PRACOVNÍ PROCESY V OBCHODNÍM PROVOZE Ing. Lucie Vavrušková 2. 5. 2023 CÍL SEMINÁŘE 1. Procvičení poznatků k pracovním procesům v obchodním provoze 2. Otestování získaných poznatků při zpracování návrhu rozložení retailu a určení správného typu skladu pro konkrétní případy velkoobchodníků - DÚ PRACOVNÍ PROCESY A JEJICH ČLENĚNÍ A) FUNKČNÍ HLEDISKO B) MÍSTNÍ HLEDISKO C) DLE OBSAHU PRÁCE D) DLE CHARAKTERU PRÁCE E) DLE CELISTVOSTI Přiřaďte k jednotlivému členění pracovních procesů konkrétní činnosti: 1) Činnosti produktivní a neproduktivní, práce jednoduchá/složitá, jednorázová/stálá, plynulá/nárazovitá 2) Nákup zboží, skladování, doprava, prodej zboží spotřebiteli, řídící a správní činnosti, činnosti výrobní 3) Provozní činnosti, řídící a správní 4) Homogenní a heterogenní pracovní procesy 5) Na úrovni maloobchodu, velkoobchodu, administrativy, správy a pomocných provozů Správné odpovědi: A - 2 B - 5 C - 3 D - 1 E - 4 FAKTORY OBCHODNÍHO PROVOZU MALOOBCHODNÍ JEDNOTKY (MOJ) VNĚJŠÍ ČINITELÉ VNITŘNÍ ČINITELÉ CENTRÁLA FIRMY DODAVATELÉ ZÁKAZNÍCI LOKALIZACE PRODEJNY REGION POČET ZAMĚSTNANCŮ ZBOŽÍ SYSTÉM ORGANIZACE PRÁCE MÍRA, KVALITAA ÚROVEŇ INFORMACÍ OBCHODNÍ TECHNOLOGIE, FORMA PRODEJE A TECHNICKÁ VYBAVENOST PRACOVNÍCH PROSTŘEDKŮ Uveďte příklady vnějších a vnitřních činitelů, kteří ovlivňují obchodní provoz maloobchodní jednotky. DISPOZIČNÍ ŘEŠENÍ Racionální prostorové uspořádání hmotných prostředků obchodní činnosti. Analyzujeme: Hlavní plochy • Strukturu ploch Pomocné plochy • Potřebnou velikost ploch (dle velikosti zásob a dosahovaného obratu) • Návaznost ploch • Využití ploch PŘÍKLAD DISPOZIČNÍHO ŘEŠENÍ FAKTORY OBCHODNÍHO PROVOZU VELKOOBCHODNÍ JEDNOTKY (VOJ) VNĚJŠÍ ČINITELÉ VNITŘNÍ ČINITELÉ CENTRÁLA FIRMY DODAVATELÉ ROZSAH ZÁSOBOVANÝCH JEDNOTEK POČET ZAMĚSTNANCŮ ZBOŽÍ SYSTÉM ORGANIZACE PRÁCE MÍRA, KVALITA A ÚROVEŇ INFORMACÍ TECHNOLOGIE SKLADOVÝCH OPERACÍ Uveďte příklady vnějších a vnitřních činitelů, kteří ovlivňují obchodní provoz velkoobchodní jednotky. DRUHY VELKOOBCHODNÍCH SKLADŮ Jaké druhy skladů znáte? Příklad automatizovaného skladu: Amazon ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU DISPOZIČNÍHO ŘEŠENÍ MALOOBCHODNÍ PRODEJNY a URČENÍ SPRÁVNÉ VOLBY SKLADU Vašim úkolem bude vypracovat zadání souvislého příkladu v týmech po 2-3 členech. Možnost získat až 2 bonusové body. V zadání postupujte následovně: 1) Vysvětlete kritéria volby formy prodeje u všech tří případů, tedy pro každý případ popište: • charakter sortimentu (frekvence nákupu, charakter spotřeby, cena zboží), • technické řešení prodejní jednotky (velikost prodejny, členění ploch a možnosti mechanizace) • personální zajištění prodeje (zdroje pracovních sil, kvalifikace, nákladová náročnost) 2) Navrhněte dispoziční řešení pro všechny tři případy 3) Určete u všech tří případů, jaký druh skladu je pro Vás vhodný. V týmech zpracujte návrh dispozičního řešení MOJ pro všechny tři hlavní skupiny forem prodeje: 1) Prodej s převážnou obsluhou prodavače (pultový nebo volný, dle vašeho výběru) -v této prodejně budete prodávat bio maso a sýry, speciální domácí paštiky a speciální domácí džemy. 2) Prodej, při kterém se zákazník obsluhuje převážně sám – samoobsluha -v této prodejně budete prodávat maso a sýry, mražené potraviny, čerstvé pečivo, nealko, alkohol, čerstvé ovoce a zelenina, sladkosti, drogerie, nářadí, vybavení domácnosti, chlazené mléčné výrobky. 3) Prodej na objednávku – e-shop -pomocí e-shopu budete prodávat speciální narozeninové balíčky v dřevěném koši, zboží v koši bude kompletováno na základě požadavků zákazníků, kteří si budou moci vybrat z několika variant – libovolný alkohol + domácí paštiky, libovolný alkohol + variace domácích sýrů a medovina + domácí výrobky z medu. DOBRÝ NÁVRH PRODEJNY Kromě všech nutností jako pokladny, WC, zázemí pro zaměstnance, sklad a další. Respektuje především pohyb: ➢ ZÁKAZNÍKŮ ➢ ZAMĚSTNANCŮ ➢ ZBOŽÍ Máte dotazy? ☺ Děkuji za pozornost