Ekonomický problém ´Firma ROXA vyrábí lis na česnek. Při objemu výroby a prodeje ve výši 2 000 ks a při započítání 15 % ziskové přirážky (marže) k celkovým nákladům, má její nákladová funkce tvar: ´ ´N = 55 000 + 65 Q ´ ´Podobné výrobky se prodávají za cenu cca 104 až 106 Kč/ks. Při ceně nad 108 Kč je tento výrobek neprodejný. ´Máme zjistit, jaké odbytové šance bude mít firma ROXA v případě, že v důsledku malé poptávky, protože konkurence provedla marketingovou inovaci, sníží objem výroby na 1 800 ks a i nadále se bude držet nákladového principu tvorby ceny! ´ ´ ´ 1 Případová studie ´Pekárna do svého sortimentu zařadí pečení medovníků a předpokládá, že vykáže tyto náklady: ´Náklady na vstupní suroviny činí 240 Kč na jeden medovník ´Každý medovník musí být samostatně zabalen v krabici s jednorázovým podnosem, náklady na toto balení dosahují 10 Kč na medovník. ´Platby za energii se předpokládají 109 500 Kč za rok, z toho 80 % je přímo spojeno s výrobou medovníků, zbytek je přičítán provozu budovy (celopodnikový charakter) ´Náklady na servis a údržbu výrobního zařízení (lednice, trouby aj.) činí 43 800 Kč. ´Odpisy výrobního zařízení jsou 102 200 Kč za rok, odpisy budov a softwaru pak 219 000 Kč ročně. ´Náklady na pojištění rizik vyplývajících z podnikatelské činnosti a náklady spojené se správou budov (tedy náklady spojené s provozem a s údržbou objektu jako například smlouvy s telefonními operátory, vedení dokumentací, zajištění pravidel bezpečnosti práce, zajištění plnění zákonů v oblasti životního prostředí – nakládání s odpady apod., ostraha objektu, úklid aj.) činí 36 500 Kč. ´Roční osobní náklady pekaře (tedy mzdové náklady a náklady na sociální a zdravotní pojištění) činí 586 920 Kč. ´Osobní náklady managementu budou činit 880 380 Kč. ´Úrok z úvěru ( 4 % z 1,46 mil. Kč) je 58 400 Kč ´Náklady spojené s dopravou medovníků (dopravu zajišťuje najatý autodopravce chladícím vozem) činí 97 820 Kč. ´Náklady na marketingové aktivity 55 480 Kč. ´Pekárna upeče 40 medovníků denně 365 dní v roce, tedy upeče 14 600 medovníků za rok. ´Úkol: Sestavte kalkulaci nákladů a prodejní cenu jednoho medovníku, víte-li, že podnik požaduje 15 % ziskovou přirážku. Postupujte podle všeobecného kalkulačního vzorce a předpokládejte prostou kalkulaci dělením. Typový kalkulační vzorec 3