PODNIKOVÝ CONTROLLING - KALKULACE I . Cílem přednášky je seznámit se s kalkulacemi Šárka Čemerková Přednášející Podnikový controlling - Kalkulace I . Smysl kalkulace Druhy kalkulací Postup kalkulací Kalkulační vzorec Kalkulace prostým dělením Jednostupňová kalkulace dělením s poměrovými čísly Struktura přednášky KALKULACE •propočet nákladů, marže, zisku, ceny nebo jiné hodnotové veličiny na výrobek, práci nebo službu případně na činnost nebo operaci (kalkulační jednici) •zobrazuje ve vzájemné souvislosti jak naturálně, tak hodnotově vyjádřenou jednotkou výkonu •nejvýznamnější nástroj ekonomického řízení •3 způsoby chápání kalkulací: očinnost (kalkulování, výpočetní postup) ovýsledek kalkulační činnosti (vypočtené náklady na kalkulační jednici) oinformační subsystém Složky informační podpory řízení hospodářských procesů Jednotka kalkulace •kalkulační jednice - přesně specifikovaná jednotka výkonu daného podniku, určená druhem výkonu a dalšími parametry • Kalkulované množství •zahrnuje určitý počet kalkulačních jednic, pro něž se stanovují nebo zjišťují celkové náklady ve výrobách či službách sériového (sezonního) charakteru Účel kalkulace •přiřadit náklady na nositele nákladů (produkt, služba, zakázka), tj. na kalkulační jednici •přímé náklady: opřímá alokace na jednici výkonu nebo na nákladové středisko •nepřímé náklady: opřed rozvrhováním na jednici výkonu jejich alokace na koncová střediska onelze je přímo přiřadit na jednici výkonu – využití kalkulační rozvrhové základny Kalkulační systém •soustava kalkulací v podniku, včetně vazeb mezi nimi •metodicky sjednocuje celý podnik (v různých typech podniků různý obsah) •v systému řízení nákladů alespoň předběžné a výsledné kalkulace Klasifikace kalkulací I. PODLE ÚČELU JEJICH SESTAVENÍ: •Předběžná kalkulace: opřed vlastním výkonem odruhy: vpropočtová (rozpočtová) kalkulace – u nového výrobku či služby, ke kterému ještě nejsou všechny podklady, dělá se poprvé, podklad pro sestavení finančního plánu •Výsledná kalkulace: oshrnutí vynaložených nákladů po skončení výroby, poskytnutí služby či zakázky ozdroj informace o úspoře, dodržení či překročení jednotlivých nákladových položek ospolehlivý informační zdroj pro příští předběžnou kalkulaci a operativní změnu cenotvorby, zásad pro analýzu skutečného čerpání nákladů • Srovnáním předběžné a výsledné kalkulace dostáváme odchylku nákladů, která slouží ke kontrolní činnosti. II. PODLE ČASOVÉHO HORIZONTU: •Operativní kalkulace: ouplatňováno hledisko věcné souvislosti nákladů a výkonů okrátkodobé a střednědobé rozhodovací úlohy ozaměřena na jednici výkonu, nebo celkové množství výkonu •Strategická kalkulace: oalokace kapitálu onávratnost III. PODLE PŘEDMĚTU KALKULACE: •Nákupní: ovýpočty, které souvisí s hledáním nejvýhodnějšího dodavatele, s pořízením kapitálu, materiálu apod. •Prodejní: ovýpočty související s hledáním nejvýhodnějšího odběratele •Výrobní: o kalkulaci nákladů a ceny IV. PODLE ZAHRNUTÝCH NÁKLADŮ: •Absorpční kalkulace: ozahrnuty všechny náklady odruhy: vkalkulace dělením prostá vkalkulace dělením poměrovými čísly vkalkulace dělením s využitím statistických metod, vkalkulace režijní (přirážková) vkalkulace zakázková vkalkulace ABC vkalkulace technologická •Neabsorpční: ojen vybrané relevantní náklady odruhy: vkapacitní propočty vdirect costing vmarže vhrubé rozpětí vbod zvratu vpropočet sortimentní změny V. PODLE TECHNIKY ZPRACOVÁNÍ VÝCHOZÍCH SOUBORŮ DAT: •Následné kalkulace: ojsou kalkulacemi propočtovými oslouží hlavně ke kontrole •Rozdílové kalkulace: opro účely hodnocení dodržení norem, plánů, rozpočtů opro hodnocení rentability VI. Z HLEDISKA VYUŽITÍ PRODUKČNÍ KAPACITY: •Dynamické kalkulace: obere se v potaz vliv času na vývoj nákladů (změna využití výrobní kapacity vlivem změny objemu produkce) ozávisí na správném rozdělení nákladů na variabilní a fixní •Statické kalkulace: onepředpokládá různý stupeň využití výrobní kapacity okaždá kalkulace úplných nákladů Postup kalkulace 1.stanovení okruhu činností vyvolávajících náklady 2.definice kalkulační jednice (služba, činnost, zakázka, obchodní případ, zákazník) 3.přiřazení nákladů zvoleným činnostem podle nákladové analýzy, které musí respektovat vztah k výsledné kalkulační jednici s cílem zachovat transparentnost nákladů 4. sestavení vhodného kalkulačního vzorce (definice položek dle potřeb podniku), výběr vhodné metody a techniky pro rozdělení režijních nákladů a přiřazení kalkulačním jednicím 5. vazby na rozpočtování a plánování, tvorba ceníků a cenové politiky podniku systemkalk.png Postup tvorby kalkulace a ceny Typový kalkulační vzorec 1. Přímý materiál (suroviny, materiál, polotovary, nakupované výrobky) 2. Přímé mzdy (mzdy provozních dělníků, prémie, odměny, příplatky, doplatky) 3. Ostatní přímé náklady (technologická paliva a energie, odpisy, přepravné, opravy, náklady na technický rozvoj atd.) 4. Výrobní režie (technologická a všeobecná) (náklady související s řízením výrobních činností, s obsluhou procesu) Σ (1.