Přednáška 7 Náklady, výnosy a zisk hotelu Ing. Patrik Kajzar, Ph.D. kancelář č. d. VB127 e-mail: kajzar@opf.slu.cz Význam a členění nákladů a výnosů hotelu ✓ Nejen pro hotely je důležité efektivní řízení finančních prostředků a sumarizace finančně vyjádřených provozních událostí, které se staly v uplynulém období, a na ně navazujících úkonů. ✓ Náklady a výnosy jsou hybnou silou každého podnikatelského subjektu a informují o jeho úspěšnosti. ✓ Např. finanční řízení v hotelu má na starosti ekonomický úsek, který zajišťuje zpracování účetnictví a finanční analýzy tak, aby údaje získané z ekonomického úseku umožnily kontrolu stavu majetku a hospodaření. ✓ Cílem finančního oddělení je zajistit „finanční zdraví“ hotelu. ✓ Finanční řízení zahrnuje veškeré finanční operace, které umožňují výhodné získávání finančních prostředků a jejich účelné hospodaření a investování. ✓ Finanční řízení zásadně ovlivňují dva faktory, a to čas a riziko. Význam a členění nákladů a výnosů hotelu ✓ Pro hotel je důležité znát výši nákladů. ✓ Správně stanovené náklady a jejich rozčlenění je také důležité pro správné stanovení ceny služeb. ✓ Existuje mnoho způsobů jak tyto náklady rozčlenit. ✓ Musíme si však uvědomit, že členění jakýchkoliv nákladů musí být vyvoláno účelovou spotřebou (má to vztah k řešení určitých otázek a rozhodnutí). ✓ Z hlediska managementu je možné náklady rozdělit na ty, které mají význam pro řízení a na ty, které jsou důležité pro budoucí rozhodování. ✓ Schopnost hotelu správně řídit a ovlivňovat příčiny vzniku nákladů stojí na znalosti je-jich struktury a příčin vzniku. ✓ Členění, respektive klasifikace nákladů podle různých kritérií je tedy základním předpokladem pro aplikaci dalších nástrojů manažerského účetnictví, finančního řízení apod. Význam a členění nákladů a výnosů hotelu ✓ Podle Krále a kol. (2006), Popeska a Papadaki (2006) a Vaňkové (2011) mezi základní dělení nákladů patří: ✓ Druhové členění nákladů - jsou informačním podkladem při zjištění proporce, stability a rovnováhy. Tyto tři pojmy se týkají vztahu mezi zdroji podniku a jeho vnějším okolím. V rámci této klasifikace členíme náklady podle druhu spotřebovaného externího vstupu, který vstupuje do podnikového transformačního procesu. Jedná se o rozdělení nákladů, které odpovídá finančnímu pojetí nákladů. Existuje několik elementárních nákladových druhů, které nalezneme téměř v každém podniku. Mezi nákladové druhy tedy patří: • spotřeba materiálu, energie a externích služeb, • osobní náklady (mzdy, sociální náklady…), • odpisy hmotného a nehmotného investičního majetku, • spotřeba použití externích prací a služeb, • finanční náklady. Význam a členění nákladů a výnosů hotelu ✓ Účelové členění nákladů - každý podnik se snaží o hlídání svých nákladů a o jejich hospodárnost. Cílem je zjistit zda podnik nepřesahuje dané množství. Účelové náklady rozdělujeme na: • Náklady technologie a náklady na obsluhu a řízení: o Náklady technologické – jsou náklady, které jsou bezprostředně vyvolány něja-kou technologií nebo s ní nějakým způsobem účelově souvisí (náklad na spo-třebu materiálu určitého množství a kvality nebo i náklady, kterými jsou odpisy zařízení sloužícího k výrobě v rámci určité výrobní technologie). o Náklady na obsluhu a řízení - mzdy manažerů, účetních, personalistů, náklady na výpočetní techniku pro administrativní pracovníky, náklady na informační systém podniku. Význam a členění nákladů a výnosů hotelu • Z hlediska řízení hospodárnosti: o Náklady jednicové - jednicové náklady jsou pojem, který označuje náklad, který je možné bezprostředně vztáhnout k určitému výkonu či konkrétní operaci. Jednicové náklady tvoří: Výrobní materiál, mzdové výrobní náklady, případně další náklady - např. náklady na licence, patenty, speciální balení, mimořádné náklady na expedici, mimořádné náklady na uvedení výrobku