Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví > Miska s cereáliemi Jméno a příjmení Studijní obor . ročník, kombinovaná forma LS - 2023 —Ovlivňuje tělesný růst a duševní vývoj dítěte. —Má zásadní vliv na dosažení dobré kondice dospělých. Sama o sobě nemůže být sice zárukou dobrého zdraví, ale může být dobrým základem pro jeho udržování. —Přijímaná strava by měla vyhovovat potřebám organismu s ohledem na věk, pohlaví, výdej energie a zátěžová období ve vývoji člověka, např. v období růstu, těhotenství, nemoci. —Vyvážená strava a dobré stravovací návyky mohou podstatně ovlivnit váš vzhled i to, jak se cítíte. Existuje stále více důkazů o tom, že nesprávná výživa může způsobit řadu vážných problémů. —Zahrnuje velké množství různorodých potravin —Zabraňuje chronickým chorobám (obezita, cukrovka, srdeční choroby) —Obsahuje základní živiny, doplňkové živiny a dostatek vody Základní živiny Nejdůležitější složkou potravin jsou živiny. K živinám patří bílkoviny, tuky a sacharidy. Z nich organismus získá látky a energii. Obsah obrázku jídlo, Zvířecí tuk, vejce, přísada Popis byl vytvořen automaticky Bílkoviny Jsou součásti buněk ve všech organismech 1.Tvořeny 20 aminokyselinami 2.Stavba svalů a kostí 3.Umožňují průběh chemických reakcí 4.Živočišné – maso, mléko, vejce 5.Rostlinné – luštěniny, cereálie Tuky ·Zásobárna energie ·Umožňují vstřebávání některých vitamínů ·Nesmí se jich konzumovat moc Dělí se na: I.Živočišné - máslo, sádlo II.Rostlinné – neobsahují cholesterol - olivový olej, slunečnicový olej, sójový Sacharidy ·Nejdůležitější zdroj energie ·Štěpením vzniká glukóza Dělí se na: I.Jednoduché – ovoce, mléko, cukr – sladké II.Složené – obiloviny, luštěniny brambory III.Polysacharidy – vláknina – obilniny, luštěniny, ořechy, ovoce a zelenina IV.Naše tělo využívá hlavně škrob a sladké sacharidy Pitný režim —Rovnováha mezi příjmem a výdejem —2-3 litry tekutiny denně —Příjem plynulý v průběhu dne —Základ – voda (mírně mineralizovaná), stoprocentní džusy, ovocné čaje Doplňkové živiny Vitamíny a minerály üKatalyzátory biochemických reakcí ü13 základních typů üRozpustné v tucích (A,D,E,K) a ve vodě (B,C,H) üNedostatek - hypovitaminóza – onemocnění üPřebytek – hypervitaminóza – smrtelné otravy üZdroje – ovoce, zelenina, maso Minerály jsou biologické substráty podmiňující životní funkce organismu. Patří mezi ně vápník, fosfor, sodík, chlor… Obsah obrázku sladkosti, cukrovinky, jídlo Popis byl vytvořen automaticky Klíčové živiny Chléb, obilniny a brambory Jsou hlavním zdrojem vitamínů B. Celozrnné potraviny obsahují také hodně hořčíku, chromu a manganu. Bílá mouka bývá v některých zemích obohacována tiaminem, niacinem, železem a vápníkem, což zlepšilo kvalitu národního jídelníčku. Brambory jsou poměrně nevýrazným zdrojem vitaminu C, ale v zemích, kde se brambor konzumuje velké množství – což je i u nás – není jejich příspěvek k příjmu vitaminu C zanedbatelný. Ovoce a zelenina Denně bychom měli sníst pět porcí nebo kusů ovoce či zeleniny, pro získání přiměřeného množství vitaminů a minerálů v potravě. Ovoce i zelenina jsou mimořádně bohaté na vitamin C – zvláště papriky, jahody, kiwi a citrusové ovoce. Mrkev, mango a papája jsou výrazným zdrojem beta – karotenu, jenž se podle potřeby přeměňuje na vitamin A. Aby zdravý jídelníček obsahoval správnou směs fytochemických látek, musí se do něj zařadit brokolice, tmavozelená listová zelenina , červené, oranžové a žluté ovoce a zelenina. > Obsah obrázku jídlo, přísada, Vegetariánské jídlo, Čerstvé jídlo Popis byl vytvořen automaticky > Obsah obrázku mléčné výrobky, sýr, jídlo, Sýr