Řešení technologie obchodního provozu I. . Cílem přednášky je: pochopení podstaty obchodního provozu a jeho prvků (zboží, obchodně provozní operace) Halina Starzyczná Garant předmětu Řešení technologie obchodního provozu I. . Obchodní provoz Prvky obchodního provozu a jejich základní charakteristika: Zboží – obchodní sortiment, technologické skupiny, zásoby Obchodně provozní operace Struktura přednášky Systém technologie obchodního provozu + marketing = nákupní atmosféra Zboží obchodní sortiment technologické skupiny zásoby Obchodně provozní operace- odběr zboží, přejímka… Plochy a dispoziční členění - hrubý design prodejny Mechanizační zařízení a prostředky- palety Lidé manažeři, prodavači, pokladní, skladníci… j0412020[1] Technologie elektronizace pohybu zboží Nákupní atmosféra (NA) -nákupní podmínky pro zákazníka působí na jeho smysly -vzniká spojením technologie obchodního provozu s marketingem (provozní + marketingové know - how). Co tvoří nákupní atmosféru? -architektura jednotky, řešení vstupních prostorů, výkladní skříně, nápisy, parkovací plochy, vnitřní design, presentace zboží na prodejní ploše, forma prodeje, provozní personál atd. -důležitý je emociální vztah mezi všemi prvky NA a chováním zákazníka. -Nákupní atmosféra prodejny – je řešena v rámci prostorového managementu -"space management“. Pět lidské smysly vůně, zrak, sluch, chuť, dotek vektorových plakáty na zeď • plakáty degustace, smyslový, sluch | myloview.cz Smyslový marketing Emoce - duševní stav (mozek-limbický systém) prožitek – příjemný – nepříjemný: vyvolá radost, hněv, zklamání.. Statické a dynamické prvky obchodního provozu -obecně mohou mít prvky obchodního provozu charakter prvků statických nebo dynamických -rozhoduje stupeň stability a rychlosti reakce na změny spotřebitelské poptávky a další vnější vlivy (způsob dodávek, řízení apod.) ● statické prvky - plochy, dispoziční řešení a zabudované pracovní prostředky ● dynamické prvky - zboží, obchodní operace a pracovníci (dají se snadněji změnit). Zboží jako obchodní sortiment - tvorba obchodního sortimentu Účel použití sortiment Výrobní materiál Frekvence spotřeby Výrobní sortiment specializovaný Obchodní sortiment Na úrovní VO dle určitého záměru Na úrovni MO Mezinárodní rozdělení spotřebního zboží •Potraviny (FOOD) • •Suchý sortiment • (DRY GOODS) •(konzervy, nápoje…) • •Rychle se kazící • (Perishable GOODS) •(maso, mléčné výrobky) • • • •Nepotraviny (NON FOOD) •Měkké (SOFT) • (oblečení, obuv…) •Tvrdé (HARD) • bílé (white) • (ledničky, pračky…) • hnědé (brown) • (TV, rádia, PC…) Struktura obchodního sortimentu se mění •Má dynamický charakter: •!!! •Vývojové změny: • změny ve spotřebě • obyvatelstva (životní styl, např. pandemie) • vývoj výroby, její růst •Sezónní změny: • odraz spotřebitelských • zvyklostí a tradic Změna v šířce a hloubce sortimentu Struktura sortimentu, jeho šířka a hloubka – příklad 1 Výrobková řada x x1 x2 Výrobková řada y y1 y2 Výrobková řada z z1 z2 x3 x4 x5 x6 z3 z4 hloubka šířka Praxe: Počet výrobkových řad: 3 (šířka sortimentu) Počet sort. druhů – hloubka sortimentu X: nástěnné hodiny Y: pánské náramkové hodinky Z: dámské náramkové hodinky Počet výrobků: 12 Průměrná hloubka: 4 Struktura sortimentu, jeho šířka a hloubka - příklad 2 Výrobková řada x x1 x2 Výrobková řada Y y1 y2 x3 x4 x5 x6 y3 y4 hloubka šířka Praxe: Počet výrobkových řad: 2 (šířka sortimentu) X: