Operativní management- pracovní procesy v obchodním provoze Halina Starzyczná Garant předmětu Cílem přednášky je pochopit souvislosti organizace obchodního provozu, charakterizovat hlavní vnější a vnitřní faktory, které působí na fungování obchodního provozu . Halina Starzyczná Garant předmětu Pracovní procesy v obchodním provoze Cíl Struktura přednášky •Obchodní provoz •Pracovní procesy a jejich členění •Vnější a vnitřní faktory obchodního provozu MOJ (maloobchodních jednotek) •Vnější a vnitřní faktory obchodního provozu VOJ (velkoobchodních jednotek) •Hlavní oblasti řízení MOJ Pracovní procesy v obchodním provozu . •Obchodní provoz •Pracovní procesy a jejich členění •Vnější a vnitřní faktory obchodního provozu MOJ (maloobchodních jednotek) •Vnější a vnitřní faktory obchodního provozu VOJ (velkoobchodních jednotek) •Hlavní oblasti řízení MOJ •Manažerský systém informací •Využití čárových kódů pro řízení obchodního provozu a možné směry rozvoje •Digitalizace maloobchodu Struktura přednášky Obchodní provoz Základem obchodně provozní jednotky je obchodní provoz. Obchodní provoz je jako systém tvořen těmito základními prvky: -zbožím -obchodně provozními operacemi a mechanizačními prostředky -a zařízením v obchodě. Další prvky – lidé, mechanizační prostředky K zopakování ! Prodejna Velkoobchodní sklad Srovnávače zboží - jak fungují | Blog DOMENA.cz | Tipy pro podnikání SkipPie - Australské masové koláče - Prodavačka. Pro naší provozovnu na Doubravce hledáme spolehlivou prodavačku ochotnou i pomoci v kuchyni a při plnění masových kapes. Nástup možný ihned, možný i kratší úvazek Optimální paletizace - Blog RAJA Obchodní provoz funguje jako systém - nejdůležitější je zboží (na něm závisí ostatní prvky) y Příklad z praxe českého obchodu po roce 1989 (transformace MO): nV praxi má systémové pojetí obchodního provozu velký význam. Jestliže začínající obchodník podcení výběr sortimentu pro určitou lokalitu a po čase zjistí, že o jeho zboží není takový zájem, jak předpokládal vzhledem ke konkurenci a potřebám zákazníků, je donucen změnit sortiment, což mu přináší další náklady spojené se změnou navazujících prvků obchodního provozu (může zbankrotovat) nŽivelné změny sortimentu v počátcích transformace po roce 1989 přinesly tuzemským obchodníkům nemalé existenční problémy. Z vesnic mizí malé prodejny. Nevyplatí se - Novinky.cz Malé venkovské prodejny bojují o přežití. Kraj je hodlá finančně podpořit | Zprávy | Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí Malé obchody, ale i Albert a COOP. FOTO prodejen, které v létě zavřeli | TN.cz Pracovní procesy v obchodním provoze Pracovní procesy se člení dle různých hledisek: Funkční hledisko – nákup zboží, doprava, skladování, prodej zboží, řídící a správní činnosti Místní hledisko – MO, VO, správa, administrativa a pomocné provozy Hledisko obsahu práce- provozní činnosti a řídící a správní Hledisko charakteru práce –práce jednoduchá a složitá, plynulá a nárazovitá Hledisko celistvosti – práce homogenní a heterogenní. Homogenní (monotónní), jednotvárná, pořád stejná činnost a úkoly (např. obsluha stroje). Heterogenní – rozmanitá, různorodá (prodej, řídící proces…). Centrála firmy (příp. autonomní jednotky) – strategie firmy, marketingové a provozní know-how prodejen Zákazník a jeho frekvence – frekvence dělí čas na čas obsluhy a nečinnosti, neboli čekání na zákazníka Dodavatelé – úroveň zásobování, kvalita dodávek, organizace práce (tlak dominantních firem na dodavatele, vynucování poplatků za zalistování, snižování cen…) Region – rozdílná sídelní struktura a koncentrace obyvatelstva, kupní síla, odlišné tradice a kulturní zvyklosti Lokalizace prodejny- návaznost na ostatní prodejny, konkurenci, dopravní uzly, pohyb zákazníků. Zařazení do stupňů obchodní vybavenosti, územní a tržní analýza. Vnější faktory obchodního