ANOVA Tabulka níže udává počty získaných klientů na třech pobočkách pojiš´tovny během jednoho měsíce. "Pomocí analýzy rozptylu ověřte nulovou hypotézu, že počet získaných klientů je u všech poboček stejný." "alfa = 0,05" pobočka 1 pobočka 2 pobočka 3 100 99 111 113 98 121 98 88 99 96 95 115 102 102 123 100 100 112 99 101 102 78 98 105 114 87 107 108 96 97 89 106 102 90 105 115 101 99 121 ##### Sheet/List 2 ##### ANOVA - 2 faktory Následující tabulka udává počet návštěvníků (v tis.) muzea v závislosti na měsíci a dnu v týdnu. "Na hladině významnosti alfa = 0,01 ověřte nulové hypotézy, že počet návštěvníků nezávisí ani na počasí, ani dnu v týdnu." leden únor březen duben Po 12 14 11 8 Út 17 15 12 9 St 13 14 11 8 Čt 14 19 15 7 Pá 25 25 19 11 So 31 30 28 15 Ne 34 32 25 18 ##### Sheet/List 3 ##### Faktorový plán "Na kvalitu pizzy mají vliv tři faktory: těsto, rajčatová omáčka a šunka. Degustátoři ocenili kvalitu pizzy (Y) na stupnici od 1 do 10." V tabulce níže jsou uvedeny výsledky pro dvě úrovně každého faktoru. Pro každou kombinaci faktorů byly provedeny dva pokusy. a) Doplňte tabulku b) Vypočtěte efekty všech faktorů a jejich kombinací c) Určete statistickou významnost faktorů d) Sestavte rovnici modelu experimentu T R Š Y1 Y2 Y průměr TR TŠ RŠ TRŠ 1 + + + 9 8 2 + + - 5 7 3 + - + 6 7 4 + - - 4 7 5 - + + 5 4 6 - + - 5 4 7 - - + 4 5 8 - - - 4 3 ##### Sheet/List 4 ##### Ztrátová funkce "Při výrobě šroubu je optimální délka 43,5 mm, tolerance je 2 mm. " Nedodržení tolerance způsobí ztrátu 80 Kč Kč. Určete: a) Rovnici ztátové funkce Y = k(Y-T)^2 "b) Z údajů níže, které udávají délku šroubu u deseti náhodně vybraných výrobků, určete celkovou a průměrnou ztrátu za nekvalitu." Délka šroubu: "42,8" "41,9" "43,4" "45,0" "44,2" "43,7" "42,9" "42,1" "41,8" "46,7" ##### Sheet/List 5 ##### Odpovězte ANO-NE: 1. Při testu hypotézy v ANOVA se testuje rovnost středních hodnot u tří a více souborů. 2. Efekt faktoru nabývá vždy kladných hodnot. 3. Úplný experiment při čtyřech faktorech obsahuje 16 pokusů. 4. Jednofaktorová ANOVA slouží k testování vlivu faktoru (jeho úrovní) na kvantitativní znak. "5. Ztráta při nedodržení optimálníh hodnoty, ale v rámci tolerance, je nulová."