ULGATLA072 Výběrový seminář ke gastronomii II

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
léto 2021
Rozsah
2/1/0. 4 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Alexandr Burda (přednášející)
Mgr. Alexandr Burda (cvičící)
Garance
Mgr. Alexandr Burda
Ústav lázeňství, gastronomie a turismu – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Rozvrh
St 14:45–16:20 HG
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
ULGATLA072/A: St 16:25–17:10 HG, A. Burda
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět je úzce zaměřený na studium rysů regionální gastronomie. Pozornost je věnována surovinové základně regionálních potravin i regionálních nápojů. Studenti se seznámí s využitím a zpracování tradičních i "zapomenutých" surovin. Naučí se vyhledávat prvky gastronomie v lidových slavnostech a aplikovat je v moderním cestovního ruchu. Studenti si osvojí pravidla organizace tematicky zaměřených akcí. Dokážou sestavit tematicky zaměřený jídelní lístek s důrazem na sezónnost a regionalitu. Výuka bude realizována za účasti expertů z praxe.
Osnova
  • 1. Tradiční české nápoje
    2. Česká kuchyně, vývoj, trendy a formy prezentace
    3. Moravská kuchyně a nápoje
    4. Slezská kuchyně a nápoje
    5. Valašská kuchyně a nápoje
    6. Křesťanství a jeho vliv na gastronomii
    7. Lidové slavnosti, tradice, lidové obyčeje a zvyky v ČR
    8. Jídelní lístek jako základ marketingu
    9. Gastronomický kalendář a sezónnost surovin
    10. Tematicky zaměřené společenské akce
    11. Exotické suroviny - masa, speciální zelenina, entomofágie.
    12. Aktuální problémy pohostinství ČR
Literatura
    doporučená literatura
  • Odborné časopisy:. Food Service, Hotel Revue. info
  • BERÁNEK, J. - KOTEK, P. Řízení hotelového provozu. Praha, 2007. info
  • KREJČÍ, P. - FORMAN, V. Základy technologie přípravy pokrmů. Zlín, 2006. info
  • BERÁNEK, J. Slovník potravinářů a gastronomů. MAG Consulting s. r. o. ISBN 80-86724-04-2. 2005. info
  • ČERNÝ, J. - KRUPIČKA, J. Moderní hotel. Úvaly, 2004. info
  • BERÁNEK, J. Provozujeme pohostinství a ubytování. Praha: Grada Publishing. ISBN 80-86724-02-6. 2004. info
  • HOLUB, K. Vybrané kapitoly z dějin gastronomie a hotelnictví. Praha: VŠH. ISBN 80-86578-16-X. 2004. info
  • ŠTĚTINA, V. A KOL. Jídelní lístek, nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: Editpress. ISBN 8-238-8884-6. 2002. info
  • KOL. AUTORŮ. Samostatně v pohostinství. Praha: NFHR, 1994. info
  • INDROVÁ, J. a kol. Podnikatelská činnost ve stravování a hotelnictví. Praha: VŠE. ISBN 80-7079-739-8. 1993. info
Informace učitele
Podmínkou je 100% účast na cvičeních, pracovní oděv kuchaře, průkaz zdravotní způsobilosti a seminární práce.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2014, léto 2015, léto 2016, léto 2017, léto 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2022, léto 2023, léto 2024.