NAUKA O PODNIKU - ŘÍZENÍ ZÁSOB . Tomáš Pražák Přednášející Řízení zásob •nalézt a zajistit takovou výši zásob jednotlivých položek materiálu určeného ke spotřebě, aby byl zajištěn plynulý průběh výrobního procesu při optimální vázanosti kapitálu, spotřebě dodatečné práce a přijatelném stupni rizika •soubor činností, které vedou k optimálnímu sladění struktury a výše zásob s tím, co je za současných podmínek v podniku logisticky a finančně žádoucí •Důvody pro snižování zásob: ovázanost finančních prostředků onáklady na skladování oriziko, že zásoby nebude možno později použít •Důvody pro zvyšování stavu zásob: ozabezpečení plynulosti výroby orealizace úspor z rozsahu ospecializaci výroby - expedice do sběrných skladů oochrana před nepředvídatelnými výkyvy v poptávce a v době cyklu objednávky •Metody uplatňované při řízení zásob oABC analýza – diferenciace zásob: qskupina A: 5-15 % druhů, které představují 60-80% podíl na celkové hodnotě spotřeby qskupina B: 15-25 % druhů, které představují podíl 15-25% na celkové hodnotě spotřebě qskupina C: 60-80 % druhů, které představují 5-15% podíl na celkové hodnotě spotřeby o oJust in Time qplánování i výroba na objednávku qvyrábění v malých sériích, dodávání malých množství v co možná nejpozději možném okamžiku qvelmi časté dodávky, klidně i několikrát v průběhu dne. ABC analýza o ·Skupina A = pro podnikání životně důležité produkty, které jsou specifické nízkým počtem na skladě, nicméně klíčovým podílem na celkovém příjmu; · ·Skupina B = doplňkové produkty, které jsou ve srovnání s produkty ze skupiny A na skladě ve větším zastoupení, nicméně se podílí na menších příjmech; · ·Skupina C = tzv. dlouhodobé ležáky, které jsou charakteristické vysokými nároky na skladování, ale nepatrným poptáváním koncovými zákazníky. ABC analýza - postup o 1.Sestavení tabulky zásob jednotlivých produktů 2. 2. Uspořádání tabulky sestupně (např. podle nejprodávanějších produktů, nejnákladnějších produktů aj.) 3. Výpočet procentuálního zastoupení produktů 4. Výpočet kumulovaných hodnot v % z celkové hodnoty (např. celkových prodejů, celkových nákladů aj.) 5. Rozdělení položek do skupin A, B, C Obsah obrázku text, snímek obrazovky, číslo, menu Popis byl vytvořen automaticky Číslo produktu Roční příjem Procentuální příjem v % Kumulativní příjem v % Rozdělení do skupiny zásob A B C 5 13 860 000 36,55 36,55 9 12 314 000 32,47 69,02 Obsah obrázku text, snímek obrazovky, číslo, Písmo Popis byl vytvořen automaticky Obsah obrázku text, snímek obrazovky, číslo, Písmo Popis byl vytvořen automaticky Nauka o podniku - VÝROBNÍ PROCES A JEHO KAPACITA . VÝROBNÍ PROCES •postupná přeměna vstupů (surovin, základních materiálů, pomocných materiálů, provozních látek a řadí se sem rovněž energie) na hotové výrobky •skládá se z řady dílčích pracovních procesů, které v souhrnu prezentují použitou technologii při výrobě daného produktu TYPOLOGIE VÝROBY •začleňování jednotlivých okruhů výrob do stejnorodých skupin dle charakteristických znaků Vnitropodnikové členění výroby: •hlavní výroba •vedlejší výroba •doplňková výroba (např. využití a zpracování odpadu) •přidružená výroba (např. sezonní výpomoc místním orgánům samosprávy) Členění výroby dle rozsahu sortimentní struktury: •Kusová výroba: ojeden výrobek (popř. několik kusů) současně prezentuje samostatnou sortimentní položku ovýroba obdobného výrobku je už výrobou v rámci nové sortimentní položky (odchylky v některých specifických parametrech) onapř. zalomené lodní hřídele, mostní konstrukce, technologické celky, lodě pro osobní i nákladní přepravu, zařízení pro energetické komplexy, šití oděvů na zakázku, stavby •Sériová výroba: ovýroba většího počtu