Seminář 6 Ing. Žaneta Rylková, Ph.D. Případová studie ´Pekárna do svého sortimentu zařadí pečení medovníků a předpokládá, že vykáže tyto náklady: ´Náklady na vstupní suroviny činí 240 Kč na jeden medovník ´Každý medovník musí být samostatně zabalen v krabici s jednorázovým podnosem, náklady na toto balení dosahují 10 Kč na medovník. ´Platby za energii se předpokládají 109 500 Kč za rok, z toho 80 % je přímo spojeno s výrobou medovníků, zbytek je přičítán provozu budovy (celopodnikový charakter) ´Náklady na servis a údržbu výrobního zařízení (lednice, trouby aj.) činí 43 800 Kč. ´Odpisy výrobního zařízení jsou 102 200 Kč za rok, odpisy budov a softwaru pak 219 000 Kč ročně. ´Náklady na pojištění rizik vyplývajících z podnikatelské činnosti a náklady spojené se správou budov (tedy náklady spojené s provozem a s údržbou objektu jako například smlouvy s telefonními operátory, vedení dokumentací, zajištění pravidel bezpečnosti práce, zajištění plnění zákonů v oblasti životního prostředí – nakládání s odpady apod., ostraha objektu, úklid aj.) činí 36 500 Kč. ´Roční osobní náklady pekaře (tedy mzdové náklady a náklady na sociální a zdravotní pojištění) činí 586 920 Kč. ´Osobní náklady managementu budou činit 880 380 Kč. ´Úrok z úvěru ( 4 % z 1,46 mil. Kč) je 58 400 Kč ´Náklady spojené s dopravou medovníků (dopravu zajišťuje najatý autodopravce chladícím vozem) činí 97 820 Kč. ´Náklady na marketingové aktivity 55 480 Kč. ´Pekárna upeče 40 medovníků denně 365 dní v roce, tedy upeče 14 600 medovníků za rok. ´Úkol: Sestavte kalkulaci nákladů a prodejní cenu jednoho medovníku, víte-li, že podnik požaduje 15 % ziskovou přirážku. Postupujte podle všeobecného kalkulačního vzorce a předpokládejte prostou kalkulaci dělením. Případová studie ´Tabulka: Tržby, produkce a náklady pekárny ´ Položka Počet ks za rok Tržby (Kč) Roční fixní náklady (Kč) Variabilní náklady jednoho kusu (Kč) Roční variabilní náklady (Kč) Medovník 14 600 6 570 000 1 315 460 309,9 4 524 540 Případová studie ´Management podniku se odměnil za překročení bodu zvratu svého podniku týdnem v New Yorku. Management využil svého podnikatelského ducha a využil inspirace, která se nabízela na každém kroku. V jedné kavárně objevili vynikající kakaový koláč, nazvaný „red velvet“. Bylo to přesně to, co hledali pro rozšíření svého podnikání. V okamžiku, kdy ho ochutnali, měli jasno: přesně tento koláč použijí ke kompletnímu využití kapacity svého podnikání. Začali počítat. ´Tabulka sumarizuje, k jakým číslům se dostali, když propočítali vstupní suroviny na red velvet. Cenu stanovili tak, aby byl koláč pro jejich současné odběratele zajímavý a stál jim za vyzkoušení. Případová studie ´Tabulka Produkty Položka Roční fixní náklady (Kč) Variabilní náklady jednoho kusu (Kč) Počet ks za rok Prodejní cena 1 ks (Kč) Medovník - 309,9 14 600 450 Red velvet - 429,9 7 300 540 Celkem 1 315 460 - Případová studie ´Tabulka: Celkové roční náklady za jednotlivé produkty Položka Roční fixní náklady (Kč) Roční variabilní náklady (Kč) Roční tržby (Kč) Medovník - 4 524 540 6 570 000 Red vlevet - 3 138 270 3 942 000 Celkem 1 315 460 7 662 810 10 512 000 Případová studie ´K zamyšlení: ´Podívejte se na původní globální nákladovou funkci zobrazující situaci pouze při pečení medovníků a na novou globální nákladovou funkci při pečení medovníků a red velvetu. ´Která situace je na první pohled výhodnější?