provozu MOJ Prodejna Praxe: případová studie - Vztahy s dodavateli v praxi (SO 2021), Obchod jako zážitek pro zákazníka (SO 2021) Me-tail-Obchod jako zážitek: Principem je, že ve středu zájmu je člověk. A to by neměl být jen prázdný slogan. Např. americká síť prodejen s módou Trunk Club má velké zkušební kabinky v prodejně, jež jsou vybaveny jako ten nejstylovější obývací pokoj. V samotné kabince se ale zákazník nemusí ničím zdržovat. Všechno je připravené právě v kabince. Stačí, když si zákazník předem zadá přes internet své míry, poradí se na dálku se stylistou a pak už jen zkouší. Samozřejmostí jsou doprovodné služby, jako je kavárna s barem nebo kadeřnictví přímo na prodejně. Kabinky bez převlékání: V kabince si potřebujete vyzkoušet nejen velikost, ale i posoudit, jaká barva Vám nejvíce sluší. V San Franciscu v obchodě Uniqlo mají pro zákazníky zkušební kabinky, které jsou vybavené speciální dotykovou obrazovkou, která umožňuje volbu jiné barvy oblečení, které si zrovna zkouší. Nemusí se tedy několikrát převlékat, protože se uvidí v zrcadle. Vnější faktory obchodního provozu MOJ – případová studie – ukázka ze SO Zboží – tvoří obchodní sortiment, má odlišný systém zásobování, formu prodeje, pracnost sortimentu, frekvenci zákazníků a nárazovost práce Počet zaměstnanců – je ovlivněn formou prodeje, technickým vybavením, dělbou práce, úrovní sortimentu Obchodní technologie, forma prodeje, technická vybavenost prac. prostředků – vliv na dispoziční řešení, počty pracovníků, cesty pohybu zboží, zákazníků a pracovníků, na fyzickou námahu… Systém organizace práce – pracovní doba prodejny, pracovní režimy a pracovní podmínky Míra, kvalita informací – fyzický i elektronický fond informací. Vnitřní faktory obchodního provozu MOJ Prodejna Obchodní sortiment K zopakování ! Obchodní sortiment – všechno zboží, co přichází do sféry oběhu. Vytváří se komplexněji na úrovni velkoobchodu a maloobchodu. Na úrovni velkoobchodu je uspořádán podle určitého obchodního záměru a zahrnuje jak spotřební zboží, tak i nespotřební zboží (cílovou skupinou je typ prodejny) Na úrovni maloobchodu je obchodní sortiment (spotřební zboží) uspořádán technologicky i marketingově pro jednotlivé druhy maloobchodních jednotek a danou cílovou skupinu zákazníků, pro kterou je prodejna určena (merchandising). Výrobková řada x x1 x2 Výrobková řada Y y1 y2 y3 y4 hloubka šířka Praxe: Počet výrobkových řad: 2 (šířka sortimentu) X: ovoce čerstvé Y: ovoce konzervované Počet výrobků: 6 Hloubka: počet druhů v řadě Průměrná hloubka: 5 Základní fáze prodeje 1. Nabídka zboží 2. Výběr zboží 3. Placení zboží 4. Výdej zboží Záleží na formě prodeje K zopakování ! 3 hlavní skupiny forem prodeje: -Prodej s převážnou obsluhou prodavače (pultový, volný výběr) - -Prodej, při kterém se zákazník obsluhuje převážně sám (samoobsluha) - - Prodej na objednávku (zásilkový obchod) Charakter fáze je závislý na formě prodeje. 1. Charakter sortimentu Frekvence nákupu Charakter spotřeby Cena zboží 2.Technické řešení prodejní jednotky Velikost prodejny Členění ploch Možnost mechanizace 3. Personální zajištění prodeje Zdroje pracovních sil Kvalifikace Nákladová náročnost Kritéria volby formy prodeje j0217870[1] Obchodní provoz a pracnost sortimentu Složitost sortimentu - vliv šířky sortimentu a hloubky, počet sortimentních řad Frekvence dodávek – některé zboží je dodáváno denně, týdně, měsíčně (chléb, těstoviny, konzervy) Doba prodejnosti - trvanlivost potravin, prodejnost módního zboží, či technického sortimentu (životní cyklus výrobku) Fyzické vlastnosti zboží – vliv na skladování, přípravu k prodeji, porcování, vážení atd. Pomoc zákazníkovi-poradenství Péče o prodejní zařízení - mrazící boxy, chladící boxy Ztížení pracovních podmínek-klimatické podmínky Zvláštní odpovědnost-prodej zbraní, toxických látek. Dispoziční řešení: racionální prostorové uspořádání hmotných prostředků obchodní činnosti Analýza dispozičního řešení: strukturu ploch potřebnou velikost ploch (dle velikosti zásob a dosahovaného obratu) návaznost ploch využití ploch Dispoziční řešení Struktura ploch: 1. Hlavní plochy (prodejní místnosti) 2. Pomocné plochy s přímým vztahem ke zboží s nepřímým vztahem ke zboží komunikace (horizontální a vertikální) K zopakování ! plánek prodejny 1 Příklady dispozičního řešení – pultový prodej Závodní dráha, smyčka – malá uzavřená SO samoobsluha People are weird and irrational, and there’s much we don’t understand. Like why do shoppers moving in a counterclockwise direction spend on average $2.00 more at the supermarket? https://conversionxl.com/blog/pricing-experiments-you-might-not-know-but-can-learn-from/ Mřížka – větší uzavřená SO Centrála firmy- vliv na nákupní činnost, organizace nákupu, centralizovaný x decentralizovaný či kombinovaný nákup) Dodavatelé a zapojení do zásobovacího systému – vliv na úroveň zásob, rychlost obrátky, nákladovost firem a konečnou prodejní cenu) Rozsah zásobovaných jednotek – vliv na kompletaci dodávek, jejich velikost a počet, vazba na expedici, objednávkový systém a organizaci a mechanizaci, kapacitu a typ skladu). Vnější faktory obchodního provozu VOJ Sklad Praxe: Jak dostat zboží do obchodu (SO 2021) Jak dostat zboží do obchodu - praxe 1.Zalistování: Na začátku je relativně standardní listovací poplatek. Tento poplatek požaduje řetězec jako platbu za zařazení výrobku do prodeje. Pokud je dodavatelská firma silná a její výrobek je jedinečný (určitý segment lihovin nebo mléčných výrobků) a nelze ho snadno nahradit, pak si může se řetězcem vyjednat lepší podmínky. Může dojít i ke zrušení poplatků. 2. Příspěvky na leták: Představují další formu přispění řetězcům, pokud chce dodavatel umístit své zboží do produktového letáku. 3. Individuální spoluúčast: Může se to týkat nejrozmanitějších spoluúčasti na marketingových aktivitách prodejce. 4. Vylistování: Jedná se o formu peněžních odměn, kdy jedna firma přeplatí již jednou zalistovanou konkurenci. Vnější faktory obchodního provozu VOJ Případová studie-ukázka ze SO Zboží – vliv na skladové podmínky, volbu typu skladu, objem zásob, výši tržeb Počet zaměstnanců a jejich kvalifikace – kvalita a počet zaměstnanců závisí na technologii a rozsahu zásobovacích jednotek Technologie skladových operací – vztah mezi stupněm mechanizace, rychlostí pohybu zboží a cílovým trhem /hypermarket x specializovaný obchod, globalizace obchodu a standardizace sortimentu a požadavky na skladování/ Systém organizace práce – vhodný pracovní režim, směnnost, typ skladu a využití kapacity skladu Míra, kvalita informací - podobně jako u MO, využití výpočetní techniky zjednodušuje manipulaci se zbožím. Vnitřní faktory obchodního provozu VOJ Sklad VOS MOJ MOJ MOJ MOJ MOJ MOJ investice typ (druh) MOJ charakter dodávky počet druhů zboží rozměr, balení zboží rychlost systému Hlediska mechanizace skladu VOS –velkoobchodní sklad Stupeň mechanizace: ruční, mechanický polo automatizovaný, automatizovaný Výběr stupně mechanizace závisí na potřebné rychlosti pohybu zboží, typu prodejny, charakteru zboží… Příklad volby skladu Vazba : sklad Cílový trh Vysoce mechanizovaný, automatizovaný sklad (halový, výškový) VOS Síť supermarketů hromadný odběr široký a hluboký sortiment velký počet odběratelů VOS Úzce specializované prodejny Obuv, galanterie, oblečení Ruční, mechanizovaný sklad (patrový) individuální odběry nízký počet druhů zboží malý rozměr zboží Cílový trh Příklad volby skladu Volba typu skladu – SO 2021 (patrový a halový a výškový) 1.Řízení pracovních operací spojených s nákupem zboží a zabezpečením styku s dodavatelem (zboží a rozvozní plán, objednávání zboží, průzkum trhu) 2.Řízení pracovních operací spojených se skladováním a prodejem zboží (skladová technologie, odběr a přejímka zboží, prodej - forma prodeje, dispoziční řešení - prodejní úseky…) 3.Řízení operací spojených s administrativou jednotky (vedení účetnictví, evidence tržeb, technická vybavenost…) 4.Řízení operací spojených s problematikou lidí (řízení lidských zdrojů, tvorba pracovních kolektivů, pracovní podmínky) Hlavní oblasti řízení MOJ Shrnutí j0238037[1] Vývoj čárového kódu: Podmínky vzniku čárového kódu Východisko: růst šířky a hloubky sortimentu, růst objemu obratu zboží Zvětšování rozsahu obchodních operací Růst nároků na organizaci pohybu zboží Nutnost automatizovaného zpracování dat informací – snímání údajů o zboží Identifikace zboží- kódování, dekódování j0231711[1] Manažérský systém informací Zrychlení práce na pokladnách Pozitiva a negativa (SO 2022) 9.12. 2012 zemřel otec čárového kódu Joseph WOODLAND ve věku 91 let. Spolutvůrci byli dva. Se svým spolužákem z univerzity ve Philadelphii Bernardem Silverem přemýšleli již ve 40. letech minulého století, jak splnit zadání šéfa jednoho obchodního řetězce, jenž si přál urychlit prodej a urychlit fronty u pokladny. V roce 1949 požádali patentový úřad o ochranu svého nápadu. Ten se netvářil příliš nadšeně a udělil ji až v roce 1952. Pak se po objevu slehla země, protože v té době neexistovala laserová technologie na přečtení kódu a objev byl prakticky k ničemu. Až v 60. letech minulého století po něm sáhla společnost IBM, kde Woodland pracoval a systém snímání byl dokončen v podobě, jakou známe dnes. Počet pípnutí čárového kódu dosahuje denně na celém světě dnes cca 5 miliard. Blíže: https://www.podnikatel.cz/clanky/nepouzivate-jeste-carove-kody-chyba-pomohou-vam-i-ve-vyhledavacich / Blíže: https://technet.idnes.cz/vynalezce-carovy-kod-norman-joseph-woodland-fm6-/tec_technika.aspx?c=A1212 15_002013_tec_technika_pka Praxe: Autor čárového kódu Praxe: Historie čárového kódu u nás 1979 – výrobky pro export označené čár. kódy (Čokoládovny, n. p.) požadavek partnera Tesco 1983 – ČSSR se stalo členem IANA (mezinárodní organizace) 1985 – realizace pilotního projektu pro celou RVHP 1987 – jediný socialistický stát soběstačný k výrobě EAN, první aplikace v OD Kotva v Praze 1992 – radikální změny s příchodem transformace 2013 – vznik organizace GS1 Czech Republic. Blíže: https://www.gs1cz.org/o-nas/historie-kodu -Realizace nákupní, prodejní a cenové politiky, rozvoj marketingu. -Uplatňování personální politiky v oblasti odměňování a prémiování pracovníků. -Naplňování finanční politiky- sledování vázanosti finančních prostředků v zásobách - úvěrová politika. -Řízení stavu zásob, jeho regulace, sledování prodejnosti zboží, zaměření reklamy dle prodejnosti. -Sledování frekvence zákazníků. -Čárové kódy lze používat v nejrůznějších, a to i extrémních prostředích a terénech (tisk na materiály odolné mrazu, teplotě, odolné kyselinám, nadměrné vlhkosti…) Řízení prodejen pomocí čárového kódu: (shrnutí) Elektronizace pohybu zboží Při organizaci pohybu zboží se využívají různé technologie, internet a automatizované zpracování dat umožněné různými typy kódů na zboží. Čárový kód EAN (lineární)- GTIN13, GTIN8, GS1Data Bar QR kódy (dvourozměrné) – slouží pohodlnému přístupu na internetové stránky po načtení z obalu výrobku, letáku, plakátu… RFID kódy – identifikují objekty pomocí elektromagnetických vln na větší vzdálenost, více najednou …, monitoring nákupních vozíků na prodejní ploše… Speciální kódy se uplatňují při všech obchodně provozních operacích - příjmu zboží, přejímce, skladování, prodeji, řízení zásob. Využívají se při marketingových aktivitách – analýzách prodeje, tvorbě tepelných map apod. Operativní řízení obchodního provozu pomocí kódu EAN Příjem zboží Zrychlení - zápis zboží do počítače snímačem dat nebo prostřednictvím softwaru, ukládání informací mnohem rychlejší než