do provozu, školení apod. V podniku se využívají jednicové náklady při stanovení kalkulací nákladů, při kontrole hospodárnosti vynaložených nákladů. o Náklady režijní – zahrnují náklady na obsluhu zařízení a tu část technologických nákladů, které nesouvisí s jednotkou výkonu, ale s technologickým procesem jako celkem (odpisy strojů, mzdy údržbářů, náklady na výpočetní techniku pro administrativní pracovníky apod.) Význam a členění nákladů a výnosů hotelu • Účelové třídění nákladů splňuje požadavek na účinnou kontrolu vynaložených nákladů a zjištění, zda jsou překračovány nebo dochází v podniku k jejich úsporám. V tomto případě jsou náklady členěny podle účelu, za jakým byly vynalož-ny, a to dle vnitropodnikových útvarů a jednotlivých výkonů: o podle místa vzniku a odpovědnosti, tj. podle vnitropodnikových útvarů (středisek). Vnitropodnikové útvary jsou vymezené součásti podniku, které v návaznosti na míru své ekonomické samostatnosti evidují náklady, za je-jichž úroveň jsou zodpovědné, nebo i výnosy a tím i zisk. o podle výkonů, tj. kalkulační třídění nákladů. Toto členění nám říká na jaké výrobky nebo služby byly náklady vynaloženy. Význam a členění nákladů a výnosů hotelu • S účelovým členěním nákladů souvisí také kalkulační třídění nákladů. Podle příčinných vazeb k druhově, objemově a jakostně specifikovanému výrobku či službě lze rozlišovat náklady: o přímé (jednicové), které lze bezprostředně přiřadit jednotlivým výkonům, např. spotřeba materiálu, který se stává trvalou součástí výrobků nebo přispívá k vytvoření jejich podstatných vlastností, odpisy technického zařízení a jiných složek dlouhodobého majetku využívaného pouze při jejich výrobě, ale také mzdové náklady výrobních dělníků, tj. základní mzdy (úkolové, časové apod.) spolu s příplatky ke mzdám, prémiemi, odměnami souvisejícími přímo s výkony aj. Součástí jejich stanovení je i určení norem naturální spotřeby jednotlivých vstupů (materiálu, energie, práce), které po ocenění určují úroveň nákladů na dílčí části technologického procesu. o nepřímé, společně vynaložené na více druhů nebo na všechny výkony a na zajištění chodu celého podniku. Jejich přímé sledování dle jednotlivých výkonů není možné, případně by jejich určování bylo administrativně náročné a nehospodárné. Mohou být vykazovány jako: o režijní náklady, náklady pomocných činností. Význam a členění nákladů a výnosů hotelu • Při sledování závislosti nákladů na změnách objemu výkonů (při daných cenách vstupů) lze rozlišit: o fixní náklady, které jsou na změnách objemu výroby nezávislé, po určité období se při neměnnosti technologie a dalších podmínek nemění. Takový charakter má část režijních nákladů, odpisy dlouhodobého majetku, nájemné, leasingové splátky, daně majetkové, úroky z půjček i tarifní mzdy výrobních a správních manažerů aj. • Z hlediska míry využití výrobní kapacity: • Volné – jedná se o náklady, které nejsou plně využity při určité výrobní kapacitě daným objemem činností. Jejich existence nemusí znamenat pro podnik nehospodárnost. Pomáhají odkrýt zdroje pro zvýšení efektivity a odkrýt rezervy. • Využité – jsou pravým opakem volných FN. Jsou plně využity při dané výrobní kapacitě. Význam a členění nákladů a výnosů hotelu • Z hlediska stálosti: o Neměnné – náklady se nemění v období, které sledujeme. o Měnící se skokem – jedná se o dodatečné vklady ekonomických zdrojů (koupě nových zařízení, stavba haly) způsobující, že se fixní náklady zvednou jednorázově. Skokově se změní. o Smíšené fixní náklady – tvoří specifickou skupinu těchto nákladů. Nerozlišujeme zde, zda se jedná o fixní nebo variabilní náklady. Význam a členění nákladů a výnosů hotelu ✓ Mezi fixní náklady řadíme u vybraných hotelů následující položky (Vaňková, 2011): • Pokojová část – jedno lůžko, šatníková skříň, jedna sedací možnost na jedno lůžko, jedna sedací