Komplexní geriatrické hodnocení Pro vstupní a orientační zhodnocení celkového stavu seniora formulář SPICES Fulmerové * S – sleep disorders – poruchy spánku * P – problems with eating or feeding * I – incontinence * C – confusion – zmatenost a poruchy kognice * E – evidence of falls-důkazy o pádech * S – skin breakdown - poškození kůže Mini Nutritional Assessment – MNA® Příjmení: Pohlaví: Jméno: Věk: Váha (kg): Datum: Výška (cm): Vyplňte část Screening tím, že doplníte příslušnou hodnotu do rámečku. Hodnoty sečtěte. Je-li výsledek 11 nebo méně, pokračujte v části Hodnocení. Screening A Snížil se příjem potravy u pacienta za uplynulé 3 měsíce vlivem nechutenství, zažívacích problémů (včetně potíží se žvýkáním nebo polykáním)? 0 = závažné nechutenství/výrazné snížení příjmu stravy 1 = mírné nechutenství/mírné snížení příjmu stravy 2 = žádné nechutenství/bez snížení příjmu stravy B Úbytek váhy za poslední 3 měsíce 0 = úbytek váhy větší než 3 kg 1 = neví 2 = úbytek váhy mezi 1 a 3 kg 3 = žádný úbytek váhy C Mobilita 0 = upoutaný na lůžko nebo invalidní vozík – imobilní 1 = schopen vstát z lůžka/invalid. vozíku, chůze pouze s dopomocí 2 = samostatná chůze bez omezení D Trpěl pacient během uplynulých 3 měsíců psychickým stresem nebo závažným onemocněním? 0 = ano 2 = ne E Neuropsychické poruchy nebo obtíže 0 = vážná demence nebo deprese 1 = mírná demence 2 = žádné psychické problémy F Body Mass Index (BMI) (váha v kg) / (výška v m ) 0 = BMI nižší než 19 1 = BMI od 19 a nižší než 21 2 = BMI od 21 a nižší než 23 3 = BMI 23 nebo vyšší Výsledek Screeningu = součet bodů (mezisoučet max. 14 bodů) 12 až 14 bodů: normální výživový stav 8 až 11 bodů: v riziku podvýživy l0 až 7 bodů: podvyživený/á l lPro obsáhlejší vyšetření pokračujte s otázkami G–R l lG Žije pacient samostatně (nikoliv v sociálním nebo zdravotnickém zařízení, např. domov pro seniory, nemocnice, LDN) l0 = ne 1 = ano lH Užívá pacient více než 3 předepsané léky denně l0 = ano 1 = ne lI Proleženiny nebo kožní defekty l0 = ano 1 = ne J Kolik plnohodnotných jídel jí pacient denně? 0 = 1 jídlo 1 = 2 jídla 2 = 3 jídla K Vybrané hodnoty pro příjem bílkovin: Alespoň jedna porce mléčných výrobků (mléko, sýr, jogurt) denně ano ne Dvě nebo více porcí luštěnin nebo vajec týdně ano ne Maso, ryby nebo drůbež každý den ano ne 0,0 = je-li odpověď ano pouze 1× 0,5 = je-li odpověď 2× ano 1,0 = je-li odpověď 3× ano L Konzumuje pacient dvě nebo více porcí ovoce anebo zeleniny denně? 0 = ne 1 = ano M Kolik tekutin (voda, džus, káva, čaj, mléko, ...) vypije pacient za den? 0,0 = méně než 3 šálky 0,5 = 3 až 5 šálků 1,0 = více než 5 šálků N Příjem stravy 0 = pacienta je nutné krmit 1 = pacient se nají s dopomocí 2 = pacient se nají zcela samostatně O Jak hodnotí svůj stav výživy pacient? 0 = hodnotí se jako podvyživený 1 = není si jistý stavem výživy 2 = hodnotí svůj stav výživy jako bez problémů P V porovnání se svými vrstevníky, jak vnímá pacient svůj zdravotní stav? 0,0 = ne tak dobrý 0,5 = neví 1,0 = stejně dobrý 2,0 = lepší Q Střední obvod paže v cm (měří se ve středu vzdálenosti mezi akromiálním výběžkem lopatky a loketním výběžkem na nedominantní končetině – na levé u praváka a naopak) 0,0 = menší než 21 0,5 = 21 až 22 1,0 = 22 nebo větší R Obvod lýtka v cm (měří se v nejširším místě) 0 = menší než 31 1 = 31 nebo větší Hodnocení – součet (max. 16 bodů) Výsledek Screeningu Celkové hodnocení – součet Hodnota míry podvýživy 24 až 30 bodů normální výživový stav 17 až 23,5 bodů v riziku podvýživy Méně než 17 bodů podvyživený/á MoCA test – Montrealský kognitivní test lhttps://www.youtube.com/watch?v=jwGwsRnf9cc#utm_content=organic&utm_term=Moca%20test&utm_medium=hi nt&utm_source=search.seznam.cz Další testy lhttps://youtu.be/_cdYStRdAhA lhttps://www.youtube.com/watch?v=_cdYStRdAhA l l lhttps://youtu.be/2QQAd1uAkwY lhttps://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=2QQAd1uAkwY l l lhttps://youtu.be/HoFooJPaRW8 lhttps://www.youtube.com/watch?v=HoFooJPaRW8 lPrevence a intervence multikauzální geriatrické křehkosti l anglicky česky lF Food intake maintenained Udržujte dobrou výživu a příjem bílkovin (prevence anorexie a malnutrice). lR Resistance exercises Pohybujte se, choďte a posilujte svaly (odporový trénink k udržení svalové síly zvláště dolních končetin). lA Atherosclerosis prevention Předcházejte ateroskleróze, ovlivňujte její rizikové faktory (metabolický syndrom) i manifestaci. lI Isolation avoidance: „Go out and do things“ Choďte mezi lidi, buďte aktivní,neuzavírejte se v bytech, předcházejte izolaci. lL Limit pain Mějte pod kontrolou bolest, zvláště l muskuloskeletální. lT Tai-chi or other balance exercises Posilujte rovnováhu, stabilitu, cvičte např. Tai-chi. lY Yearly functional checking Dodržujte pravidelné kontroly zdravotního a funkčního stavu a l reagujte na změny.