Ekonomika Hotelnictví Úvodné informácie Zimný semester 2021/2022 Ing. Jakub Vacha, Ph.D. student Doktorand, katedra CVA 21. 9. 2021 Predstavenie Meno: Jakub Vacha Email: vacha@opf.slu.cz (maily posielať len z Vašich fakultných mailov!) Kancelária: VB 126 Konzultačné hodiny: utorok 08:05 – 09:40hod. (po dohode mailom) 10:35 – 12:10hod. Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt konzultace w1.png Základné údaje o predmete Zkratka předmětu: CVABPEHL Kredity: 5 Rozsah hodin: 2 + 1 Způsob zakončení: zkouška Požadavky na studenta: •vypracování seminární práce a její úspěšná obhajoba, •60% účast na seminářích, •průběžný test. Obsah predmetu 1. Hotelový průmysl, charakteristika, specifikace, význam a jeho postavení v ekonomice. 2. Standardizace služeb hotelnictví, charakteristika a fungování hotelových skupin/řetězců. 3. Organizace a organizační struktura subjektů hotelnictví. 4. Cena a cenová politika. 5. Ekonomika a hospodárnost ubytovacích zařízení. 6. Yield Management, Revenue management. 7. Náklady, výnosy a zisk hotelu. 8. Efektivnost podniku, metody komplexního hodnocení podniku v hotelnictví. 9. Možnosti financování hotelů, outsourcing v hotelnictví. 10. Personalistika v hotelovém průmyslu. 11. Controlling podniků v hotelnictví. 12. Profesní sdružení a asociace v oblasti hotelnictví. 13. Současnost a perspektivy moderního hotelového průmyslu. Podmienky pre úspešné absolvovanie predmetu Dochádzka – počet bodov 10 •Splniť 60% účasť na seminároch – t.j. dostaviť sa aspoň 8 krát Seminárna práca – počet bodov 15 •Vypracovanie a obhájenie SP – téma podľa sylabu aplikovaná na konkrétne hotelové subjekty a jeho podnikateľské aktivity – Word + PowerPoint •WORD – vložiť do IS SU do 17. 12. 2021 •PWT – zaslať do nedele 20:00 hod. t.j. v týždni pred vlastnou obhajobou •PWT – možno konzultovať priebežne, najneskôr však do utorka 20:00hod. t.j. týždeň pred vlastnou obhajobou •Úkol sa považuje za nesplnený, ak sa študent nedostaví na seminár v deň svojej obhajoby a neospravedlní sa do 5 pracovných dní. Priebežný test – počet bodov 15 – 8. 11. 2021 (na prednáške) Skúška – počet bodov 60 Celkové hodnotenie Téma seminárnej práce 1. Hotelový průmysl, charakteristika, specifikace, význam a jeho postavení v ekonomice. 2. Standardizace služeb hotelnictví, charakteristika a fungování hotelových skupin/řetězců. 3. Organizace a organizační struktura subjektů hotelnictví. 4. Cena a cenová politika. 5. Ekonomika a hospodárnost ubytovacích zařízení. 6. Yield Management, Revenue management. 7. Náklady, výnosy a zisk hotelu. 8. Efektivnost podniku, metody komplexního hodnocení podniku v hotelnictví. 9. Možnosti financování hotelů, outsourcing v hotelnictví. 10. Personalistika v hotelovém průmyslu. 11. Controlling podniků v hotelnictví. 12. Profesní sdružení a asociace v oblasti hotelnictví. 13. Současnost a perspektivy moderního hotelového průmyslu. Štruktúra seminárnej práce WORD •7 strán •úvod, obsah, cieľ, text práce, záver, zoznam literatúry •úvodná strana (názov predmetu, vyučujúci, akademický rok, semester, meno a číslo študenta) POWERPOINT •úvod, obsah, cieľ, text práce, záver, zoznam literatúry •rozsah prezentácie : 15 – 20 „slejdov“ •dĺžka prezentácie: 15 – 20 minút Posielajte na fakultný mail v tvare: CVABPEHL_Priezvisko (napr. CVABPEHL_Novák) Štruktúra seminárnej práce Pokyn děkana č. 2/2020 Úpravy, zveřejňování a ukládání závěrečných prací. CIEĽom je oboznámiť sa s pravidlami citovania podľa systému Harward. Word aj PowerPoint musia obsahovať v závere použité zdroje!! Hodnotiace kritéria pre prezentáciu v PWT Obsahová stránka – pwt odpovedá zadanému tématu, uvedenie a zhrnutie, logická skladba, odborná terminológia, zaujímavosť a aktuálnosť údajov, relevantnosť obsahu 5b Formálna stránka – grafická úprava prezentácie, obrázkov, animácií – aktivizujúce prvky, dodržanie typografických pravidiel (zvýraznenie, zarovnanie textu, veľkosť písma...), správnosť citácií 5b Prezentačná stránka – verbálna (spisovnosť, modulácia hlasu – intonácia, plynulosť) a neverbálna (očný kontakt, posturika – postoj, práca s rukami, upravenosť, vzhľad) 2b Celkový dojem 3b Literatúra Základní: KAJZAR P. a P. PELLEŠOVÁ, 2016. Ekonomika hotelnictví. Karviná: SU OPF. Základní: KUČEROVÁ, J., STRAŠÍK, A. a Ľ. ŠEBOVÁ, 2010. Ekonomika podniku cestovného ruchu. Banská Bystrica: DALI-BB, s.r.o.. ISBN 978-80-89090-75-4. Základní: ŠEBESTOVÁ, J., 2009. Nabídkové kalkulace ve službách. Karviná: SU OPF. ISBN 978-80-7248-526-0. Základní: KOTÍKOVÁ, H. a E. SCHWARTZHOFFOVÁ, 2008. Nové trendy v pořádání akcí a událostí (events) v cestovním ruchu. Praha: MMR ČR. ISBN 978-80-87147-04-7. Základní: PETRÚ, Z. 2007. Základy ekonomiky cestovního ruchu. Praha: Idea Servis. ISBN 978-80-85970-55-5. Doporučená: SHEELA, A. M., 2008. Economics of Hotel Management. New Delhi: New Age International Ltd.. ISBN 978-81-2241-419-6. Doporučená: NEUFUS, J a F. KŘÍŽEK, 2011. Moderní hotelový management. Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-3868-0. 28. 9. 2021 – seminár ODPADÁ (sviatok) ĎAKUJEM ZA POZORNOSŤ!