnější italskou uzeninou, která se vyrábí ze stejného množství najemno namletého vepřového, sádla a hovězího. •Maso se dochucuje pepřem, česnekem a bílým vínem. Bellafetta •Plísňový salám s bílým vínem a nízkým obsahem tuku Bellafetta http://www.eshop-rychle.cz/fotky1679/fotos/_vyrd11_12bellafetta-krajena.JPG Spianata romana •Jemná chuť zvýrazněná kousky italské slaniny • • Spianata romana Ungherese extra •Tradiční italský jemnozrnný salám s výraznou uzenou chutí •Chuťově předčí své maďarské "kolegy" • • Ungherese extra Sicilianella •Tradiční hrubozrnný sicilský salám v ušlechtilé plísni. •Exkluzivní "peprná" delikatesa • Sicilianella Felino •Tradiční severoitalský jemnozrnný salám v ušlechtilé plísni. •Jemná chuť a vysoký obsah libového masa. • Felino 500g Passita ORO • •Vynikající italská klobáska PASSITA s přírodní plísní •Lahodná jemná chuť • • Passita ORO Salamella •Tradiční italský salám v ušlechtilé plísni. •Jemná masová chuť • • Salamella Mgr. Alexandr Burda