1) Vyberte si podnik ve Vašem okolí, ve kterém dokážete reálně odhadnout 5 následujících nákladů pro rok 2025. Odhad podložte co nejreálnějšími podklady. 1. náklad – náklady na suroviny - vyberte si základní produkty/produkt – např. pro kavárnu by to byla variace kávy (od espressa po latté) se zákuskem (např. dva, tři typy nabízených zákusků dle menu). 2. náklad – mzdy vč. odvodů (pracovní smlouvy, dohody, apod.) 3. náklad – pronájem a energie 4. náklad - údržba a opravy 5. náklad – marketing a podpora prodeje 2) Na základě možné návštěvnosti (znalosti o svém zákazníkovi) a průměrné ceny odhadněte výši tržeb. 3) Na základě zjištěných tržeb a nákladů vytvořte očekávaný provozní výsledek hospodaření pro rok 2025. 4) V průběhu roku dojde k následujícím událostem. Pokles inflace ze současných 2,6 % na 2,0 % od května 2025. Zaveďte novou pravidelnou aktivitu (akci) na podporu prodeje v srpnu 2025. Přívalový déšť, kroupy a bouřky v září negativně ovlivnily chod váš podniku na 3 dny v týdnu. 5) Jak se projeví tyto události na vašich nákladech, tržbách a provozním výsledku hospodaření? Vše podložte výpočty. 6) Vypočtěte odchylky nákladů, tržeb a provozního výsledku hospodaření. Seminární práce bude obsahovat úvod, ve kterém popíšete vybraný podnik. Vytvořte zároveň i organizační strukturu takového podniku. V první kapitole popíšete stanovení vašeho plánu nákladů, tržeb a provozního výsledku hospodaření pro rok 2025. Vše reálně podložte. V druhé kapitole popište, jak se definované události promítli ve vašich nákladech, tržbách a v provozním výsledku hospodaření za rok 2025. Ve třetí kapitole spočítejte odchylky jednotlivých nákladů, celkových nákladů, tržeb i provozního výsledku hospodaření v roce 2025. Zároveň přidejte do této části dosavadní znalosti o podnikovém controllingu při komentování odchylek. V závěru se zamyslete nad otázkou: V jaké podobě byste doporučili uplatnit prvky podnikového controllingu ve vámi vybraném podniku?