Gruyère Popis byl vytvořen automaticky Maso, ryby, vejce, ořechy Tato skupina je bohatá na bílkoviny. Maso je bohatým zdrojem snadno vstřebatelného železa. Tučné ryby jsou jediným zdrojem omega – 3 polynenasycených mastných kyselin, které snižují riziko aterosklerotického onemocnění srdce. Maso a některé sójové produkty obsahují také zinek. Ořechy a semena rostlin nabízí vitamin B, E a hořčík. Mléčné výrobky Obsahují hodně vápníku a vitaminy A, D a B12. Konzumace nízkotučných mléčných výrobků pomáhá snižovat příjem nasycených tuků, které sice také obsahují velké množství vápníku, ale nemají tolik vitaminů A a D. Vláknina Potraviny rostlinného původu - chléb, rýže, obiloviny, ovoce, zelenina, luštěniny - jsou zdrojem vlákniny, zvláště jsou-li neupravované. Vláknina nemá žádnou výživovou hodnotu. Tělo ji nemůže strávit a vstřebat, dodává však stravě objem. Odpadní látky díky tomu prochází systémem rychleji. Navíc naplňuje žaludek, jídlo pak člověka lépe uspokojí a vláknina tak brání přejídání. Alternativní strava ØDůvody, proč lidé volí některý z typů alternativní stravy, jsou různé. ØNěkdo chce žít zdravěji, nezabíjet zvířata, nekonzumovat jejich maso, nechce jíst potraviny s obsahem škodlivin a zpracované potravinářským průmyslem. ØJiného k tomu vedou náboženské důvody, další vyjadřuje svůj protest proti konvenci Vegetariánství Alternativní způsob výživy spojený s duchovním, morálním a etickým pozadím. Jde o odmítání určitých potravinových skupin, a podle toho se dělí na: VEGANY – vegetariáni odmítající jakoukoliv živočišnou potravu, požívají pouze rostlinou potravu LAKTO-VEGETARIÁNY – živí se rostlinou potravou + mléko a mléčné výrobky OVO-LAKTO-VEGETARIÁNY – jako lakto-vegetariáni, ale jedí ještě vajíčka Obsah obrázku Čerstvé jídlo, zemědělská produkce, Prodej ovoce a zeleniny, Potraviny v přírodním stavu Popis byl vytvořen automaticky Makrobiotika ØVychází z filozofie existence (Jing-jang, buddhismus), nejde jen o výživu, ale též o určitou duchovní filozofii. ØRůzné názory na příjem potravy – často se setkáváme s tím, že jsou jako vegani nebo jen pojídají ovoce, ořechy, med, zrní, olivový olej apod. Ø Ø Rizika alternativní stravy Největší rizika alternativní výživy hrozí dětem v období rychlého růstu, tzn. kojencům a pubescentům. Nedostatečné množství mléčných příkrmů je příčinou nedostatku bílkovin a energie, nadbytek rostlinné stravy zase může způsobit zažívací potíže. Vegetariánství způsobuje nedostatek živin, jako např. – vit. D, B12, riboflavinu, proteinů, vápníků, železa, zinku. Makrobiotikům hrozí nižší vzrůst, podvýživa z nedostatku energie a bílkovin VEGETARIÁNI MAKROBIOTICI Co mohou? Co nesmí? Co mohou? Co nesmí? ovoce maso ovoce mléko zelenina uzeniny zelenina mléčné výrobky vejce paštiky med maso ryby zrní vejce mléko ořechy ryby mléčné výrobky Obsah obrázku text, menu, ovoce, jídlo Popis byl vytvořen automaticky Nyní je velkým hitem tzv. Zdravý talíř viz obrázek A co na závěr? üStrava člověka (řadí se mezi všežravce) by měla zahrnovat jak potraviny živočišného, tak i rostlinného původu. üŽivočišná strava je významná vyšší biologickou hodnotou bílkovin a rostlinná zase obsahuje vlákninu. üPodmínkou zdravého vývoje jedince je pestrá skladba každodenního jídelníčku Ø Zajímavost Bez jídla člověk přežije přibližně jeden měsíc, bez vody jen několik dní. ( Guinesova kniha rekordů uvádí 42 dny bez jídla a 18 dní bez vody. „Statistiky ukazují, že životospráva ovlivňuje naše zdraví z 50%...“ Obsah obrázku Čerstvé jídlo, jablko, zemědělská produkce, Prodej ovoce a zeleniny Popis byl vytvořen automaticky Děkuji za pozornost