VCKDSJ0005 German for Tourism

Faculty of Philosophy and Science in Opava
Winter 2023
Extent and Intensity
0/2/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
PhDr. Zdenka Jirásková (seminar tutor)
Mgr. Marta Banková (seminar tutor)
Guaranteed by
Mgr. Marta Banková
Research Center for Cultural History of Silesia and Central Europe – Faculty of Philosophy and Science in Opava
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem je zopakování a rozšířiení dosažených znalostí gramatického a lexikálního systému německého jazyka v oblasti volnočasových aktivit spojených s kulturním vyžitím. Jde především o detailnější seznámení se s jednotlivými historickými městy a jejich pamětihodnostmi a o doplnění vědomostí týkajících se významných lázeńských středisek v ČR. Bude poskytnut základní přehled v oblastech historie cestování, kulturního, venkovského, zážitkového a dalších forem cestovního ruchu, klasifikace památek a turisticky atraktivních destinací. Pozornost bude věnována také dopravnímu ruchu a kongresové turistice. Snahou je seznámit studenty s odbornou terminologií v uvedených oblastech a systematicky je vést k uvědomělému a cílevědomému používání jazyka v komunikaci jak z hlediska plynulosti, tak i obsahové správnosti.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Einleitung - Fachterminologie, Stundenplan
    2. Hiistorische Städte in Böhmen
    3. Historische Städte in Mähren
    4. Opava - Zentrum tschechischen Schlesiens
    5. Geschichte Tschechiens
    6. Tschechische Kurorte in Böhmen
    7.. Tschechische Kurorte in Mähren und Schlesien
    8. Gesunde Lebensweise, gesunde Ernährung
    9. Entwicklung des Fremdenverkehrs
    10. Festival- und Kongresstouristik
    11.-12. Präsentationen
    13. Exkursion im Schlesischen Landesmuseum
Literature
    required literature
  • JIRÁSKOVÁ,Z. Tschechische Republik kreuz und quer. Opava, 2015. ISBN 978-80-7510-180-8. info
  • JIRÁSKOVÁ,Z. Deutsch in Kurwesen, management und Marketing. Opava, 2013. ISBN 978-80-7248-867-4. info
    recommended literature
  • www.wikipedia.org. www.wikipedia.org. info
  • Csáry, M. Kulinarik und Kultur: Speisen als kulturelle Codes in Zentraleuropa. WIEN, 2014. info
  • Moser, J. - Seidel, D. Dinge auf Reisen. Materielle Kultur und Tourismus. Waxman Verlag, 2009. info
  • DAVID,P. - SOUKUP,V. 1000 Wunder Tschechien. Praha, 2008. ISBN 978-80-242-2273-8. info
  • KAJLÍK,V. a kol. České lázně a lázeňství. Praha, 2007. ISBN 978-80-239-9330-1. info
  • BOUDOVÁ,D. Tschechien - 99 schönste Reiseziele. Praha, 2003. ISBN 80-7011-744-3. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2015, Winter 2016, Winter 2017, Winter 2018, Winter 2019, Winter 2020, Winter 2021, Winter 2022.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/winter2023/VCKDSJ0005