•„Pro někoho víno symbolizuje krásu a ušlechtilost, historii, či těsné spojení s přírodou. Někdo vnímá víno jako symbol duševní pohody, dostupného luxusu, nebo moderního způsobu vyjádření vlastní kultury.“ C:\Documents and Settings\uživatel\Plocha\OPVK_projekt\Fotky\P5150049.JPG V Í N O DNES SE NAUČÍME: •VÝROBU BÍLÉHO VÍNA H:\Taťka\Plocha\Foto Mikros\vinice_cerven20050051 Daniel 2.jpg Fáze výroby bílého vína ØSurovina ØOdzrňování hroznů ØLisování ØÚprava moštu před kvašením ØAlkoholové kvašení moštů ØBurčák ØDokvášení ØStáčení vína ØŠkolení vína ØLahvování • • • • H:\Taťka\Obrázky\Viniční tratě\Goldhamer.JPG Surovina •Zdravé hrozny tvoří základní předpoklad pro výrobu kvalitních jakostních vín. Nezralé hrozny se zelenými třapinami dávají vínu příchuť po třapinách a chlorofylu. • • C:\Documents and Settings\uživatel\Plocha\Prezentace_hrozen.jpg C:\Documents and Settings\uživatel\Plocha\OPVK_projekt\Fotky\P9220054.JPG PA280010.JPG •Odzrněním jsou pevné části hroznu - třapiny a dřevité části, odděleny od bobulí. • Odzrňování hroznů Násypka P9100177.JPG PA030043.JPG Lisování •Zpracované hrozny ihned lisujeme. Lisováním oddělujeme mošt od pevných částí. • PA160004.JPG PA230084.JPG H:\Taťka\Obrázky\MVZ Bzenec\Kampaně\Kampaň_10\PA070003.JPG Úprava moštu před kvašením •Odkalování moštu je nezbytnou součástí procesu kvašení, kdy sedimentací odstraníme z moštu nežádoucí pevné částice • H:\Taťka\Obrázky\MVZ Bzenec\Kampaně\Kampaň_10\PA160017.JPG PA160012.JPG Alkoholové kvašení - fermentace •Je biochemický proces při kterém jsou cukry hroznů (glukosa a fruktosa) přeměňovány na alkohol za přítomnosti kvasinek. • • H:\Taťka\Obrázky\MVZ Bzenec\Výroba\P4080056.JPG P4080071.JPG Burčák •V této fázi je v moštu prokvašena asi polovina cukru. Jedná se fázi bouřlivého kvašení. • H:\Taťka\Obrázky\MVZ Bzenec\Kampaně\Kampaň_09\PB060162.JPG PB060164.JPG Dokvášení •V této fázi je nutné sledovat vývoj obsahu zbytkového cukru v mladém víně. To znamená zastavit kvašení na požadovaném obsahu zbytkového cukru. • P4080081.JPG P4080061.JPG Stáčení vína •Po usazení sedimentů (zbytku kvasinek) se víno stáčí do jiné nádoby. • HLW_4437_resize.JPG HLW_4430_resize.JPG Školení vína Je souhrn činností, jimiž zvyšujeme kvalitu vína a zajišťujeme jeho stabilizaci. Školení vína BATONAGE SCELOVÁNÍ VÍN ČIŘENÍ FILTRACE STABILIZACE VÍN ZRÁNÍ VÍNA JEŠTĚ CHVÍLI VYDRŽTE!!! •POMALU SE BLÍŽÍ KONEC PREZENTACE 5 4 3 2 1 NE NE, TO JEŠTĚ NENÍ KONEC Batonage – míchání na kvasnicích Po první stáčce můžeme nechat víno ležet na jemných kvasnicích. Pravidelným promícháváním vína docílíme toho, že kvasnice předají vínům sekundární aromatiku a široký chuťový projev. Scelování vín Ke zlepšení jakosti konečného výrobku se provádí scelování, tj. mísení vín. Používá se zejména u výroby známkových vín, které tak získávají stabilní kvalitu a charakter. Čiření vína Je to usazování částic (kvasinky, barviva, třísloviny), ve víně. Pro urychlení vysrážení těchto částic přidáváme do vína čiřící prostředky, které napomáhají rychlejší sedimentaci. Stabilizace vína Pomocí stabilizace likvidujeme nežádoucí mikroorganismy, které by mohly negativně ovlivnit víno po lahvování. Stabilitu vína dnes ovlivňujeme chladem, teplem a používáním oxidu siřičitého. Zrání vína V této fázi se dotváří chuť a aroma vína. Průběh zrání je ovlivňován vlivem kyslíku, tedy mikrooxidací - pozvolné okysličování umožňují sudy. Nádoby mají tedy svůj velký podíl na rychlosti a kvalitě zrání. P4080076.JPG C:\Documents and Settings\uživatel\Plocha\OPVK_projekt\Fotky\HLW_4611_resize.JPG Filtrace Před stáčením vína do lahví probíhá několik filtrací. Poslední filtrace si klade za cíl mikrobiologickou stabilitu vín. Víno se nejčastěji filtruje přes křemelinu, celulózová vlákna a jiné filtrační vložky. HLW_4504_resize.JPG HLW_4465_resize.JPG DESKOVÝ FILTR KŘEMELINOVÝ FILTR Lahvování •Závěrečná fáze výroby vína je důležitější, než by se na první pohled zdálo. Úroveň lahvovacího procesu přímo ovlivní výslednou kvalitu vína. • • P3070038.JPG P3070037.JPG student6.jpg ? ? > PRO DNEŠEK VŠE DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST