•„Pro někoho víno symbolizuje krásu a ušlechtilost, historii, či těsné spojení s přírodou. Někdo vnímá víno jako symbol duševní pohody, dostupného luxusu, nebo moderního způsobu vyjádření vlastní kultury.“ C:\Documents and Settings\uživatel\Plocha\OPVK_projekt\Fotky\P5150049.JPG V Í N O DNES SE NAUČÍME: •VÝROBU ČERVENÉHO VÍNA C:\Users\uživatel\Pictures\Foto hrozny\velke_bilovice_vinice_006_v.jpg Fáze výroby červeného vína ØSurovina ØOdzrňování hroznů ØKvašení, macerace ØLisování ØOdkalení vína ØDokvášení ØStáčení vína ØŠkolení vína ØLahvování • • • • C:\Users\uživatel\Pictures\Foto hrozny\Sudy.jpg Surovina •Zdravé hrozny tvoří základní předpoklad pro výrobu kvalitních jakostních vín. Nezralé hrozny se zelenými třapinami dávají vínu příchuť po třapinách a chlorofylu. • • C:\Users\uživatel\Pictures\Foto hrozny\Modré hrozn_1.jpg C:\Users\uživatel\Pictures\Foto hrozny\Modré hrozny.jpg C:\Users\uživatel\Pictures\Foto hrozny\Modré hrozny_2.jpg •Odzrněním jsou pevné části hroznu - třapiny a dřevité části, odděleny od bobulí. • Odzrňování hroznů PA030043.JPG C:\Users\uživatel\Pictures\Foto hrozny\Rulandské šedé.jpg C:\Users\uživatel\Documents\Prezentace\Fotky\PA140003.JPG Kvašení- macerace •Je proces při kterém jsou cukry přeměňovány na alkohol. V průběhu kvašení přechází ze slupek hroznů do moštu barvivo a další látky. • • C:\Users\uživatel\Documents\Sommelier\Projekt GASTREND\Foto_větší\PA160027.JPG C:\Users\uživatel\Documents\Prezentace\Fotky\P9220010.JPG C:\Users\uživatel\Documents\Prezentace\Fotky\P9220011.JPG Lisování •Po skončení kvašení – macerace lisujeme. Lisováním oddělujeme víno od pevných částí. • C:\Users\uživatel\Documents\Sommelier\Projekt GASTREND\Foto_větší\PA240111.JPG C:\Users\uživatel\Documents\Sommelier\Projekt GASTREND\Foto_větší\PA240110.JPG C:\Users\uživatel\Documents\Sommelier\Projekt GASTREND\Foto_větší\PA230087.JPG Odkalení vína •Odkalování vína je nezbytnou součástí procesu kvašení, kdy sedimentací odstraníme z vína hrubé kvasnice • C:\Users\uživatel\Documents\Sommelier\Projekt GASTREND\Foto_větší\PA240119.JPG Dokvášení •V této fázi výroby dochází k jablečno-mléčné fermentaci, kdy bakterie přeměňují ostrou kyselinu jablečnou na jemnou kyselinu mléčnou. • P4080081.JPG P4080061.JPG Stáčení vína •Po ukončení MLF a po usazení sedimentů (zbytku kvasinek) se víno stáčí do jiné nádoby. • HLW_4437_resize.JPG HLW_4430_resize.JPG Školení vína Je souhrn činností, jimiž zvyšujeme kvalitu vína a zajišťujeme jeho stabilizaci. Školení vína MLF SCELOVÁNÍ VÍN ČIŘENÍ FILTRACE STABILIZACE VÍN ZRÁNÍ VÍNA Scelování vín Ke zlepšení jakosti konečného výrobku se provádí scelování, tj. mísení vín. Používá se zejména u výroby známkových vín, které tak získávají stabilní kvalitu a charakter. Čiření vína Je to usazování částic (kvasinky, barviva, třísloviny), ve víně. Pro urychlení vysrážení těchto částic přidáváme do vína čiřící prostředky, které napomáhají rychlejší sedimentaci. Stabilizace vína Pomocí stabilizace likvidujeme nežádoucí mikroorganismy, které by mohly negativně ovlivnit víno po lahvování. Stabilitu vína dnes ovlivňujeme chladem, teplem a používáním oxidu siřičitého. Zrání vína V této fázi se dotváří chuť a aroma vína. Průběh zrání je ovlivňován vlivem kyslíku, tedy mikrooxidací - pozvolné okysličování umožňují sudy. Nádoby mají tedy svůj velký podíl na rychlosti a kvalitě zrání. P4080076.JPG C:\Documents and Settings\uživatel\Plocha\OPVK_projekt\Fotky\HLW_4611_resize.JPG C:\Users\uživatel\Documents\Prezentace\Fotky\HLW_4639_resize.JPG Filtrace Před stáčením vína do lahví probíhá několik filtrací. Poslední filtrace si klade za cíl mikrobiologickou stabilitu vín. Víno se nejčastěji filtruje přes křemelinu, celulózová vlákna a jiné filtrační vložky. HLW_4504_resize.JPG HLW_4465_resize.JPG DESKOVÝ FILTR KŘEMELINOVÝ FILTR Lahvování •Závěrečná fáze výroby vína je důležitější, než by se na první pohled zdálo. Úroveň lahvovacího procesu přímo ovlivní výslednou kvalitu vína. • • P3070038.JPG P3070037.JPG DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST