Leden 2021 #EUGreenDeal; #EUEco[abel Ekoznačka EU se uděluje udržitelným výrobkům a službám, které podporují inovace a přispívají k cíli EU, jímž je klimatická neutralita do roku 2050, a k oběhovému hospodářství. Turisté stále častěji hledají ubytování, které je šetrné k životnímu prostředí. Ekoznačka EU je nástrojem, který může turistická ubytovací zařízení a kempy motivovat, aby se společně se svými zaměstnanci a zákazníky zapojily do udržitelného oživení. Díky ekoznačce EU mohou hotely a kempy nabídnout ekologicky šetrnou a vysoce kvalitní alternativu ke konvenčním hotelům a kempům. Nadešel čas propagovat jinou turistiku! Protože na kvalitě a na životním prostředí záleží. Přísná kritéria, která se zaměřují na hlavní dopady služeb na životní prostředí, zajišťují, že turistická ubytovací zařízení s ekoznačkou EU patří mezi nejlepší na trhu z hlediska vlivu na životní prostředí. Kritéria ekoznačky EU konkrétně garantují: optimalizované environmentálni řízení ubytovacích zařízení sníženou spotřebu energie a nižší emise CO2 díky úsporám energie a používání energeticky účinných spotřebičů a obnovitelných zdrojů energie sníženou spotřeby vody omezené používání chemických látek a pesticidů sníženou produkci odpadů a optimalizované nakládání s odpady omezení emisí z dopravy omezení plýtvání potravinami Více informací, též o tom, jak požádat o ekoznačku EU, viz www.ecolabel.eu Vysoká úroveň ochrany životního prostředí může rovněž znamenat vysokou úroveň úspor! Turistická ubytovací zařízení po celém světě mohou požádat o ekoznačku EU, pokud nabízejí své služby na evropském trhu. Životní prostředí Přehled kritérií ekoznačky EU pro turistická ubytovací zařízení Pro získání ekoznačky EU musí turistická ubytovací zařízení splňovat 22 povinných kritérií a získat alespoň 20 bodů za splnění dalších nepovinných kritérií. Předpokladem je dále, aby dané služby splňovaly veškeré příslušné zákonné požadavky platné v zemi (zemích), kde se předmětné turistické ubytovací zařízení nachází, včetně povinnosti zákonného zaměstnávání a pojištění zaměstnanců. Níže je uvedeno, jakým způsobem kritéria ekoznačky EU zaručují vynikající environmentálni výkonnost. Úplný seznam požadavků viz oficiální Kritéria ekoznačky EU pro turistické ubytování. Záruky ekoznačky EU Co vyžadují kritéria ekoznačky EU? Optimalizované zavedení a provádění systému environmentálního řízení environmentálni řízení zapojení personálu a zákazníků prostřednictvím školenia poskytování informací 0 postupech environmentálního řízení sledování údajů 0 spotřebě energie, vody, potravin a produktů na lůžko/noc, jakož i počtu použitých čisticích prostředků registraci EMAS a/nebo 150 14001 (nepovinné) Snížená spotřeba energie preventivní údržbu spotřebičů a zařízení a nižší emise CO2 zařízení pro ohřev vody, klimatizátory a tepelná čerpadla na bázi vzduchu pro domácnost a osvětlení odpovídající alespoň určité energetické třídě automatické vypínání pro regulaci teploty ve společných prostorách žádné vytápění ani klimatizace venkovních prostor až 100 % elektřiny z obnovitelných zdrojů (v závislosti na počtu dodavatelů v regionu) Snížená spotřeba vody průměrný průtok vody u baterií a splachování toalet odpovídající stanoveným prahovým hodnotám neprovádění každodenní výměny lůžkovin a ručníků, pokud 0 ni hosté výslovně nepožádají optimalizovanou údržbu bazénů, recyklaci dešťové vody a šedé vody a účinné zavlažovací systémy (nepovinné) Omezené používání externí zadávání prádelních a úklidových služeb poskytovatelům, kterým byl udělen štítek chemických látek ISO typu I (nepovinné) a pesticidu nákup výrobků, jako jsou detergenty a oplachové kosmetické přípravky, s ekoznačkou EU nebo jinou ekoznačkou typu I (nepovinné) S použití nejméně dvou produktů ekologického zemědělství při každodenní přípravě jídla a úplný zákaz používání pesticidů ve venkovních prostorách (nepovinné) Snížená produkce nepoužívání jednoporcových balení trvanlivých potravin a toaletních potřeb na jedno odpadů a optimalizované použití, pokud o ně hosté nepožádají (nebo s výjimkou zvláštních okolností na základě nakládání s odpady vnitrostátních předpisů) povolení předmětů najedno použití v rámci stravovacích služeb pouze v případě existence smlouvy s určitým recyklačním zařízením nepoužíváníjednorázových ručníků a lůžkovin vhodné nádoby na tříděný odpad na pokojích nebo na všech podlažích třídění odpadu Nižší emise z dopravy poskytování informací o možnosti použití dopravních prostředků šetrnějších k životnímu prostředí k příjezdu do ubytovacího zařízení zvláštní smlouvy s dopravci a nabídku dopravy šetrné k životnímu prostředí, jako jsou jízdní kola nebo elektrická vozidla (nepovinné) žádná motorová vozidla se spalovacím motorem pro údržbu (nepovinné) alespoň dva potravinářské výrobky, které pocházejíz místních zdrojů a odpovídajídanému ročnímu období, při každém jídle a spolupráci s místními producenty (nepovinné) S Omezení plýtvání přijetí zdokumentovaného „plánu k omezování plýtvání potravinami" I potravinami ■ OJ u 0 ÔJ m ai o a u_ Více informací, též o tom, jak podat žádost o ekoznačku EU, viz www.ecolabel.eu Úřad pro publikace Evropskéunie print ISBN 978-92-76-28893-0 doi: 10.2779/781488 KH-04-20-726-CS-C PDF ISBN 978-92-76-28863-3 doi:10.2779/013442 KH-04-20-726-CS-N