souprava, stůl, psací stůl nebo deska, malé nebo velké kadeřnické stoly, uzamykatelná skříň, rozhlas, televizor, DVD-rekordér, klimatizace a příslušenství, minibar, topné těleso, velké odkládací plochy na kufry, trezory na pokojích. • Koupelnová část – vana, sprcha, pro dvojlůžkový pokoj dvě umývadla, WC toaleta, koupelnové vyhřívací těleso, hygienické skříňky, osobní váhy, kompletní mramorová umývadla tvořící celek. • Marže – řadíme sem: hotelovou hospodyni, pokojské (uklízí každý den nebo na přání hosta), recepční (přítomna na recepci 24 hodin denně), vrátný, nosič zavazadel, výtahář a manažeři. Dále marže pro kuchaře vařící stravování pro ubytované hosty. Tato ubytovací kategorie by měla být skrze personál nejkomfortnější, protože se o hotelové hosty stará 24 hodin denně. Význam a členění nákladů a výnosů hotelu • Odpisy dlouhodobého majetku – dlouhodobý majetek vyjmenovaný v předešlých odrážkách, odpisy budovy, přilehlých parkovišť, bazénu, v případě, že nejsou součástí wellness centra nebo posilovny. • Renovace hotelových pokojů – renovace vybavení se projeví ve fixních nákladech ve formě odpisů. ✓ Dále hotely musí sledovat také výši variabilních nákladů, což jsou takové náklady, které závisí na jakékoliv změně v hotelovém pokoji. ✓ Mění se s každým novým hostem, protože každý je jinak náročný a požaduje něco jiného. ✓ Do variabilních nákladů se započítávají i náklady, které se účetní jednotka rozhodne dát ihned do spotřeby. • Pokojová část – koš na odpadky, osvětlení pokoje, noční lampička, malá zásuvka, stoleček na kufr, hotelová dokumentace, psací potřeba, dopisní papír, lžíce na obuv, kartáč na oděv, hadřík nebo kartáč na obuv, 1 nápojové sklo a otvírač korunkových uzávěrů, ramínka na šaty, garnýže, tapety, obrazy, koberec, povlak na polštáře a přikrývku, matrace, prostěradlo, přehled únikových cest. Význam a členění nákladů a výnosů hotelu • Koupelnová část – froté ručník a froté osuška na jednoho hosta, zrcadlo nad umývadlem, osvětlení nad umývadlem, odkládací polička, velké zrcadlo, předložka před umývadlem nebo před sprchou popřípadě vanou, kryt odpadkový koš, pohárek na 1 hosta, hygienický sáček, 1 mýdlo na hosta. ✓ Vedle sledování nákladů je důležité sledovat také výnosy hotelu. ✓ Výnosy představují zvýšení ekonomického prospěchu během účetního období, které se projevilo zvýšením aktiv nebo snížením závazků a vedlo ke zvýšení vlastního kapitálu jiným způsobem, než vklady vlastníků do vlastního kapitálu. ✓ Výnosy vznikají zejména z prodeje vlastních výrobků a služeb, z prodeje zboží, z úroků a dividend, či z autorských honorářů. ✓ Uznání výnosů ovlivňuje výši zjištěného zisku (ztráty). Význam a členění nákladů a výnosů hotelu ✓ Výnosy můžeme dělit na: • provozní výnosy – jsou výnosy získané z provozní, resp. provozně-hospodářské činnosti podniku; Provozní, provozně-hospodářskou činností podniku je ta činnost, pro kterou byl podnik založen: o u výrobního podniku je to výroba a prodej výrobků včetně poskytování výrobních služeb, o u dopravního podniku je to přeprava zboží nebo osob, o u obchodního podniku je to prodej zboží včetně poskytování různých služeb apod. o u hotelu je to poskytování ubytovacích, stravovacích a dalších služeb. • finanční výnosy – vznikají z finančních operací; o tržby z prodeje cenných papírů a podílů (prodej cenných papírů dlouhodobého i krátkodobého charakteru), o výnosy z dlouhodobého i krátkodobého finančního majetku (dividendy, podíly na zisku apod.), Význam a členění nákladů a výnosů hotelu o výnosové úroky (přijaté úroky), o výnosy z přecenění cenných papírů a derivátů, o ostatní finanční výnosy, o převod finančních výnosů. • mimořádné výnosy – vznikají z neobvyklých operací vzhledem k běžné činnosti (tj. provozní a finanční) podniku, popř. i z mimořádných událostí nahodile se vyskytují-cích; o náhrady za manka a škody (od fyzických