Příklad č. 1: (uplatnění tří metod sestavování nákladových funkcí) Firma „Prefabrikát, s. r. o.“ je výrobcem betonových dílců pro stavebnictví. Přehled o výrobách a celkových nákladech v jednotlivých měsících roku 2020 je v následující tabulce. Na základě údajů dle níže uvedené tabulky, sestavte nákladovou funkci s využitím: a) Metody dvou období b) Metody dvou bodů c) Regresní a korelační analýzy Tabulka: Přehled měsíčních výrob a celkových nákladů ve firmě „Prefabrikát s. r. o.“ období Objem výroby Náklady celkem [ ks ] [ tis. Kč ] leden 6 224 6 967 únor 8 460 7 776 březen 10 408 8 002 duben 12 623 8 687 květen 11 976 8 539 červen 4 872 7 261 červenec 6 380 6 989 srpen 8 708 7 512 září 7 452 7 138 říjen 8 629 7 598 listopad 11 402 8 621 prosinec 11 237 9 378 CELKEM 108 371 94 468 za rok 2020 Příklad č. 2: nákladová funkce při výběru dodavatele výkopových prací V rámci projektu „Výstavba kabelové sítě“ máte rozhodnout o volbě varianty pro výkop kabelové přípojky o délce 16 m a hloubce 120 cm mezi následujícími možnostmi: a. Výkop provést pásovým minibagrem, jehož ekonomické parametry jsou následující: - cena výkopu za 1 m o hloubce 120 cm činí 145 Kč/m - fixní náklady spojené s dovozem minibagru jsou vyčísleny na 2 750 Kč b. Výkop zajistit skupinou kopáčů, kteří požadují: - cena výkopu za 1 m o hloubce 120 cm činí 350 Kč/m - fixní náklady spojené s dovozem skupiny pracovníků jsou vyčísleny na 300 Kč. Úkol: 1. Zakreslete schematicky nákladové funkce obou variant 2. Rozhodněte, kterou variantu zvolíte pro vlastní výkop kabelové přípojky. 3. Při jaké délce výkopu kabelové přípojky bude lhostejno, kterou variantu zvolíte? Příklad č. 3 (nákladová funkce při výběru dodavatele výrobního zařízení na přípravu teplých jídel). Firma „Zdravá strava“ zaměřená na přípravu teplých jídel provádí v rámci investičního rozhodování výběr dodavatele na dodávku výrobního zařízení pro přípravu teplých jídel. Výběr se zúžil na dvojici dodavatelů, kteří své zařízení prezentují s následujícími technicko-ekonomickými parametry: Tabulka: Základní parametry dodavatelů zařízení Dodavatel Konstantní náklady (měsíční) Variabilní náklady Výrobní kapacita [Kč/měsíc] [Kč/1 jídlo] [ks jídel/rok] TOS Prachatice s. r. o. 90 000 25 70 000-100 000 VJ Louny a. s. 110 000 22 80 000-110 000 Úkol: a) Firma „Zdravá strava“ předpokládá, že za půlroční období (6 měsíců) dodá svým odběratelům 40 000 až 45 000 ks teplých jídel. Jako kritérium pro výběrové řízení bylo přijato kritérium „nižších celkových nákladů“. Kterého dodavatele management firmy „Zdravá strava“ vybere? b) Za jakou cenu bude svoje výrobky dodávat, chce-li management firmy vykázat zisk ve výši 400 000 Kč při výrobě 40 000 ks jídel za půlroční hodnocení? c) Jak budou vypadat nákladové funkce uvedených dodavatelů?