NAUKA O PODNIKU - KALKULACE I . Cílem přednášky je seznámit se s kalkulacemi Šárka Čemerková Přednášející Nauka o podniku - Kalkulace I . Smysl kalkulace Druhy kalkulací Postup kalkulací Kalkulační vzorec Kalkulace prostým dělením Struktura přednášky KALKULACE •propočet nákladů, marže, zisku, ceny nebo jiné hodnotové veličiny na výrobek, práci nebo službu případně na činnost nebo operaci (kalkulační jednici) •zobrazuje ve vzájemné souvislosti jak naturálně, tak hodnotově vyjádřenou jednotkou výkonu •nejvýznamnější nástroj ekonomického řízení •3 způsoby chápání kalkulací: očinnost (kalkulování, výpočetní postup) ovýsledek kalkulační činnosti (vypočtené náklady na kalkulační jednici) oinformační subsystém Složky informační podpory řízení hospodářských procesů Jednotka kalkulace •kalkulační jednice - přesně specifikovaná jednotka výkonu daného podniku, určená druhem výkonu a dalšími parametry • Kalkulované množství •zahrnuje určitý počet kalkulačních jednic, pro něž se stanovují nebo zjišťují celkové náklady ve výrobách či službách sériového (sezonního) charakteru Účel kalkulace •přiřadit náklady na nositele nákladů (produkt, služba, zakázka), tj. na kalkulační jednici •přímé náklady: opřímá alokace na jednici výkonu nebo na nákladové středisko •nepřímé náklady: opřed rozvrhováním na jednici výkonu jejich alokace na koncová střediska onelze je přímo přiřadit na jednici výkonu – využití kalkulační rozvrhové základny Kalkulační systém •soustava kalkulací v podniku, včetně vazeb mezi nimi •metodicky sjednocuje celý podnik (v různých typech podniků různý obsah) •v systému řízení nákladů alespoň předběžné a výsledné kalkulace Klasifikace kalkulací I. PODLE ÚČELU JEJICH SESTAVENÍ: •Předběžná kalkulace: opřed vlastním výkonem odruhy: vpropočtová (rozpočtová) kalkulace – u nového výrobku či služby, ke kterému ještě nejsou všechny podklady, dělá se poprvé, podklad pro sestavení finančního plánu •Výsledná kalkulace: oshrnutí vynaložených nákladů po skončení výroby, poskytnutí služby či zakázky ozdroj informace o úspoře, dodržení či překročení jednotlivých nákladových položek ospolehlivý informační zdroj pro příští předběžnou kalkulaci a operativní změnu cenotvorby, zásad pro analýzu skutečného čerpání nákladů • Srovnáním předběžné a výsledné kalkulace dostáváme odchylku nákladů, která slouží ke kontrolní činnosti. II. PODLE ČASOVÉHO HORIZONTU: •Operativní kalkulace: ouplatňováno hledisko věcné souvislosti nákladů a výkonů okrátkodobé a střednědobé rozhodovací úlohy ozaměřena na jednici výkonu, nebo celkové množství výkonu •Strategická kalkulace: oalokace kapitálu onávratnost III. PODLE PŘEDMĚTU KALKULACE: •Nákupní: ovýpočty, které souvisí s hledáním nejvýhodnějšího dodavatele, s pořízením kapitálu, materiálu apod. •Prodejní: ovýpočty související s hledáním nejvýhodnějšího odběratele •Výrobní: o kalkulaci nákladů a ceny IV. PODLE ZAHRNUTÝCH NÁKLADŮ: •Absorpční kalkulace: ozahrnuty všechny náklady odruhy: vkalkulace dělením prostá vkalkulace dělením poměrovými čísly vkalkulace dělením s využitím statistických metod, vkalkulace režijní (přirážková) vkalkulace zakázková vkalkulace ABC vkalkulace technologická •Neabsorpční: ojen vybrané relevantní náklady odruhy: vkapacitní propočty vdirect costing vmarže vhrubé rozpětí vbod zvratu vpropočet sortimentní