jednoho druhu výrobku je po určité době nahrazena výrobou jiného druhu výrobku, aby se po čase zařadila do výroby již dříve realizována výroba daného druhu výrobku očasto vysoký podíl automatizace a robotizace oz hlediska pružnosti mají jednotlivé série minimální počet výrobků ovýchodiskem pro tvorbu sérií je denní plán výroby ovýznam logistiky onapř. výroba konfekčního zboží, pásová výroba řady výrobků z oblasti spotřebního zboží, knihtisk •Hromadná výroba: ooznačována také jako velkosériová produkce ozaložena na týdenním (měsíčním) plánu výroby ovýroba výrobků pro masovou spotřebu, kdy výrobek není během výroby spojen s konkrétním zákazníkem onapř. toaletní papír PLÁNOVÁNÍ VÝROBY •centrálně plánované hospodářství vs. tržní hospodářství •plán výroby odvozen z údajů a analýz, které zpracovává a vyhotovuje odbytový útvar •oblasti plánování: oplánování sortimentní skladby produkce na příslušné plánovací období (měsíc, kvartál, pololetí) oplánování technické stránky výrobního procesu oplán spotřeby výrobních faktorů a jejich zajištění Plán sortimentní skladby produkce •vychází z výrobního programu •není nutné vyrábět celou paletu výrobků obsažených ve výrobním program – požadavek zákazníka •snaha o co největší využití stavebnicové konstrukce a univerzálních dílů Technická stránka výrobního procesu •péče o výrobní zařízení a nářadí •technická úroveň výrobního zařízení •velké výrobní dávky vs. flexibilita •uspořádání výrobních zařízení: osériově (za sebou) - výrobek musí být opracován na každém výrobním zařízení oparalelně (vedle sebe) - výrobek se opracovává pouze na jednom z těchto zařízení Sériové uspořádání Paralelní uspořádání VÝROBNÍ KAPACITA •množství produkce, které je příslušná výrobní jednotka schopna vyprodukovat za sledované časové období (rok, kvartál, měsíc, den). •primárně se stanovuje pro výrobní agregát, respektive jeho dílčí technologický uzel •lze stanovit pro vyšší organizační celky (dílna, provoz, závod či celý podnik) Faktory ovlivňující výrobní kapacitu •technické vybavení (poruchovost, výkon) •časový fond •směnnost •kvalifikace a dovednostní znaky pracovníků •výrobní materiál a jeho zabezpečení Výkon výrobního zařízení •výše produkce, kterou je výrobní zařízení schopno vyprodukovat za jednotku času bez přerušení výrobního procesu, např. 5 ks/hod. •v sériové výrobě označován jako taktovací čas výrobní linky • Pracnost výroby výrobku •časová náročnost výroby 1 měrné jednotky výrobku, např. 12 minut/ks •převrácená hodnota výkonu • KALENDÁŘNÍ ČASOVÝ FOND TK NOMINÁLNÍ ČASOVÝ FOND TN Nepracovní dny: TKLIDU PRODUKTIVNÍ ČASOVÝ FOND TP Prostoje TPROSTOJ Příklad: Výkon plnící linky v pivovaru Chmel, a. s. je 4 000 láhví o obsahu 0,5 l za jednu hodinu produktivního časového fondu. V běžném kalendářním roce připadne 125 dnů na dny pracovního klidu a svátky. Produktivní čas tvoří 50 % nominálního času. Linka pracuje ve třísměnném provozu. Jaká je plánovaná výrobní kapacita linky v litrech za jeden rok? Řešení: TN = TK – TNEPRAC TN = 365 – 125 = 240 dnů TP = 240 / 2 = 120 dnů = 2 880 hodin Qp = 4 000 · 2880 = 11 520 000 láhví za rok = 5 760 000 litrů/rok Využití výrobní kapacity •realita se nikdy přesně nerovná plánu: ou malých rozdílů prodlužování či zkracování nominálního časového fondu ou výrazných rozdílů: vpřevis nabídky kapacity - snižování směnnosti vnedostatečná nabídka kapacity - kooperace s ostatními výrobci Shrnutí přednášky Umíte: •Popsat výrobní proces •Klasifikovat výrobu podle různých kritérií •Provézt typologii výroby •Objasnit faktory ovlivňující plánování výroby •Vysvětlit pojmy pracnost a výkon •Objasnit časové fondy •Vypočítat výrobní kapacitu •Stanovit využití výrobní kapacity