VCKDSJ0003 German for Cultural Heritage

Faculty of Philosophy and Science in Opava
Summer 2024
Extent and Intensity
0/2/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Marta Banková (seminar tutor)
PhDr. Zdenka Jirásková (seminar tutor)
Guaranteed by
PhDr. Zdenka Jirásková
Research Center for Cultural History of Silesia and Central Europe – Faculty of Philosophy and Science in Opava
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je zopakovat a rozšířit dosažené znalosti gramatického a zejména prohloubení lexikálního systému německého jazyka v oblasti kulturního dědictví. Bude poskytnut základní přehled o dějinách českých zemí, kulturním a přírodním dědictví, památkách UNESCO v České republice s důrazem na kulturní dědictví Slezska. Studenti budou seznámeni s odbornou terminologií v základních oblastech kulturního dědictví - v architektuře, malbě, sochařství, literaturře, divadle a hudbě. Pozornost je věnována způsobům tvoření a obohacování slovní zásoby a německému topografickému názvosloví (města a obce, země, historické regiony, geografické názvosloví ad.) v kontextu českých zemí. Předmět vede studenty současně k uvědomělému a cílevědomému používání cizího jazyka v komunikaci jak z hlediska plynulosti, tak i věcné a gramatické správnosti.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Einleitung Kultur, Kunst und Kulturerbe, Museen, Galerien
    2. Tschechische Republik Lage, Währung, Verfassungsorgane
    3. Tschechische Republik Geographie, Naturschutzgebiete
    4. Die Hauptstadt Prag
    5. Die UNESCO-Denkmäler bei uns
    6. Burgen und Schlösser
    7. Kulturerbe Architektur, bildende Kunst
    8. Darstellende Kunst - Literatur, Musik, Film, Festivals
    9. Bekannte tschechische Persönlichkeiten
    10. Tschechische Gastronomie als Kulturerbe, Spezialitäten
    11. Schlesisches Kulturerbe Gastronomie, Regionalküche
    12. Traditionen, Feste und Bräuche
    13. Präsentationen
Literature
    required literature
  • JIRÁSKOVÁ,Z. Tschechische Republik kreuz und quer. Opava, 2015. ISBN 978-80-7510-180-8. info
    recommended literature
  • Kunst und Kultur Portal. URL info
  • Kunsttexte.de. E-Journal für Kunst- und Bildgeschichte. URL info
  • DAVID,P.-SOUKUP,V. 1000 Wunder Tschechien. Praha, 2008. ISBN 978-80-242-2273-8. info
  • BOUDOVÁ,D. Tschechien - 99 schönste Reiseziele. Praha, 2003. ISBN 80-7011-744-3. info
  • Baumbach, R. Němčina pro historiky a archiváře. Olomouc, 2000. info
  • Swaan, W. Kunst und Kultur der Spätgotik: Die europäische Bildkunst und Architektur von 1350 bis zum Beginn der Renaissance. Freiburg, 1978. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Summer 2016, Summer 2017, Summer 2018, Summer 2019, Summer 2020, Summer 2021, Summer 2022, Summer 2023.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/summer2024/VCKDSJ0003