ovoce čerstvé Y: ovoce konzervované Počet výrobků: 10 Průměrná hloubka: 5 Rozhodování o sortimentu Při rozhodování o sortimentu je řešena mimo jiné otázka vzájemného poměru šířky a hloubky sortimentu (obrátkovost). Základní kombinace: -úzký a mělký: exkluzívní prodejny, značkové (Zara, ….) -úzký a hluboký: kombinace typická pro specializované prodejny (drogistické prodejny, oblečení) -široký a mělký: smíšené prodejny prodávající zboží denní potřeby (ve venkovském prostoru, diskontně orientované) -široký a hluboký: plnosortimentní supermarkety, hypermarkety, obchodní domy. Diskontně orientované: omezují hloubku sortimentu (zrychlení prodeje – ekonomický efekt). Obrátka zásob – obrátka peněz - náklady na obchodní a úvěr a úroky – vliv na cenu zboží. Ekonomický efekt Na trhu je rozmanitý sortiment- vede to k jeho členění, třídění a seskupování a specializaci •Cíle členění: •Zjednodušení obchodní činnosti, racionalizace práce, využití •kvalifikace, přizpůsobení potřebám a orientaci zákazníků. • Specializace Obchodně provozní jednotky (MOJ) Různé kombinace - historicky podle změn potřeb lidí Praxe: květinářství + dárky, prodejny nábytku + další příslušenství Obchodní sortiment dle frekvence poptávky Významným hlediskem sortimentní specializace je v současnosti i frekvence poptávky, která rozděluje zboží do tří skupin: -zboží základní poptávky (potřeby) -zboží časté poptávky (občasné spotřeby) -zboží občasné poptávky (dlouhodobé spotřeby). Lze přesně vymezit tyto tři skupiny v každé zemi? Ne Obchodní sortiment dle frekvence poptávky Mezi těmito skupinami nelze určit přesné hranice - lidé různých částí světa mají odlišnou životní úroveň, způsob života, zvyklosti a potřeby. Některé zboží proto může být v určité lokalitě zbožím dlouhodobé spotřeby. V jiné zemi může totéž zboží spadat do jiných skupin. Např. nábytek může být pro někoho celoživotní záležitostí, pro druhého sortiment, který během svého života změní několikrát. Lze přesně vymezit tyto tři skupiny? Ne Souborná třída zboží POTRAVINY Třída zboží OVOCE A ZELENINA Obor OVOCE Sortimentní skupina (výrobková řada) (další SS: ovoce čerstvé, sušené, mražené…) OVOCE KONZERVOVANÉ Sortimentní podskupina (další SP: kompoty, mražené ovoce, sušené ovoce…) MARMELÁDY Druh zboží (další druhy: jahodová, borůvková…) MERUŇKOVÁ MARMELÁDA Komerční druh Vlastnosti (hmotnost, cena, adjustace…) Praxe: Seskupování sortimentu – základ specializace Vliv druhu zboží na obchodní provoz Komerční druh - základní prvek obchod. sortimentu Čím se liší komerční druhy? Množstvím, obalem, cenou, složením, střihem, materiálem, barvou, tvarem, velikostí, jakostí, značkou, výrobcem. složitost (široký a hluboký sortiment) frekvence dodávek (četnost zásobování) doba prodejnosti (trvanlivosti) fyzické vlastnosti zboží (hmotnost, křehkost…) pomoc zákazníkovi (poradenství) péče o prodejní zařízení (mrazící boxy) ztížení pracovních podmínek (klimatické podmínky) zvláštní odpovědnost (prodej zbraní, toxických látek). Pracnost sortimentu – náročnost na prodej Proč je doba trvanlivosti důležitá? Riziko prošlé doby u potravin – bakterie, plísně. Mezi nejrizikovější potraviny, které jsou staršího data, patří ryby, uzeniny, sýry (včetně plísňových), kvašené potraviny a ořechy. https://www.bezvarady.eu/proc-dulezita-doba-trvanlivosti/ Prodlužování doby trvanlivosti potravin – není to záležitost pouze moderní doby, trvanlivost