RAKOUSKÁ GASTRONOMIE Mgr. Alexandr Burda ČLENĚNÍ RAKOUSKÉ GASTRONOMIE ¢Horská, alpská kuchyně – těžká, sytá s množstvím hovězího, zvěřiny, tuků ¢ ¢Venkovská, selská kuchyně – jednoduchá založená na polních plodinách ¢ ¢Vídeňská kuchyně ovlivněná Paříží, Milánem, Berlínem… ¢ PIVO ¢Edelweiss - pšeničné, ¢Schremser - svrchně kvašené žitné pivo ¢Samichlaus – údajně nejsilnější pivo spodního kvašení ¢(vaří se na Mikuláše a které se svými 14 procenty alkoholu bylo léta na první příčce nejsilnějších piv na světě) SPÄTZLE TYROLSKÉ KNEDLÍKY VÍDEŇSKÝ ŘÍZEK ¢Předpis na nevídanou specialitu přivezli jako vzácný dárek Jeho Veličenstvu Františku Josefovi I. Císaři tento řízek tak mimořádně zachutnal, že se brzy poté stal už pod názvem řízek "vídeňský" vlastnictvím celého rakouského národa. ¢ JABLKO V ŽUPANU CÍSAŘSKÝ TRHANEC JABLKOVÝ ZÁVIN SACHER DORT ¢ ¢Vymyslel ho Sacher Franz v roce 1832 ještě jako mladý cukrářský učeň. Měl být překvapením pro důležitou návštěvu knížete Metternicha, který často pořádal večírky pro tehdejší smetánku a vždy se chtěl nějak blýsknout. Záměr se povedl - Franz Sacher se stal kulinářskou celebritou a jeho dort dodnes vévodí mezi nabídkou sladkých pamlsků v cukrárnách a restauracích po celém světě. Pravá receptura je přísně střeženým tajemstvím, kterou zná jen několik málo lidí. Každopádně hlavní ingrediencí dortu je tmavá čokoláda a meruňková marmeláda a proto má podmanivě sladkou chuť. ¢ MOZARTOVY KOULE LIKÉR MARASCHINO ¢Původní Maraschino di Zara je italský destilát dalmatských višní, tedy lihovina ušlechtilá, odpovídající svým charakterem a způsobem výroby třešňovce. Síla je 32 %. ¢ RUM STROH VÍNO SILCHER ¢Nejzajímavější vinnou specialitou, kterou nikde jinde nemají, je víno zvané Silcher. Dělá se především jako růžák. Je z modré odrůdy oficiálně nazvané Blauer Wildbacher a dělají z něho i červené. Růžová však převažují a dokonce jsou z něho k dostání i růžové sekty. Takový doušek po ránu ovšem probudí i mrtvého. Na první napití je totiž Silcher takřka čistá kyselina.