Informační systémy v cestovním ruchu INMBPSCR Úvodní informace a požadavky na absolvování Ing. Radim Dolák, Ph.D. •13 x přednáška // 45 minut •Přednášky budou zaměřeny na teoretické znalosti, které budou součástí průběžného testu i zkoušky. •Po 14:45–15:30 B308 • •13 x seminář // 90 minut •Po 15:35–17:10 B308 •Semináře budou zaměřeny na praktické ukázky a samostatnou práci studentů/prezentaci seminární práce. • •Poslední týden výuky bude věnován opakování, dotazům a bude sloužit také jako náhradní termín pro prezentace seminárních prací. • • Obecné informace o předmětu •1. Základní pojmy z teorie systémů a teorie informací •Data. Informace. Systém. Informační systém (IS). Prvky systému. Vazby. Obecné a kontextové charakteristiky. Nástroje a metody tvorby, distribuce a prezentace informací. Příprava informačních a propagačních materiálů. Vyhledávání informací. Informační centra. Internet. •2. Zákaznické prostředí a zákaznicky orientované systémy •Typy systémů v gastronomii, hotelnictví a turismu. Potřeby a požadavky zákazníků. Klasifikace a charakteristika objektů a služeb v gastronomii, hotelnictví a turismu. •3. Architektury a specifika IS ve firmách zaměřených na cestovní ruch a turismus •Architektura IS. Objekty a datové a informační toky. Využití IS v gastronomii, hotelnictví a turismu - informační centra, hotely, stravovací zařízení, cestovní agentury, letecké společnosti, dopravní společnosti. •4. Rezervační a poptávkové systémy •Oblasti využití rezervačních a poptávkových systémů. Technologie rezervačních a poptávkových systémů. Charakteristika vybraných systémů - Amadeus, Galileo, Mevris, Wordspan, apod. • Obecné informace o předmětu – obsah kurzu •5. Systémy pro podporu řízení a provozu ubytovacích a stravovacích zařízení •Definice kvality a jejího významu v gastronomii a cateringu. Definice faktorů ovlivňujících úroveň poskytovaných služeb. Mezinárodní systémy/standardy kvality služeb v oblasti cestovního ruchu. Analýza současného stavu kvality služeb v ČR. Možnosti zavedení systému kvality v ČR. Softwarová podpora. Moduly systémů. EET. •6. Geografické informační systémy (GIS) •Geoobjekty. Geodata. Mapy. Plánování tras. Mobilní komunikační zařízení. GPS (Global Positioning System) navigace. On-line GIS. Využití GIS v cestovním ruchu. Geocaching. •7. Projekty na informační podporu činností ve firmách zaměřených na cestovní ruch a turismus •Realizace výchozí analýzy. Návrh architektury. Implementace. Evaluace. Zvýšení hodnoty služeb. •8. Vývojové trendy v oblasti využití IS/ICT v cestovním ruchu a turismu •E-tourism. Virtuální cestovní ruch. Turistické informační portály. Mobilní aplikace. Online dopravní situace, předpověď počasí, webkamery. Sociální sítě. Vzájemné sdílení zkušeností. Rychle se rozvíjející služby využívají IS/ICT v oblastech ubytování (Airbnb, CouchSurfing) a dopravy (Uber, Liftago, Taxify). • Obecné informace o předmětu – obsah kurzu •1) Průběžný online test během výukové části semestru přes IS SLU – 20 bodů •2) Seminární práce formou prezentace schváleného tématu na semináři - 20 bodů •3) Závěrečná online zkouška na univerzitě přes IS SLU – 60 bodů • •Hodnocení: •A 94 -100 b. •B 85 - 93b. •C 77 - 84 b. •D 69 – 76 b. •E 60 - 68 b. •F 0 - 59 b. Požadavky na absolvování kurzu •IS SLU: •https://is.slu.cz/auth/el/opf/zima2021/INMBPSCR/um/ • • Výukové materiály •Ing. Radim Dolák, Ph.D. •dolak@opf.slu.cz •A405 • •konzultační hodiny pro období výuky v zimním semestru 2021: •Pondělí: 17:10-18:40 •Úterý: 18:00-19:30 Kontakty