i právnických osob); o přebytky majetku; o výnosy ze změny metody (např. ze změny ve způsobu ocenění majetku); a jiné obdobné výnosy. Význam a členění nákladů a výnosů hotelu ✓ Mezi konkrétní výnosy hotelu můžeme zařadit např. výnosy z pobytových balíčků, vý-nosy z akcí konaných pro veřejnost, výnosy ze zvýšení návštěvnosti restaurace, ostatní výnosy apod. ✓ Výnosy hotelů bude ovlivňovat např.: • sezónnost, • poptávka, • druh klientely, • tradice a kvalita poskytovaných služeb, • umístění hotelu a atraktivnost prostředí, • vybavenost a architektura hotelu, • marketingová strategie a obchodní politika. Hospodářský výsledek hotelu (zisk, ztráta) a jeho použití ✓ Porovnáním výnosů s náklady je podnik schopen zjistit svůj hospodářský výsledek, který může nabývat buď kladných (zisk) nebo záporných čísel (ztráta). ✓ Hospodářský výsledek podnik vykazuje v účetním Výkazu zisku a ztráty. ✓ Zisk je jedním z hlavních cílů podnikání, i když ne cílem jediným, jak bylo již uvedeno. Dosahování zisku je však nutné pro zajištění dalších cílů podniku. ✓ Zisk odráží všechny stránky ekonomické činnosti pod-niku, reaguje na veškeré pozitivní i negativní výkyvy v činnosti podniku. ✓ Zisk plní několik funkcí (Synek, 2011): • Je kritériem pro rozhodování, neboť je všestranným ukazatelem výsledků všech činností v podniku. Prostřednictvím zisku prokazuje podnik svou úspěšnost nejen ve vztahu k vlastním pracovníkům, ale i k obchodním a jiným partnerům a v neposlední řadě i ke konkurenci, • je hlavním zdrojem akumulace, tj. tvorby finančních zdrojů pro další rozvoj pod-niku (rozvojová funkce zisku), Hospodářský výsledek hotelu (zisk, ztráta) a jeho použití • Hospodářský výsledek výnosy – náklady o Převýší-li výnosy náklady, vzniká zisk. o Je-li tomu naopak – náklady jsou vyšší než výnosy, vykazuje podnik ztrátu. o Pokud jsou náklady a výnosy ve stejné výši, pak = 0. ✓ Zisk je důležitou součástí poměrových ukazatelů především (Synek, 2011): • rentability podniku (zisk/veškerý kapitál), • rentability vlastního kapitálu (zisk/vlastní kapitál), • rentability výnosů, resp. tržeb nebo obratu (zisk/výnosy, resp. zisk/tržby, zisk/obrat) • nákladové rentability (zisk/náklady), což je u nás přežívající ukazatel. Hospodářský výsledek hotelu (zisk, ztráta) a jeho použití ✓ V podniku je také možné se setkat s různými kategoriemi zisku (hospodářského výsledku). Mezi nejvýznamnější patří (Živělová a Svobodová, 2016): • Účetní zisk, který zahrnuje: o zisk z provozní (hlavní) činnosti podniku, jako výsledek základních, stále se opakujících činností (výrobní, obchodní, poskytování služeb), o zisk z běžné činnosti, vedle provozního zisku zahrnuje i výsledek z transakcí souvisejících s finančními investicemi, o mimořádný zisk, ovlivňuje účetní zisk nahodilým a výjimečným způsobem a jeho opakování v budoucnu je nepravděpodobné. • Zdanitelný (daňový) zisk, který se zjišťuje pro účely výpočtu daně z příjmů podnikatelských subjektů. Základem je účetní zisk, který je na daňový základ upravován dle ustanovení Zákona o daních z příjmů. • Hrubý zisk (také hrubý výnos), termín je využíván ve dvou významech, a to: o pro označení zisku soukromého podnikatele, pro něhož je zisk zároveň oceněním jeho práce a rizika, Hospodářský výsledek hotelu (zisk, ztráta) a jeho použití o pro označení zisku před zdaněním. • Čistý zisk se zjišťuje jako souhrn zisku z běžné činnosti a mimořádného zisku, sníženého o celkovou daň z příjmů. Zůstává k dispozici vlastníkům podniku na uspokojení vlastních potřeb a rozvoj podniku, proto bývá považován za disponibilní zisk. • Nerozdělený zisk je tou částí čistého zisku, která zůstává po odpočtu přídělů do příslušných fondů podniku, dividend nebo jiných forem podílů vlastníků na zisku. • Ekonomický zisk zohledňuje nejen dosahované výnosy a s nimi související explicitní náklady zjišťované v