NAUKA O PODNIKU - NÁKUP A ŘÍZENÍ ZÁSOB . Cílem přednášky je seznámit se s nákupem a řízením zásob Šárka Čemerková Přednášející Nauka o podniku - Nákup a řízení zásob . Nákup Druhy zásob Řízení zásob Plán nákupu Normy zásob Měření výkonu v oblasti zásob Struktura přednášky NÁKUP •jedna ze základních podnikových funkcí •realizují jej všechny typy podniků •zabezpečuje bezporuchový chod výrobních i nevýrobních procesů v podniku •organizačně zabezpečen nákupním oddělením •alternativní označení: •zásobování •opatřování •materiálové hospodářství •dřívější pojetí nákupu – proces začínající iniciací nákupu přes výzkum trhu až po výběr konkrétního dodavatele •současné pojetí nákupu – dřívější pojetí + logistické fáze (doprava, skladování) Fáze nákupního procesu ·iniciace nákupu ·specifikace požadavků (nezbytnost, charakter, rozsah) ·analýza trhu možných dodavatelů ·výběr vhodného dodavatele ·formulace objednávky ·realizace logistických aktivit spojených se vstupem dodávky do podniku ·úhrada dodávky ·hodnocení výkonu dodavatele Nákupní situace ·první nákup – realizují se všechny nákupní fáze ·modifikovaný nákup – je důsledkem změn ve specifikaci výrobku, cen, dodacích podmínek nebo dodavatelů ·opakovaný nákup – soubor rutinních činností začínající vystavením objednávky na základě impulzu z podnikových útvarů ZÁSOBY •oběžný majetek podniku •výsledek nákupní nebo podnikatelské činnosti •vždy na sebe vážou finanční prostředky •Mít či nemít? Lze podnikat bez zásob? Druhy zásob I. DRUHOVÉ ČLENĚNÍ ZÁSOB ·výrobní zásoby: osuroviny, základní materiál, provozní látky, náhradní díly, obaly ohmotný majetek, jehož doba spotřeby je kratší než 1 rok ·zásoby nedokončené výroby ·zásoby hotových výrobků ·zboží II. ČLENĚNÍ ZÁSOB DLE FUNKČNÍCH SLOŽEK ·běžná zásoba – k zajištění předpokládané spotřeby v období mezi dvěma dodávkami ·pojistná zásoba – k pokrytí případných odchylek v dodávkách nebo ve spotřebě ·technologická zásoba – je-li potřeba materiál před výdejem do spotřeby upravit, její výše vyplývá z výrobní technologie ·sezónní (příležitostná) zásoba – vyrovnává předpokládané výkyvy v dodávkách nebo ve spotřebě ·spekulativní zásoba – k dosažení mimořádného zisku vhodným nákupem ·havarijní zásoba – zajišťuje přežití podniku při nepředvídaných událostech · Vývoj stavu zásob v čase 0 Čerpání pojistné zásoby 0 III. ČLENĚNÍ ZÁSOB PODLE KAPACITNÍCH PROPOČTŮ •minimální zásoba – stav zásoby v okamžiku před novou dodávkou •maximální zásoba – nejvyšší stav zásob, kterého je dosaženo v okamžiku nové dodávky •okamžitá zásoba: ofaktická fyzická zásoba – skutečný stav zásob ve skladu odispoziční zásoba – faktická zásoba zmenšená o již uplatněné požadavky na výdej (zboží připravené k expedici) obilanční zásoba – dispoziční zásoba zvětšená o velikost objednaných, ale doposud neobdržených dodávek zásob (materiál na cestě) Příklad. Stanovte celkovou průměrnou výši zásob cukru, ze kterého potravinářský podnik vyrábí želatinové cukrovinky. Roční spotřeba cukru činí 2 080 tun, cukr je dodáván 1x za týden (ročně realizováno 52 dodávek stejné velikosti), pojistná zásoba byla propočtena na krytí výroby po dobu 2 týdnů a technologická zásoba je držena po dobu 1 týdne. Předpokládejte rovnoměrnou spotřebu materiálu. Řízení zásob •nalézt a zajistit takovou výši zásob jednotlivých položek materiálu určeného ke spotřebě, aby byl zajištěn plynulý průběh výrobního procesu při optimální vázanosti kapitálu, spotřebě dodatečné práce a přijatelném stupni rizika •soubor činností, které vedou k optimálnímu sladění struktury a výše zásob s tím, co je za současných podmínek v podniku logisticky a finančně žádoucí •Hledáme odpověď na základní otázky: 1. Co a kdy objednat? 