KLJNEJ22 Německý jazyk II - mírně pokročilí

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
léto 2024
Rozsah
0/3/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
PhDr. Zdenka Jirásková (cvičící)
Mgr. Alena Němcová (cvičící)
Garance
PhDr. Zdenka Jirásková
Ústav cizích jazyků – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Předpoklady
( KLJNEJ21 Německý jazyk I - MP || ULGATLJ082 Německý jazyk I - MP ) && ! ULGATLJ182 Německý jazyk II - MP
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Prohloubení a upevnění jazykových dovedností, hlubší osvojení mluvnických struktur jazyka. Zdokonalení ústního a písemného projevu s odborným obsahem. Zdokonalení výslovnosti, poslechu a porozumění, schopnosti účastnit se dialogu v rámci dané odborné tématiky. Důraz je kladen na adekvátní volbu jazykových prostředků, na širší použití odborného jazyka v různých profesních situacích, na správné vystupování. Současně budou posluchači vybaveni znalostí odborné slovní zásoby v oblasti ubytovacích služeb - recepce, rezervace, typy pokojů, rozdělení ubytovacích zařízení.
Osnova
  • 1. Úvod do předmětu, terminologie, literatura a informační zdroje
    2. Přivlastňovací zájmena, rozkazovací způsob sloves
    3. Časování nepravidelných sloves v přítomném čase
    4. Bydlení popis pokoje, bytu a okolí domu
    5. Základní terminologie zařízení hotelu
    6. Hotelová recepce, fráze
    7. Slabé skloňování podstatných jmen, množné číslo podstatných jmen
    8. Ubytovací část hotelu
    9. Předložky se 3. a 4. pádem, určování času
    10. Personál v hotelu Vazba es gibt, e-mail, SMS, dopis
    11. Vazba es gibt, e-mail, SMS, dopis
    12. Typy ubytovacích zařízení
    13. Shrnutí a zopakování učiva
Literatura
    povinná literatura
  • JIRÁSKOVÁ, Z. Deutsch in Gastronomie, Hotelwesen und Tourismus. Opava, 2012. ISBN 978-80-7248-717-2. info
  • DUSILOVÁ, D. Sprechen Sie Deutsch? 1. a 2. díl. Praha, 2000. info
    doporučená literatura
  • BALCAR, B. Slovník cestovního ruchu. Domažlice: Resonance, 2001. ISBN 80-902812-0-6. info
  • KEPRTOVÁ, M. Německo-česká konverzace. Olomouc, 1998. ISBN 80-85275-14-7. info
  • FORMANOVÁ, ŽMUDOVÁ. Němčina v gastronomii. Praha: Informatorium, 1996. ISBN 80-85427-77-X. info
  • HÖPPNEROVÁ, V. Němčina pro provoz hotelů a společného stravování. Praha: SPN, 1988. info
Vyučovací jazyk
Angličtina
Informace učitele
Předmět je ukončen zápočtem, který studenti získají na základě domácí přípravy, aktivní účasti v seminářích, průběžného písemného testování a kreditního testu. K získání zápočtu je minimální úspěšnost 70 % u písemného testu. Studenti mají závaznou 75% docházku. Získání zápočtu je podmínkou pro zapsání navazující části cizího jazyka.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2011, léto 2012, léto 2013, léto 2014, léto 2015, léto 2016, léto 2017, léto 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/leto2024/KLJNEJ22