účetnictví, ale celkové ekonomické náklady. Jejich součástí jsou i náklady implicitní, které nejsou reálně vynaloženými nákladovými položkami, ale představují výnosy, o které podnikatelský subjekt přichází tím, že své výrobní zdroje využívá daným způsobem, a ne jiným. Bývají proto označovány jako náklady ušlé (obětované) příležitosti, resp. alternativní náklady. Hospodářský výsledek hotelu (zisk, ztráta) a jeho použití ✓ Provozní (operating) zisk můžeme dělit na: • EBITDA (Earnings before interest, taxes, depreciation and amortization), zisk před odečtením úroků, daní, odpisů a amortizace. Z výkazu zisku se musí dopočí-tat, • EBIT (Earnings before Interest and Taxes) je ekvivalent českého provozního výsledku hospodaření, ten je uveden ve výkazu zisku a ztrát, • EBT (Earnings before Taxes), výsledek hospodaření před zdaněním, • EAT (Earnings after Taxes), výsledek hospodaření za účetní období, • EAC – zisk po zdanění pro společné (kmenové) akcionáře. ✓ Mezi faktory ovlivňující výši zisku můžeme zařadit např.: • objem poskytovaných služeb hotelu, • struktura poskytovaných služeb - která ovlivňuje zisk tím, že jednotlivé služby přinášejí různě velký zisk, • ceny poskytnutých služeb, • náklady na jednotku poskytnuté služby, působí na velikost zisku nepřímo. Hospodářský výsledek hotelu (zisk, ztráta) a jeho použití ✓ Pro všechny formy podnikání však platí v podstatě obecná zásada dělení zisku po zdanění, a to na (Živělová a Svobodová, 2016): • Rezervní fond. • Akumulací – která je chápána jako část zisku vyčleněná k nákupu nových, dokonalejších strojů, zařízení, technologií a dalšího dlouhodobého majetku, příp. k jeho obnově tak, aby docházelo ke zkvalitnění a rozšíření činnosti podniku. Akumulace je tak spojena s investicemi do podniku. • Část zisku věnovaná na nevýrobní spotřebu je určena jednak na individuální spotřebu, tj. k rozdělení mezi společníky formou výplaty podílů na hospodářském výsled-ku, či dividend v akciové společnosti, jednak na společnou spotřebu, což představuje financování sociálního programu podniku (vybudování rekreačního zařízení, mateřské školky pro děti zaměstnanců, společné jídelny apod.). • Zbývající část zisku může být použita na ostatní účely. K nim patří např. splátky bankovních úvěrů, zvýšení základního kapitálu společnosti, atd. Shrnutí přednášky ✓ Nejen pro subjekty podnikající v oblasti hotelnictví je důležité efektivní řízení finančních prostředků a sumarizace finančně vyjádřených provozních událostí, které se staly v uplynulém období, a na ně navazujících úkonů. ✓ Náklady a výnosy jsou hybnou silou každého podnikatelského subjektu a informují o jeho úspěšnosti. ✓ Pro hotely je důležité finanční řízení, které zahrnuje veškeré finanční operace, které umožňují výhodné získávání finančních prostředků a jejich účelné hospodaření a investování. ✓ Finanční řízení zásadně ovlivňují dva faktory, a to čas a riziko. ✓ Pro hotel je důležité znát výši nákladů. Správně stanovené náklady a jejich rozčlenění je také důležité pro správné stanovení ceny služeb. ✓ Existuje mnoho způsobů jak tyto náklady rozčlenit. Schopnost hotelu správně řídit a ovlivňovat příčiny vzniku nákladů stojí na znalosti jejich struktury a příčin vzniku. Shrnutí přednášky ✓ Vedle sledování nákladů je důležité sledovat také výnosy hotelu. ✓ Výnosy představují zvýšení ekonomického prospěchu během účetního období, které se projevilo zvýšením aktiv nebo snížením závazků a vedlo ke zvýšení vlastního kapitálu jiným způsobem, než vklady vlastníků do vlastního kapitálu. ✓ Výnosy můžeme dělit na provozní, finanční a mimořádné. ✓ Porovnáním výnosů s náklady je podnik schopen zjistit svůj hospodářský výsledek, který může nabývat buď kladných (zisk) nebo záporných čísel (ztráta). ✓ Hospodářský výsledek podnik vykazuje v účetním Výkazu zisku a ztráty. ✓ Zisk plní několik důležitých funkcí.