VCKDS00007 Rurální kulturní dědictví a agroturistika

Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
léto 2024
Rozsah
1/2/0. 3 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Dr. Ryszard Gładkiewicz (přednášející)
Mgr. Jana Koudelová, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Jana Koudelová, Ph.D. (cvičící)
Garance
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
Výzkumné centrum pro kulturní dějiny Slezska a střední Evropy – Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět představuje rurální kulturní dědictví v širším kontextu venkovského sídelního prostoru, zasazeného do kulturní krajiny. Zaměřuje se na hmotné doklady, připomíná vazby na nehmotné kulturní dědictví (zvl. zvyky, tradice), věnuje pozornost formám dochování a zpřístupnění. V kontextu venkovského dědictví prezentuje agroturistiku jako formu trávení volného času a současně formu služeb v cestovním ruchu, organizovanou na venkově. Upozorňuje na odlišnosti autentické agroturistiky ve funkčním prostředí s možností zapojení do zemědělských činností jako relaxačních aktivit, s konzumací selských/farmářských produktů na straně jedné, a s nabídkou venkovské rekreace v moderních, byť poměrně věrně koncipovaných zařízeních bez vlastní produkce na straně druhé. Připomíná historické kořeny agroturistiky, odlišnosti tradic a současné praxe v ČR, Polsku a Rakousku (na příkladech).
Osnova
  • 1. Úvod do studia předmětu, terminologie, literatura.
    2. Hmotné doklady venkovské kultury a každodennosti (venkovská kulturní krajina, církevní a profánní nemovité památky, komplexy a solitéry specifických funkcí.
    3. Formy dochování a zpřístupnění venkovského kulturního dědictví (skanzeny a muzejní expozice, instalované objekty - usedlosti, hospodářské budovy, výrobní zařízení)
    4. Využívání (animace) objektů vesnického exteriéru, vč. "živých" objektů kulturního dědictví (včetně obydlí) v cestovním ruchu, vzdělávacích a volnočasových aktivitách
    5. Agroturistika: forma trávení volného času a služeb v cestovním ruchu. Historické aspekty, specifika v Čr a středoevropských zemích.
    6. Příkladové prezentace.
    7. - 10. Pobyt/zájezd do agroturistického zařízení v kulturně historicky podnětném regionu, příprava a prezentace.
Literatura
    povinná literatura
  • Sikora, J. Agroturystyka. Przedsiębiorczość na obszarach wiejskich. Warszawa, 2012. info
  • Patočka, J. - Heřmanová, E. Lokální a regionální kultura v české republice. Kulturní prostor, kulturní politika a kulturní dědictví. Praha, 2008. info
  • STŘÍBRNÁ, M. Venkovská turistika a agroturistika. Praha, 2005. ISBN 80-86726-14-2. info
  • Pourová, M. Agroturistika, možnosti rozvoje a perspektiva v České republice. Praha, 2000. info
    doporučená literatura
  • Woitsch, J. Kulturní dědictví tradiční vesnice. URL info
  • Hudečková, H. - Ševčíková, A. Obnova kulturního dědictví venkova České republiky s podporou regionální politiky. Praha, 2007. info
  • Urlaub auf dem Bauernhof. Frankfurt am Main, 2007. info
  • Babuchowska, K. - Araźna, E. Rola stowarzyszeń agroturystycznych we wspieraniu turystyki na obszarach wiejskich. Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobizne, 2000. info
  • Petráň, J. - Petráňová, L. Rolník v evropské tradiční kultuře. Praha, 2000. info
  • Josef Petráň (ed.). Dějiny hmotné kultury II/1-2. Praha, 1997. info
  • Josef Petráň (ed.). Dějiny hmotné kultury I/1-2. Praha, 1985. info
Informace učitele
Účast na výuce (75 %), aktivní vystupování v rámci diskusí, písemná seminární práce, prezentace vybraného tématu (PowerPoint).
Úspěšné absolvování písemného testu, ústní rozpravy v rozsahu uvedené odborné literatury a obsahu přednášek.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2016, léto 2017, léto 2018, léto 2019, léto 2020, léto 2021, léto 2022, léto 2023.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fpf/leto2024/VCKDS00007