Definujte rozdíl mezi fixními a variabilními náklady a uveďte příklady pro oba typy. Jaký je rozdíl mezi náklady v účetním a manažerském pojetí? Uveďte příklady nákladů z manažerského pojetí. Jaké jsou hlavní skupiny nákladů podle místa vzniku a odpovědnosti? Uveďte alespoň dvě. Vysvětlete, co jsou oportunitní náklady, a uveďte příklad z praxe. Co jsou jednicové a režijní náklady? Uveďte příklady. Určete, zda se jedná o variabilní nebo fixní náklady: · Mzdy zaměstnanců ve výrobě: · Elektrická energie pro administrativní pracovníky: · Pronájem výrobní haly: Příklad: Firma za říjen vyrobila 10.000 ks výrobků. Do firemních nákladů patří: · Fixní mzdy zaměstnanců – 120.000 Kč. · Spotřeba materiálu pro výrobu – 45.000 Kč. · Odpisy za dva firemní vozy – 25.000 Kč. · Náklady na energii netechnologickou – 2.000 Kč. · Náklady na energii technologickou (pohon výrobních strojů) – 15.000 Kč. · Náhradní materiál – 10.000 Kč. · Kancelářské potřeby – 1.000 Kč. Rozdělte si náklady na variabilní a fixní a dopočítejte se k jejich celkovým hodnotám. Náklady za říjen Výše nákladů Variabilní náklady Fixní náklady Mzdy Spotřeba materiálu Odpisy Energie netechnologická Energie technologická Náhradní materiál Kancelářské potřeby ČÁSTKY CELKEM v Kč Definujte, co jsou zásoby a k čemu se využívají. Určete, o jaký druh zásob (dle funkčních složek) se jedná. 1. Nákup čokoládových figurek v maloobchodě těsně před Mikulášem. 2. Doručení dřeva z lesa pro zákazníka pro výrobu stolu plánovanou za 3 měsíce. 3. Koupě železných trubek od stávajícího dodavatele před změnou cenové politiky dodávající firmy. 4. Koupě nového senzoru do firemního pásového stroje, neboť ho již na skladě nemáte. 5. Dodání stejného množství rajčat do luxusní restaurace, jako každý týden. Případová studie: Whiskey výrobní podnik "Golden Barrel s.r.o." Kontext podniku: * Název podniku: Golden Barrel s.r.o. * Činnost: Výroba a prodej whiskey * Produkty: Golden Barrel standard (40% alk.), Golden Barrel premium (45% alk.) Charakteristika výrobního Procesu: 1. Příprava Sladu: Zrání a sušení ječmene 2. Fermentace: Přeměna sladu na alkohol 3. Destilace: Oddělení alkoholu od vody a nečistot 4. Zrání: Whiskey je uložena v sudech na určitou dobu 5. Balení a distribuce: plnění do láhví, zátkování, balení a distribuce Výkonnostní údaje (na rok 2025): * Výkon zařízení na Přípravu Sladu: 10 tun/týden * Výkon Fermentačních Nádob: 62,5 litrů/hodina * Výkon Destilačních Aparátů: 37,5 litrů/hodina * Kapacita Skladu pro Zrání: 10 000 sudů * Kapacita plniček láhví: 200 láhví/hodinu a 200 láhví/hodinu * Kapacita zátkování láhví: 430 lahví/hodinu * Kapacita balící linky: 400 láhví/hodinu * 1 láhev = 0,5 l Textové pole: balička Provozní údaje pro rok 2024: * Provoz: Dvousměnný, každá směna 8 hodin * Pracovní Dny: 250 dní/rok * Údržba a Prostoje: Celkem 250 hodin/rok Spotřeba sladu: určení spotřeby sladu na jednotku produkce whiskey. · Na 1 litr Standard whiskey je potřeba 0.8 kg sladu. · Na 1 litr Premium whiskey je potřeba 1.0 kg sladu. · Konečná zásoba sladu v roce 2025 se předpokládá na 19 500 kg. Úkoly k řešení: 1. Výpočet maximální roční produkce: + Kolik lahví Standard a Premium bude možné maximálně v roce 2024 vyrobit? Jaký je maximální objem whiskey v litrech, který může podnik vyrobit a prodat za rok 2024? Tento objem produkce závisí na výkonu poslední části výrobního procesu 5. Tp = 250 x 16 = 4000 – 250 = 3 750h Q = 3750 x 400 = 1 500 000 láhví * 0,5 l = 750 000 litrů Q standard = 870 000 láhví * 0,5 l = 435 000 litrů Q premium = 630 000 láhví * 0,5 l = 315 000 litrů 2. Na konci října 31.10.2024 bylo ve skladu 62 250 kg sladu. Do konce roku 2024 se plánuje spotřebovat ještě celkem 110 500 kg sladu a dodávka (nákup) sladu ve výši 63 450 kg. Kolik kg sladu bude Golden Barrel s.r.o. muset v roce 2025 nakoupit? Konečná zásoba v 2023 = (62 250 + 63 450) – 110 500 = 15 200 kg 435 000 x 0,8 kg = 348 000 kg 315 000 x 1 kg = 315 000 kg Celkem spotřeba = 663 000 kg sladu Nákup = (663 000 + 19 500) – 15 200 = 667 300 kg sladu