Komplexní geriatrické hodnocení
Pro vstupní a orientační zhodnocení celkového stavu seniora formulář SPICES Fulmerové
* S – sleep disorders – poruchy spánku
* P – problems  with  eating  or  feeding
* I – incontinence
* C – confusion – zmatenost a poruchy kognice
* E – evidence of falls-důkazy o pádech
* S – skin breakdown -  poškození kůže

Mini Nutritional Assessment – MNA®
Příjmení:
Pohlaví:
Jméno:
Věk:
Váha (kg):
Datum:
Výška (cm):
Vyplňte část Screening tím, že doplníte příslušnou hodnotu do rámečku. Hodnoty sečtěte. Je-li
výsledek 11 nebo méně, pokračujte v části Hodnocení.

Screening
A    Snížil se příjem potravy u pacienta za uplynulé 3 měsíce vlivem nechutenství, zažívacích
problémů (včetně potíží se žvýkáním nebo polykáním)?
0 = závažné nechutenství/výrazné snížení příjmu stravy
1 = mírné nechutenství/mírné snížení příjmu stravy
2 = žádné nechutenství/bez snížení příjmu stravy
B Úbytek váhy za poslední 3 měsíce
0 = úbytek váhy větší než 3 kg        1 = neví         2 = úbytek váhy mezi 1 a 3 kg
3 = žádný úbytek váhy
C Mobilita
0 = upoutaný na lůžko nebo invalidní vozík – imobilní
1 = schopen vstát z lůžka/invalid. vozíku, chůze pouze s dopomocí
2 = samostatná chůze bez omezení
D Trpěl pacient během uplynulých 3 měsíců psychickým stresem nebo závažným onemocněním?
0 = ano             2 = ne
E Neuropsychické poruchy nebo obtíže
0 = vážná demence nebo deprese
1 = mírná demence
2 = žádné psychické problémy
F Body Mass Index (BMI) (váha v kg) / (výška v m )
0 = BMI nižší než 19  1 = BMI od 19 a nižší než 21    2 = BMI od 21 a nižší než 23    3 = BMI 23
nebo vyšší

Výsledek Screeningu = součet bodů (mezisoučet max. 14 bodů)
12 až 14 bodů: normální výživový stav
8 až 11 bodů: v riziku podvýživy
l0 až 7 bodů: podvyživený/á
l
lPro obsáhlejší vyšetření pokračujte s otázkami G–R
l
lG  Žije pacient samostatně (nikoliv v sociálním nebo zdravotnickém zařízení, např. domov pro
seniory, nemocnice, LDN)
l0 = ne          1 = ano
lH Užívá pacient více než 3 předepsané léky denně
l0 = ano         1 = ne
lI Proleženiny nebo kožní defekty
l0 = ano       1 = ne

J Kolik plnohodnotných jídel jí pacient denně?
0 = 1 jídlo
1 = 2 jídla
2 = 3 jídla
K Vybrané hodnoty pro příjem bílkovin:
Alespoň jedna porce mléčných výrobků (mléko, sýr, jogurt) denně ano  ne
Dvě nebo více porcí luštěnin nebo vajec týdně                                 ano  ne
Maso, ryby nebo drůbež každý den                                                   ano  ne
0,0 = je-li odpověď ano pouze 1×
0,5 = je-li odpověď 2× ano
1,0 = je-li odpověď 3× ano
L Konzumuje pacient dvě nebo více porcí ovoce anebo zeleniny denně?
0 = ne        1 = ano

M Kolik tekutin (voda, džus, káva, čaj, mléko, ...) vypije pacient za den?
0,0 = méně než 3 šálky
0,5 = 3 až 5 šálků
1,0 = více než 5 šálků
N Příjem stravy
0 = pacienta je nutné krmit
1 = pacient se nají s dopomocí
2 = pacient se nají zcela samostatně
O Jak hodnotí svůj stav výživy pacient?
0 = hodnotí se jako podvyživený
1 = není si jistý stavem výživy
2 = hodnotí svůj stav výživy jako bez problémů
P V porovnání se svými vrstevníky, jak vnímá pacient svůj zdravotní stav?
0,0 = ne tak dobrý         0,5 = neví        1,0 = stejně dobrý       2,0 = lepší
Q Střední obvod paže v cm (měří se ve středu vzdálenosti mezi akromiálním výběžkem lopatky a
loketním výběžkem na nedominantní končetině – na levé u praváka a naopak)
0,0 = menší než 21              0,5 = 21 až 22             1,0 = 22 nebo větší
R Obvod lýtka v cm (měří se v nejširším místě)
0 = menší než 31            1 = 31 nebo větší

Hodnocení – součet (max. 16 bodů)
Výsledek Screeningu
Celkové hodnocení – součet
Hodnota míry podvýživy
24 až 30 bodů normální výživový stav
17 až 23,5 bodů v riziku podvýživy
Méně než 17 bodů podvyživený/á

MoCA test – Montrealský kognitivní test
lhttps://www.youtube.com/watch?v=jwGwsRnf9cc#utm_content=organic&utm_term=Moca%20test&utm_medium=hi
nt&utm_source=search.seznam.cz

Další testy
lhttps://youtu.be/_cdYStRdAhA
lhttps://www.youtube.com/watch?v=_cdYStRdAhA
l
l
lhttps://youtu.be/2QQAd1uAkwY
lhttps://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=2QQAd1uAkwY
l
l
lhttps://youtu.be/HoFooJPaRW8
lhttps://www.youtube.com/watch?v=HoFooJPaRW8

lPrevence a intervence multikauzální geriatrické křehkosti
l                anglicky                                               česky
lF    Food intake maintenained      Udržujte dobrou výživu a příjem
bílkovin                                                               (prevence anorexie a
malnutrice).
lR    Resistance exercises               Pohybujte se, choďte a posilujte
svaly                                                 (odporový trénink k udržení svalové síly
zvláště                                                              dolních končetin).
lA    Atherosclerosis prevention       Předcházejte ateroskleróze,
ovlivňujte                                        její rizikové faktory (metabolický syndrom) i
manifestaci.
lI    Isolation avoidance: „Go out and do things“     Choďte mezi lidi,
buďte
aktivní,neuzavírejte se v
bytech,                                                                        předcházejte
izolaci.
lL   Limit pain                                         Mějte pod kontrolou bolest, zvláště
l                                                                       muskuloskeletální.
lT   Tai-chi or other balance exercises        Posilujte rovnováhu,
stabilitu,                                                                             cvičte např.
Tai-chi.
lY   Yearly functional checking             Dodržujte pravidelné
kontroly                                                                            zdravotního a
funkčního stavu a
l                                                            reagujte na změny.