se prodlužovala různými způsoby i dříve – působením tepla, uzením, sušením, uchováváním v chladu, přídavkem soli, cukru, octa, alkoholu a tak dále. Některé potraviny mají dlouhou trvanlivost i bez dodatečné úpravy, např. obiloviny, mouka, luštěniny, med či alkoholické nápoje. Konzervování přídavkem chemických sloučenin (konzervantů) je záležitost novější. Konzervační látky se na obalech označují buď kódem E, nebo názvem dané sloučeniny. https://www.dama.cz/clanek/jak-je-to-s-trvanlivosti-potravin-dlouha-doba-nekdy-vyvolava-pochyby Případová studie Z hlediska nejvyššího procentuálního záchytu nevyhovujících vzorků na základě podnětů byly vyhodnoceny inspekcí (SZPI) jako nejproblematičtější následující komodity: těstoviny, dehydratované výrobky, med, čokoláda a cukrovinky, víno, čerstvá zelenina, zmrzliny a mražené krémy. Kvalitní potraviny: kontrola probíhá již přes 15 let Kontrolované značky kvality Klasa, značka Regionální potravina Dvojitá kvalita dovážených potravin zejména ze západní Evropy (EU - Věra Jourová), příprava evropské legislativy. Potraviny v ČR z hlediska kvality - praxe SZPI – Státní zemědělská a potravinářská inspekce aromaticky agresivní (prací prášky, některé potraviny) absorbující pachy (sušenky, pečivo) vyžadující speciální klimatické podmínky (maso, mléčné výrobky) podléhající bezpečnostním předpisům (zbraně, střelivo) vyžadující zvláštní způsob manipulace, dopravy… (sklo, elektronika…). Zboží jako technologická skupina zboží Zásada dovoleného sousedství Na co mají vliv technologické skupiny zboží? -na druh skladovacích ploch -na charakter manipulačních jednotek -na typ dopravních a manipulačních prostředků a jednotek. Manipulační jednotka je definována jako zboží nebo soubor zboží tvořící jednotku schopnou manipulace jako s jedním kusem, aniž by bylo nutno ji dále upravovat. Co je manipulační jednotka? https://pixabay.com/cs/photos/dřevěné%20palety/ https://www.zbozi.cz/hledani/?q=paleta%20potravin#utm_source=search.seznam.cz&utm_medium=hint&utm_c ontent=products-opesBB&utm_term=paleta%20potravin zavařovací sklenice na paletě rolkontejner Pojem, označení hladiny zásob Vysvětlení, interpretace Z min Minimální zásoba Z B Běžná zásoba ZS Signální zásoba (objednávkový bod) Z max Maximální zásoba Z ind Indisponibilní zásoba DO Doba obratu - za jak dlouho se prodá průměrná zásoba ze skladu OB Obrátka - kolikrát za sledované období se prodá průměrná zásoba ze skladu Zboží jako zásoba - základní pojmy řízení zásob Dodávkový cyklus Dodávkový cyklus - interval, ve kterém se zboží dodává na prodejnu. -všechny druhy zboží se nedodávají stejně, proto se celková zásoba pohybuje kolem průměrné zásoby. -doba vyřízení objednávky (cyklus) - ovlivněn i rychlostí obratu jednotlivých druhů zboží a současně ovlivňuje výši zásob. -ve vyspělých ekonomikách dochází ke značnému zrychlení oběhu zboží a tedy i peněz, za normální dobu dodávky je považována lhůta 48 hodin. Příklady intervalů dodávek do prodejen (přímé dodávky zákazníkům jsou kratší): Denně - mléčné výrobky, chléb, pečivo. Týdně - těstoviny. Měsíčně - konzervy. 7-15 dní - nepotravinářské zboží. 