manuální zápis (informace neobsahují cenu zboží) Rozmísťování zboží, skladování a kontrola zásob Lepší využití kapacity skladu, přehled o stavu jednotlivých druhů zboží Prodej zboží, evidence statistika, změny cen, frekvenční testy Snadnější aplikace marketingu, statistika kupujících Inkaso za zboží, zrychlení propustnosti zboží pokladní přepážkou, rychlejší odbavování zákazníků na pokladně Bezpečnostní management - ochrana zboží. Centrální počítač (Grand M) Centrála Master pokladna Master pokladna Zákazníci Filiálka Pokladny Váhy Pokladny Váhy Prodejna Tok informací Technické zabezpečení identifikace zboží Dva typy pokladen: On-line režim pokladny, pokladna je napojena na řídící systém Off-line režim pokladny. Slouží k samostatnému nasazení Pokladna má standardní vybavení, pokladní systém danou kapacitu. Kapacita je dána: počtem druhů zboží počtem pokladních počtem zapojených pokladen. j0351613[1] Nejnovější trend, a to skenery pro samoobslužné nakupování (scan&go). GLOBUS Směry dalšího rozvoje a využití čárového kódu Racionalizace práce pokladních (automatizovaný pokladní systém) Racionalizace práce celé prodejny elektronické cenovky, nákupní košíky sčítající hodnotu nákupu, automatizace celé prodejny (Japonsko), inteligentní regály, roboty. (Případová studie – automatizované prodejny, S0 2021) Racionalizace administrativních a bankovních operací (bezhotovostní styk) Rozvoj elektronické ochrany zboží (EAS) Některé diskonty odmítaly běžné karty (např. Penny Market, Kaufland … dnes již využívají) EAN, UPC, GS1 GTIN, GS1 Data Bar, RFID kódy Digitalizace obchodu ● digitalizace obchodních činností – celého nákupního procesu ● digitalizace platebního procesu – rychlejší odbavování zákazníků ● „chytrá prodejna (elektro prodejny Datart), humanizace prostoru prodejní jednotky sleduje polidštění prostoru, zpřehlednění vystaveného zboží, jednodušší orientaci zákazníků na prodejní ploše a pohyb na prodejně. A to všechno je zajišťováno za pomocí nových materiálů a technologií (viz. kap. Marketing v obchodních organizacích (4.0) ● virtuální prodej. Studie: Digitální cenovky SO 2021 Virtuální prodej + digitalizace obchodních činností Robotizace obchodu ●zjednodušení provozu, zlepšení služeb zákazníků, snížení nákladů, nahrazení některých pracovních pozic. Robot pracuje 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, čímž se zvyšuje produktivita práce. Eliminují se lidské chyby a zvyšuje přesnost. Robot – monotónní práce, člověk kreativní. (blíže strana 198-201 SO 2021) Technologické pilíře maloobchodu: https://markething.cz/beacon ● wi-fi ● beacon ● kamery Studie: Digitální cenovky SO 2021 Beacon – nové majáky marketing (Malé krabičky, které zvýší tržbu) Malá zařízení téměř splývající se stěnou, na které visí. Jedná se o zařízení, která snímají zákazníky, resp. jejich chytré telefony, v určitém prostoru obchodu. Zákazníci málokdy dají v obchodě z ruky své chytré telefony, i když je zrovna k nakupování nepoužívají. Právě toho se obchodníci snaží využít. Jakmile beacon zaregistruje blížícího se zákazníka, pošle mu formou notifikace radu či nabídku na aktuálně zlevněné zboží v jeho blízkosti. Beacony umí také rozpoznat, jak dlouhou dobu strávíte u vystaveného zboží, a pokud jste nerozhodní, sám vás opět skrze chytrý telefon pobídne. Beacony mohou informovat o zajímavých nabídkách zákazníky už při samotném vstupu do obchodu nebo pouhé kolemjdoucí. Shrnutí přednášky Pracovní procesy a jejich členění - hledisko funkčnosti, charakteru práce, obsahu práce, místní hledisko…. Vnější a vnitřní faktory obchodního provozu MOJ – jejich vliv na provoz Vnější a vnitřní faktory obchodního provozu VOJ – jejich vliv na provoz Hlavní oblasti řízení MOJ – nákupní, skladovací a prodejní operace, administrativní a personální operace. Manažerský systém informací Digitalizace a robotika