Případová studie: Whiskey výrobní podnik "Golden Barrel s.r.o." Kontext podniku: * Název podniku: Golden Barrel s.r.o. * Činnost: výroba a prodej whiskey * Produkty: Golden Barrel standard (40% alk.), Golden Barrel premium (45% alk.) Charakteristika výrobního procesu: 1. Příprava sladu: zrání a sušení ječmene 2. Fermentace: přeměna sladu na alkohol 3. Destilace: oddělení alkoholu od vody a nečistot 4. Zrání: whiskey je uložena v sudech na určitou dobu 5. Balení a distribuce: plnění do láhví, zátkování, balení a distribuce Výkonnostní údaje (na rok 2024): * Výkon zařízení na přípravu sladu: 10 tun/týden * Výkon fermentačních nádob: 62,5 litrů/hodina * Výkon destilačních aparátů: 37,5 litrů/hodina * Kapacita skladu pro zrání: 10 000 sudů * Výkon plniček láhví: 200 láhví/hodinu a 200 lahví/hodinu * Výkon zátkování láhví: 430 lahví/hodinu * Výkon balící linky: 400 láhví/hodinu * 1 láhev = 0,7 l Provozní údaje pro rok 2024: * Provoz: jednosměnný, směna 8 hodin * Pracovní dny: 250 dní/rok * Údržba a prostoje: celkem 170 hodin/rok Spotřeba sladu: určení spotřeby sladu na jednotku produkce whiskey. · Na 1 litr whiskey je potřeba 0.8 kg sladu. · Konečná zásoba sladu v roce 2024 se předpokládá na 20 500 kg. Konečná zásoba v roce 2023 je 17 500 kg sladu. Úkoly k řešení: 1. Vypište alespoň 4 aktiva a 2 pasiva, která souvisí s výrobou whiskey v podniku Golden Barrel s.r.o. Každou položku blíže definujte (např. pasivum = dlouhodobý závazek - úvěr poskytnutý na baličku lahví). 2. Výpočet maximální roční produkci: * Kolik lahví bude možné maximálně vyrobit v roce 2024? Jaký je maximální objem whiskey v litrech, který může podnik vyrobit a prodat za rok? Tento objem produkce závisí na výkonu poslední části výrobního procesu. Výkon je 400 lahví/hod. dle uvedeného schématu. 1 láhev = 0,7 l 3. Kolik kg sladu bude Golden Barrel s.r.o. muset v roce 2024 nakoupit? Údaje k zásobám máte popsány výše u spotřeby sladu.