-4.) Vlastní náklady výroby 5. Správní režie (může obsahovat zásobovací režii) (související s řízením a správou organizace) Σ (1.-5.) Vlastní náklady výkonu 6. Odbytové náklady (může být součástí správní režie) (expedice, reklama, propagace, odbyt) Σ (1.-6.) Úplné vlastní náklady výkonu 7. Výsledek hospodaření – zisk/ztráta Σ (1.-7.) Cena Kalkulační techniky •jen znalost výrobních postupů umožní objektivně přiřazovat náklady s využitím principů kauzality •použití kalkulací je do jisté míry svázáno s charakterem výrobního procesu •neobjektivní vypovídací schopnost může mít negativní následky na hospodaření hodnoceného podnikatelského subjektu Kalkulace dělením prostá •v případě lineární závislosti nákladů při jednodruhové produkci výrobků či služeb (výroba energie, limonád, těžba nerostů) •náklady na jednotku nj lze zjistit přímo vydělením nákladů N produkcí Q • nj = N/Q Příklad: Vybraný podnik se zabývá balením Směsi na pečení po 25g dodané směsi koření. Materiálové náklady byly 14 000 Kč za 54 kg kořenící směsi. Podniku vznikly mzdové náklady ve výši 10 000 Kč a další režijní náklady (odpisy balící linky, podíl na nákladech na administrativní personál) ve výši 15 000 Kč. Jaké budou náklady výroby jednoho sáčku směsi po 25 g? Řešení: Sečteme všechny vzniklé náklady (materiál, mzdy a ostatní náklady) a vydělíme je počtem kalkulačních jednic (25 g/sáček) N = 14 000 + 10 000 + 15 000 = 39 000 Kč Počet jednic á 25 g = 54 000 g /25 g = 2 160 sáčků nj = 39 000 /2 160 =18,05 Kč/ks Stupňovitá kalkulace dělením •uplatňuje se ve stupňové (fázové) výrobě, kdy výrobek prochází několika výrobními stupni (chemická výroba) •kalkulace se sestavuje pro jednotlivé stupně Kalkulace dělením s poměrovými čísly •u výrob tvarově či rozměrově příbuzný produktů •využívá se výhod kalkulace dělením •odpovídá na otázku, jak by byly přiřazeny režijní náklady (nepřímé), kdyby podnik fiktivně poskytoval jeden výrobek či službu •homogenizuje sortiment pro výpočet (ukazuje kolikrát je služba/výrobek náročnější, výkonnější než ta druhá, taktéž to bude zohledňovat rozdělení režijních nákladů) •základem je správná volba konvenčního (fiktivního) výrobku a stanovení poměrových čísel •řada poměrových čísel vystihuje podobnost – například časovou náročnost, velikost, pracnost •pro každou položku režijních nákladů lze zvolit jinou řadu poměrových čísel Postup: ·určíme konvenční produkt, k tomuto produktu přiřadíme poměrové číslo 1 ·stanovíme poměrová čísla pro ostatní produkty: oprodukty se liší výkonem, výkon konvenčního výrobku je v čitateli: Poměrové číslo = výkon konv. výrobku / výkon ostatních oprodukty se liší rozměrem (pracností), pracnost konv. výrobku je ve jmenovateli (pracnost je převrácený poměr k výkonu): Poměrové číslo = pracnost ostatních / pracnost konv. výrobku ·Určíme celkové přepočítané množství produktu Q‘ ·Stanovíme sazbu celkových nákladů na jednotku přepočtené produkce ·Vypočítáme celkové náklady na kalkulační jednici Jednostupňová kalkulace dělením s PČ •je definovaný jen jeden vztah (odlišnost) mezi výrobky Příklad: 3 typy výrobků lišící se hmotností, celkové náklady na výrobu 328 000Kč. Hmotnost [kg] PČ Q [ks] Q´ [ks] N na kalk. j. [Kč/ks] N na sortiment [Kč] A 8 1 5000 5 000 13,29 66 431 B 12 12/8=1,5 6300 9450 19,93 125 553 C 14 14/8=1,75 5850 10 237,50 23,25 136 016 CELKEM 24 687,50 328 000 328 000/24 687,50=13,29 Kč Oranžová pole tabulky jsou vypočítaná na základě vstupních údajů v bílých polích Shrnutí přednášky Umíte: •Vysvětlit smysl kalkulací •Popsat postup kalkulací •Klasifikovat kalkulace •Definovat obecný kalkulační vzorec •Využít kalkulaci prostý dělením •Aplikovat jednostupňovou kalkulaci dělením s poměrovými čísly • •