Funkcie gastrointestinálneho traktu Ján Jakuš Materiál společnosti Dale Carnegie Training® vám může pomoci při představování přednášejícího. Zkopírujte tento snímek, vložte jej na začátek prezentace přednášejícího a potom jej použijte na začátku prezentace při představování přednášejícího. Při vkládání snímku do prezentace přizpůsobí aplikace PowerPoint automaticky vzhled snímku vzhledu dané prezentace. Při představování přednášejícího nejdříve vysvětlete, proč je dané téma důležité a jaký je jeho přínos pro posluchače. Potom posluchače seznamte s kvalifikací přednášejícího pro téma přednášky. Na závěr přednášejícího představte. Snažte se u posluchačů vyvolat aktivní zájem o prezentaci. Tento úvod by neměl trvat déle než jednu minutu. Po ukončení prezentace nezapomeňte přednášejícímu poděkovat. Uveďte konkrétní důvod, proč byla prezentace pro posluchače přínosem. Tráviaci trakt morfológia a funkcie n nTráviaca trubica :Dutina ústna,Hltan, Jazyk, Zuby,Jícen, Žalúdok, nDvanástnik,Tenké črevo, Hrubé črevo, rektum n nPrídatné orgány trávenia: slinné žlazy(3 páry), játra, žlčník,slinivka brušná nStavba: sliznica, podslizničná vrstva,hladká svalovina, pobrušnica svalovina (vid obr.s.91 Michalský) n nFunkcie: nPríjem potravy nSpracovanie potravy nVstrebávanie živín z potravy nPremena vstrebaných živín nSkladovanie metabolitov nVylučovanie odpadových látok n F:\ OPAVA obr. Fyziol\transport potravy v gastrointestinalnom systeme.jpg Dutina ústna- umožňuje príjem potravy, jej odhryznutie a rozdrobenie pomocou zubov, premiešavanie jazykom so slinami (hlen-mucín), chemické trávenie škrobu: slinnou alfa – amylázou a kontrolu fyzikálnych a chemických vlastností ( chuťové receptory jazyka) Množstvo slín: 2l/deň , pH= 6-7 nPolykací reflex: podráždením korena jazyka je sústo potravy zatlačené do jícnu a pohybom priecnej aj pozdĺžnej svaloviny jícnu sa dostane do žalúdka.Centrum reflexu-predlžená miecha, n. IX a X. n(Žvýkací reflex, sací reflex). nA.Žalúdok – obsah 1,5-2 l ,časti :kardia, fundus , pylorus - skladovanie, peristaltické pohyby, mechanické premiešavanie a chemické trávenie potravy žal. šťavou (2-3l/deň) nFunkcie žal.šťavy: HCl, denaturuje bielkoviny,ničí baktérie nmení Fe 3+ na Fe2+ viaže Ca2+ ako CaCl2 ,aktivuje Pepsino- ngen na Pepsín ( tento rozkladá biekoviny na peptidy) nVyprázdňovanie žalúdka –tzv. Pylorickou pumpou, vylučovanie natráveniny ( chymusu) do dvanástnika Enterogastrickým nreflexom (pylorus sa nakrátko uzavrie ,ked sa chymus ndostane do dvanástnika a posunie do jejuna.) F:\ OPAVA obr. Fyziol\absorpcia zeleza prijateho v potrave.jpg B.Duodenum (dvanástnik) - je na začiatku tenkého čreva,pokračzje jejunom a konči ileom. Do duodena v mieste Vaterskej papily ( 4) sa vlieva žlč cez ductus choledochus (5) a pankreatická štava cez ductus pancrea- ticus (6). I. Žlč- tvori sa v jatrech 0.8-1 l/den, žlutohnedej farby usklad-ňuje v žlčníku (7), obsahuje: 1) žlčové kyseliny (cholová, deoxycholová), vyzrážajú tuky v (emulgácia). n 2) Bilirubín (produkt žltej farby z rozpadu Hemoglobínu) ak sa dostane do krvi vzniká Icterus. n 3) Bikarbonát, voda, ióny (pH=8,5) n II. Pankreatická štava: 1-2 l/den, bezfarebná,pH =8,2), obsahuje: I.Proteolytické enzýmy ( trypsinogén→trypsín, chymotrypsinogén→chy-motrypsin),karboxipeptidáza, n elastáza-všetky štiepia bielkoviny n a peptidy na aminokyseliny n II.Alfa amyláza-štiepi škrob na n glykogén n III. Pankreatická lipáza-štiepi tuky n na glycerol + Mastné kyselin n IV. DNK-áza a RNA-áza -štiepia NK n + hlien, alkalická fosfatáza, bikarbo- n nát etc. F:\ OPAVA obr. Fyziol\pankreas, duodenum a zlcove cesty.jpg C.Tenké črevo (duodenum,jejunum,ileum) - klky obsahujú črevné bunky (enterocyty), ktoré tvoria črevnú šťavu (3l/den, pH =8) s obsahom enzýmov: peptidázy (štiepia peptidy na AK) , sacharázy, maltázy (štiepia oligo- na monosacharidy), črevnú lipázu. Rezorbcia:cukrov,( v duodene a jejune), tukov (v jejune), bielkovín , AK, vody ( v ileu a v hrubom čreve) , minerálov a vitamínov.- rezorbované látky idú do jater na resyntézu a vznik stavebných látok) Pohyby čreva: premiešavajú a posúvajú tekutý chýmus . Sú miestne (tam a spat) a peristaltické pohyby ( asi 12/min dopredu ku hrubému črevu) . Aktivácia sympatikovej časti vegetatívneho NS ( a podanie mediátorov adrenalínu a noradrenalínu) spomaľujú pohyby čreva . Aktivácia parasympatikovej časti VNS, a podanie mediátora Acetylcholínu) zrýchľujú pohyby čreva. D. Hrubé črevo ( colon -reservoar stolice - rezorbcia vody E. Rektum- defekačný reflex Funkce jater- pozri Michalský s. 97. F:\ OPAVA obr. Fyziol\crevny klk - funkcna organizacia.jpg n n Prajem Vám pekný n a úspešný deň ! n n n n n