•Mgr. Alexandr Burda Jaké bude svatomartinské menu? Svatomartinské menu •Amouse bouche – husí játra na cibulovém zelí •víno víno, víno •Kachní rillet, sádlo a chléb •Víno •Kaldoun •Víno, víno, víno •Husa, lokše, zelí •Víno • •Přestávka • •Slaný dezert •Víno •Sladký dezert •Víno •A pak si třeba ještě dejte víno… Jaké bude to letošní víno? • Svatomartinská vína • Odrůdy •Veltlínské červené rané •Muškát moravský * •Müller Thurgau • •Modrý Portugal •Svatovavřinecké •Zweigeltrebe * •. Členění vín dle ČNM •Víno 11 °ČNM •Zemské víno 14 °ČNM •Jakostní víno • odrůdové 15 °ČNM • známkové 15 °ČNM •Jakostní víno s přívlastkem • kabinetní víno 19 °ČNM • pozdní sběr 21 °ČNM • výběr z hroznů 24 °ČNM • výběr z bobulí 27 °ČNM • výběr z cibéb 32 °ČNM • ledové víno 27 °ČNM • slámové víno 27 °ČNM • Rozdělení tichých vín dle zbytkového cukru •Suché do 4 g/l •Polosuché 4,1 -12,0 g/l •Polosladké 12,1 – 45 g/l •Sladké 45 a více g/l • Jak dlouho lze toto víno pít? •Vypít by se měla do Velikonoc, aby si zachovala příjemnou svěžest. • •Při dobrém skladování vydrží déle, ale klesá ovocitost a vzniká vinný kámen. • •Výhodou je dekantace. • •Prodej do konce března. Kdy vzniklo svatomartinské? • •Historie nebo novodobý marketing? Víno v naší historii… •Zarážání hory, otvírání hory – jednotný termín. •Sběr vína, výběr desátku z úrody. •Svatomartinské - období vlády Josefa II. • • Svatomartinské dnes •Speciální logo, o udělení rozhoduje Vinařský fond • •Letos může logo používat 375 vzorků vína od 111 vinařů. (416 požadavků) • •Plánovaný prodej svatomartinského vína 2 300 000 lahví. (2016) • • Kdo o tom rozhoduje? •Vinařský fond ČR vznikl v roce 2002 na základě změny zákona č. 115/1995 Sb., o vinohradnictví a vinařství. • •Původním úkolem bylo podporovat výsadbu a obnovu vinic. • Úkoly vinařského fondu •Podporuje marketing vína, •Prodej produktů a ochranu označování vína podle zeměpisného původu vína, •Informuje veřejnost o vinohradnictví a vinařství, •Podpora rozvoje turistiky v oblasti vinohradnictví, • Svatomartinské = garance kvality •Komise „naslepo“ posuzuje standardním stobodovým systémem vlastnosti vína: • •vzhled (čirost a barva), •vůně (intenzita, čistota, harmonie), •chuť (intenzita, čistota, harmonie, perzistence) •celkový dojem z vína. • Zájem vinařů rostl, stagnuje •2010 cca 1 600 000 lahví •2011 cca 2 000 000 lahví •2012 cca 2 160 000 lahví •2013 cca 2 200 000 lahví •2014 cca 2 390 000 lahví •2015 cca 2 300 000 lahví •2016 cca 2 300 000 lahví •2017-2018 stagnace a mírný pokles… • Podpora - Svaz vinařů •Hájí zájmy pěstitelů hroznů a výrobců vína •Propagace • otevřené sklepy, • festivaly Martinského vína • soutěže vín, sommeliérů, • besedy,výstav, košty • společné akce vinné turistiky apod. • Žehnání svatomartinského •Dne 11.11. v 11:11 hod. se rozeznějí zvony • •Žehnání mladého vína - poděkování přírodě za úrodu. • •Na náměstí přijíždí svatý Martin na bílém koni. Svatý Martin z Tours •Latinsky Martinus • •Narozen 316 (317) • •Zemřel 397, pohřben 11. listopadu • •Římský voják, poustevník, biskup v Tours. • Jak asi vypadal? Legenda •Spatřil Ježíše oděného půlkou pláště. •Ježíš řekl andělům: „Tímto pláštěm mě oděl Martin, který je teprve na cestě ke křtu.“ •Evanglium: „Cokoli učiníš jednomu z mých nejmenších bratří, pro mě jsi učinil.“ •Potom se nechává Martin pokřtít… Selské tradice a pranostiky •Svátek svatého Martina, poutě, martinská posvícení, martinská husa a martinské rohlíky nebo podkovy (zvané martiny) a roháče. •Jídla byla tučná, jako by se chtěli lidé připravit na dlouhou chladnou zimu. •Poslední pečení před šestitýdenním adventním postem. Čeledi končívala služba. • Selské tradice •Dobytčí či výroční trhy. • •Uzavíraly se smlouvy mezi obcí •a obecním pastýřem, •ovčákem, •ponocným a dalšími lidmi.. • Pranostiky •Svatý Martin přijede na bílém koni • •Na svatého Martina, bývá dobrá peřina • •Martinův led, bude vodou hned • •Na svatého Martina, kouřívá se z komína • Tradice v zahraničí •Bavorsko - předvečer sv. Martina se zapaluje martinský oheň. •Žerty a výtržnosti •Katolické části často slaví průvodem v čele se sv. Martinem na koni a někdy doprovázen svým pomocníkem. Novohradské husy, Veselí na Moravě • Kdo neochutná svatomartinskou husu, bude rok hladovět. • Svatomartinská husa není husa jako každá jiná… •1. husa není kachna ani husokachna… •2. úprava •Kořenění •Pečení •3. servis •Přílohy • •Konfitování (konfinování)? Foie Gras Foie-Gras.jpg Proč je víno tak drahé? • •Vypracoval: Mgr. Alexandr Burda