2. Jaké množství objednat? 3. Co má být na skladě? 4. Jak zajistit správnost údajů o zásobách? •Řízení zásob v širším pojetí zahrnuje tyto činnosti: oevidence zásob oanalýza zásob okontrola zásob ovlastní regulace zásob (usměrňování) •Důvody pro snižování zásob: ovázanost finančních prostředků onáklady na skladování oriziko, že zásoby nebude možno později použít •Důvody pro zvyšování stavu zásob: ozabezpečení plynulosti výroby orealizace úspor z rozsahu ospecializaci výroby - expedice do sběrných skladů oochrana před nepředvídatelnými výkyvy v poptávce a v době cyklu objednávky •Faktory ovlivňující řízení zásob: osystém tahu a tlaku onezávislá poptávka (hotový výrobek) a závislá poptávka (vstupy pro výrobu) opevný bod a interval objednání odeterministická a stochastická poptávka Optimální velikost objednávky •cestou nalezení minima celkových nákladů, které tvoří náklady na pořízení dodávky (objednací náklady) a náklady na skladování •model EOQ (Economic Order Quantity, 1915) - základní model pro stanovení optimální velikosti objednávky •Předpoklady EOQ: opoptávka je deterministická a neměnná opořizovací lhůta dodávky je známá a konstantní očerpání zásob ze skladu je rovnoměrné ovelikost všech objednávek (dodávek) je konstantní onákupní cena je nezávislá na velikosti objednávky (neuvažujeme množstevní slevy) onesmí dojít k nedostatku zásob (sklad je doplněn přesně v okamžiku vyčerpání) osklad je doplněn v jediném časovém okamžiku Model EOQ •Metody uplatňované při řízení zásob oABC analýza – diferenciace zásob: qskupina A: 5-15 % druhů, které představují 60-80% podíl na celkové hodnotě spotřeby qskupina B: 15-25 % druhů, které představují podíl 15-25% na celkové hodnotě spotřebě qskupina C: 60-80 % druhů, které představují 5-15% podíl na celkové hodnotě spotřeby oJIT Příklad. Pekárna JARMILA plánuje upéct v měsíci lednu 35 tisíc bochníků chleba. Na výrobu jednoho bochníku je dle THN potřeba 75 dkg mouky. Zásoba mouky se na konci předchozího roku očekává ve výši 9 tun. Zásoba na konci ledna má pokrýt únorovou výrobu ve výši 32 tis. ks bochníků z důvodu oprav výrobního zařízení dodavatele mouky. Jaké množství mouky je potřeba během ledna dodat? NORMY ZÁSOB •stanovují, na jak dlouho, v jakém množství a v jaké hodnotě má mít podnik v průměru zásoby •slouží jako podklad k vyhodnocení toho, zda je skutečná průměrná zásoba na přijatelné úrovni Příklad. Výrobce čokoládových bonbonů plánuje roční produkci 2 198 400 kg bonbonů. Dle THN je na 1 kg bonbonu potřeba 0,75 kg čokolády. Tuto čokoládu podnik nakupuje od belgické firmy za cenu 50 Kč/kg. Dodávkový cyklus byl smluvně stanoven na 10 dnů, pojistná zásoba je držena na 2 dny. Z technologie výroby plyne potřeba vytvářet jednodenní technologickou zásobu. Vypočítejte normu a normativ zásob. Uvažujte kalendářní čas 360 dnů. Shrnutí přednášky Umíte: •Vysvětlit význam nákupu •Objasnit fáze nákupního procesu •Klasifikovat zásoby z různých úhlů pohledu •Vysvětlit podstatu řízení zásob •Vysvětlit model EOQ •Vytvořit plán nákupu •Vypočítat normy zásob •Stanovit hodnotu ukazatelů výkonnosti řízení zásob • •