změny V. PODLE TECHNIKY ZPRACOVÁNÍ VÝCHOZÍCH SOUBORŮ DAT: •Následné kalkulace: ojsou kalkulacemi propočtovými oslouží hlavně ke kontrole •Rozdílové kalkulace: opro účely hodnocení dodržení norem, plánů, rozpočtů opro hodnocení rentability VI. Z HLEDISKA VYUŽITÍ PRODUKČNÍ KAPACITY: •Dynamické kalkulace: obere se v potaz vliv času na vývoj nákladů (změna využití výrobní kapacity vlivem změny objemu produkce) ozávisí na správném rozdělení nákladů na variabilní a fixní •Statické kalkulace: onepředpokládá různý stupeň využití výrobní kapacity okaždá kalkulace úplných nákladů Postup kalkulace 1.stanovení okruhu činností vyvolávajících náklady 2.definice kalkulační jednice (služba, činnost, zakázka, obchodní případ, zákazník) 3.přiřazení nákladů zvoleným činnostem podle nákladové analýzy, které musí respektovat vztah k výsledné kalkulační jednici s cílem zachovat transparentnost nákladů 4. sestavení vhodného kalkulačního vzorce (definice položek dle potřeb podniku), výběr vhodné metody a techniky pro rozdělení režijních nákladů a přiřazení kalkulačním jednicím 5. vazby na rozpočtování a plánování, tvorba ceníků a cenové politiky podniku systemkalk.png Postup tvorby kalkulace a ceny Typový kalkulační vzorec 1. Přímý materiál (suroviny, materiál, polotovary, nakupované výrobky) 2. Přímé mzdy (mzdy provozních dělníků, prémie, odměny, příplatky, doplatky) 3. Ostatní přímé náklady (technologická paliva a energie, odpisy, přepravné, opravy, náklady na technický rozvoj atd.) 4. Výrobní režie (technologická a všeobecná) (náklady související s řízením výrobních činností, s obsluhou procesu) Σ (1.-4.) Vlastní náklady výroby 5. Správní režie (může obsahovat zásobovací režii) (související s řízením a správou organizace) Σ (1.-5.) Vlastní náklady výkonu 6. Odbytové náklady (může být součástí správní režie) (expedice, reklama, propagace, odbyt) Σ (1.-6.) Úplné vlastní náklady výkonu 7. Výsledek hospodaření – zisk/ztráta Σ (1.-7.) Cena (výrobní) Kalkulační techniky •jen znalost výrobních postupů umožní objektivně přiřazovat náklady s využitím principů kauzality •použití kalkulací je do jisté míry svázáno s charakterem výrobního procesu •neobjektivní vypovídací schopnost může mít negativní následky na hospodaření hodnoceného podnikatelského subjektu Kalkulace dělením prostá •v případě lineární závislosti nákladů při jednodruhové produkci výrobků či služeb (výroba energie, limonád, těžba nerostů) •náklady na jednotku nj lze zjistit přímo vydělením nákladů N produkcí Q • nj = N/Q Příklad: Vybraný podnik se zabývá balením Směsi na grilování po 25g dodané směsi koření. Materiálové náklady byly 14 000 Kč za 54 kg kořenící směsi. Podniku vznikly mzdové náklady ve výši 10 000 Kč a další režijní náklady (odpisy balící linky, podíl na nákladech na administrativní personál) ve výši 15 000 Kč. Jaké budou náklady výroby jednoho sáčku směsi po 25 g? Řešení: Sečteme všechny vzniklé náklady (materiál, mzdy a ostatní náklady) a vydělíme je požadovanou kalkulační jednicí á 25 g/sáček. N = 14 000 + 10 000 + 15 000 = 39 000 Kč Počet jednic á 25 g = 54 000 g /25 g = 2 160 sáčků nj = 39 000 /2 160 =18,05 Kč/ks Shrnutí přednášky Umíte: •Vysvětlit smysl kalkulací •Popsat postup kalkulací •Klasifikovat kalkulace •Definovat obecný kalkulační vzorec •Využít kalkulaci prostý dělením • •