VŠEOBECNÝ KALKULAČNÍ VZOREC 1. Přímý materiál 2. Přímé mzdy 3. Ostatní přímé náklady 4. Výrobní (provozní) režie = VLASTNÍ NÁKADY VÝROBY 5. Správní režie 6. Zásobovací režie = VLASTNÍ NÁKLADY VÝKONU 7. Odbytová režie = ÚPLNÉ VLASTNÍ NÁKLADY VÝKONU 8. Zisk/Ztráta = CENA VÝKONU Σ je znaménko pro součet a můžete ho najít v kalkulačním vzorci místo = Příklad 1: Označte jednotlivé položky dle kalkulačního vzorce číslem, pod které patří: · Příplatek zaměstnanců výroby za sobotní práci · Výroba a distribuce papírových stojanů s logem firmy · Marže · Plat účetního · Lak na lakování výrobků · Eklektická energie na osvětlení výrobní haly · Koupě nového programu na řízení směn provozu · PR– podpora místního fotbalového týmu, který má na dresech logo firmy · Madla na výrobu šuplíků Příklad 2: Firma Chachaři, s.r.o. vyrábějící fotbalové míče má následující náklady: · Náklady na expedici 100 míčů v hodnotě 500 Kč, · Materiál na výrobu 100 míčů stojí firmu 5 000 Kč, · Náklady na plat managmentu za dané období činí 300 000 Kč, za toto období se běžně vyrobí 5 000 míčů, · Náklady na účetní jsou za stejné období jako v případě platu managementu ve výši 50 000 Kč, · Náklady na reklamu činí 15 000 Kč za stejné období výroby jako výše. Vedení podniku rozhodlo, že marže bude 20 % z celkových nákladů. Zaměstnanec, který míče vyrábí, pobírá mzdu 150 Kč/hod. a za 20 minut práce vyrobí 1 míč. Jaké jsou náklady na jeden míč? Řádek kalkulačního vzorce Druh nákladu Výpočet nakladu na jednotku Náklad na jednotku (Kč/ks) 1 Materiál 2 Plat zaměstnance Σ VLASTNÍ NÁKLADY VÝROBY 5 Plat managementu 5 Plat účetní Σ VLASTNÍ NÁKLADY VÝKONU 6 Expedice 6 Reklama Σ ÚPLNÉ VLASTNÍ NÁKLADY VÝKONU 7 Marže – zisková přirážka Σ Celkové náklady Příklad 3: Firma Agrofood chce doplnit kalkulační vzorec, a proto vedoucí začal kalkulovat. Vedení podniku rozhodlo, že marže bude 25 % z vypočtených nákladů. Zaměstnanec, který připravuje těsto pro výrobu pečiva potřebuje 3/4 hodiny k dokončení várky těsta. Zaměstnanec pobírá hodinovou mzdu 200 Kč/hodinu. Várkou těsta je míněno 100 ks. Dále jsou zde náklady: · Náklady na expedici várky v hodnotě 130 Kč · Mouka na přípravu 100 ks pečiva stojí firmu 25 Kč · Náklady na plat managmentu za dané období činí 50 000 Kč, za toto období se běžně vyrobí 100 000 ks pečiva · Voda pro přípravu klásku včetně kvásku pro 200 porcí je ohodnoceno na 60 Kč · Eklektická energie pro pec, která upeče 200 ks pečiva je 400 Kč · Náklady na školení obsluhujícího personálu činily 25 000 Kč, tyto náklady jsou na období, kde se běžně prodá 500 000 ks · Náklady na reklamu činí 5000 Kč, přepočítáváno na období, za které se běžně vyrobí 10 000 ks pečiva Kolik stojí jedna bageta a kolik stojí celá várka? Použijte kalkulační vzorec. Řádek kalkulačního vzorce Druh nákladu Výpočet nakladu na jednotku Náklad na jednotku (kč/ks) 1 1 2 3 4 Σ Vlastní náklady výroby 5 Σ Vlastní náklady výkonu 6 6 Σ Úplné vl. nákl. výkonu 7 Σ Cena bagety Příklad 4: Na výrobu 4 000 ks výrobků měla firma tyto náklady: · Spotřeba pomocného materiálu 200 000,- · Suroviny 700 000,- · Polotovary 30 000,- · Mzdy dělníků 200 000,- · Prémie dělníků 50 000,- · Oprava výrobní linky 97 000,- · Pronájmy hal a budov 400 000,- · Osvětlení výrobní haly 11 000,- · Údržba hal a budov 40 000,- · Reklama 15 000,- · Kancelářské potřeby 5 000,- · Platy obchodních zástupců 45 000,- · Faxy a telefony administrativy 15 000,- · Mzdy správních zaměstnanců 140 000,- Firma plánuje zisk 10 % z nákladů. Stanovte cenu výrobku pomocí kalkulace. Zaokrouhlete na dvě desetinná místa. Řádek kalkulačního vzorce Druh nákladu Výpočet nakladu na jednotku Náklad na jednotku (kč/ks) 1 2 3 4 Σ Vlastní náklady výroby 5 Σ Vlastní náklady výkonu 6 Σ Úplné vl. nákl. výkonu 7 Σ Cena výrobku