Case study 2 Podnikatelka si plánuje otevřít kavárnu. Je ve fázi finančního plánování, protože si musí vyčíslit počáteční investici, provozní náklady a očekávané tržby. Náklady lze naplánovat poměrně přesně, složitější to je v případě plánování tržeb. Skladba očekávaných měsíčních provozních nákladů je následující: · Nájem prostor + energie: 18 000,- Kč · Odpisy vybavení: 5 000,- Kč · Mzdové náklady: 60 000,- Kč · Odvody: 20 280,- Kč · Náklady na zásoby (káva, alko, nealko, drobné občerstvení) jsou 20 % z prodejní ceny (z průměrné tržby na jednoho zákazníka). Pro odhadovanou výši tržeb se vychází z očekávané návštěvnosti, která byla vysledována z okolních podniků i vyčíslena skrze výpočet spádovosti: · Průměrná denní návštěvnost (počet zákazníků): 50 · Průměrná tržba na jednoho zákazníka: 120,- Kč/zákazník · Kavárna plánuje mít otevřeno každý den. 1. Jaký bude měsíční (30 dní) výsledek hospodaření (VH) při současném finančním plánu? 2. Z debat s lidmi z oboru se dozvěděla, že ve 2 lidech na plný úvazek kavárnu neutáhne a potřebuje mít další alespoň 2 brigádníky. To podnikatelce zvýší měsíční mzdové náklady o 20 000,- Kč celkem. Jak se v tomto případě změní VH? 3. Kolik zákazníků musí měsíčně do podniku alespoň dorazit, aby se podnik nacházel v bodu zvratu? 4. Bohužel přišel další lockdown a kavárna musela svůj provoz dočasně zavřít. Vypočítejte, kolik dní může podnikatelka vydržet (vyjdou jí finanční prostředky na úhradu nákladů), pokud má 250 000,- Kč v hotovosti jako nerozdělený (zadržený) zisk z dosavadního provozu kavárny. Vycházejte z původního zadání příkladu, kdy již nezaměstnává brigádníky a nemá náklady na zásoby (tzn. má pouze fixní náklady). 5. Paní podnikatelka se rozhodla splnit si sen a skutečně kavárnu z předchozího příkladu otevřít. Po prvních 3 měsících fungování se vrátila k finančnímu plánu z podnikatelského plánu, aby jej zrevidovala a společně s investorem zhodnotila její dosavadní výsledky. Za první 3 měsíce fungování podnikatelka vykázala tyto hodnoty: Provozní náklady za 3 měsíce (91 dní) fungování: · Nájem prostor + energie: 55 685,- Kč · Odpisy vybavení: 15 000,- Kč · Mzdové náklady: 180 000,- Kč · Odvody: 60 840,- Kč · Spotřeba zásob: 63 700,- Kč Průměrná tržba na jednoho zákazníka: 100,- Kč/zákazník Denní návštěvnost (počet zákazníků): 35 zákazníků/den Vypočítejte VH a zjistěte, jak na tom podnikatelka po prvních 3 měsících je.