1.Teoretický model Z max Z max Z max Zb Zb Zb Zs Zs Zs Zmin 0 t1 t2 t3 Křivka vývoje zásob (v případě nejistoty) 1.Reálný model Zmax2 Zmax0 Zmax1 Zb Zb Zb Zs Zs Zs Zmin t0 t1 t2 t3 Křivka vývoje zásob – v případě nejistoty Praxe: Výprodej se může se týkat jednoho sortimentního druhu - obvyklá situace nebo celého sortimentu – mimořádná situace (panika obyvatel) Obchodně provozní operace •Velkoobchodní •Nákup •Příjem •Skladování •Expedice - manipulace a doprava • • •Maloobchodní •Nákup •Příjem •Skladování •Příprava zboží • k prodeji • Prodej • spotřebiteli • • V Růst technické úrovně zboží, spotřebitelské balení Charakteristika velkoobchodních operací •Nákup – agent (prostředník) dle objednávky •Příjem – dělí se na odběr a přejímku zboží •Odběr: kontrola zevní neporušenosti dopravního prostředku, vnější neporušenosti obalů, počtu obalových jednotek a hmotnosti dle průvodních dokladů •Přejímka: kontrola množství, jakosti a sortimentu a řešení případných reklamací •Skladování – regály, stohování, zásada dovoleného sousedství •Expedice - manipulace (vyskladnění, kompletace, balení) a doprava. • • Charakteristika maloobchodních operací •Nákup •Kdo? samotný vlastník, nákup pomocí obchodního zástupce, nákupčího … •Jak? nákup centralizovaný, decentralizovaný, kombinovaný •Fáze nákupu zboží •● Přípravná – soustavné sledování spotřebitelské poptávky, evidence prodeje a struktury zásob (marketing) •● Výběr zboží - přímá návštěva nákupčího ve vzorkovně velkoobchodu, pomocí nabídek v katalogu, návštěva zástupce velkoobchodu na prodejně, online výběr •● Sestavení a vyřízení objednávky - písemně, telefonicky, osobně nebo elektronicky s využitím IT. • • Charakteristika maloobchodních operací •Příjem zboží – probíhá stejným způsobem jak ve velkoobchodě, •Přejímka - kvantitativní (počet), kvalitativní (jakost) a sortimentní (kompletnost). • • Podcenění přejímky - zdroj manka a reklamací zboží i špatného image. Příprava zboží k prodeji - úroveň přípravy je závislá na technické připravenosti výroby produkovat vhodná spotřebitelská balení. Co je třeba udělat? - porcování, vážení, balení, rozměřování - informativní cenové poutače na zboží, značení zboží - doplňování zboží do prodejních místností. Charakteristika maloobchodních operací •Příprava zboží k prodeji (kultura prodeje) •zrychluje prodej zboží •přispívá k růstu maloobchodního obratu •provádí se mimo prodejní dobu nebo při menší návštěvnosti zákazníků. • • Úpravy zboží před prodejem potravinářského zboží (příklady) - zboží se vybalí, maso se naporcuje, salámy a sýry se nakrájí - cukrářské výrobky se úhledně uloží na podnosy - zelenina se vytřídí - ošetřování zboží a prodejního zařízení - otírání prachu - čištění chladícího a mrazícího zařízení - označení zboží cenou… Shrnutí přednášky •Obchodní provoz chápeme systémově, rozhodujícím prvkem je zboží, na něm závisí další prvky, jako je dispoziční řešení, mechanizační prostředky, technologie a lidé (viz další přednáška). •Znalost charakteristiky všech prvků obchodního provozu, a to zboží jako obchodní sortiment, technologická skupina, zásoba, •Graf vývoje zásob – teoretický a reálný •Obchodně provozní operace – velkoobchodní a maloobchodní a jejich charakteristika. Dobrovolný úkol č. 1 •Dobrovolný úkol č. 1 •Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontroluje kvalitu prodávaných potravin v ČR. •Najděte na maloobchodním trhu příklady problémového prodeje potravinářských výrobků (v rámci ČR). •Za zpracování můžete získat 1-2 body podle úrovně zpracování (dbejte prosím na odpovídající formální úpravu). •Odevzdání: v IS (odevzdávárny – úkoly z přednášek) •Termín odevzdání: do 15.10.2021 •