FPF:ULGATL0005 Nutrition and diet trends - Course Information
ULGATL0005 Nutrition and diet trends
Faculty of Philosophy and Science in OpavaWinter 2011
- Extent and Intensity
- 2/0/0. 2 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- Mgr. Alexandr Burda (lecturer)
- Guaranteed by
- MUDr. Igor Satinský, Ph.D.
Centrum interdisciplinárních studií – Faculty of Philosophy and Science in Opava - Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Spa Management and Tourism (programme FPF, B6503GAHOT)
- Course objectives (in Czech)
- V předmětu studenti získají ucelené informace o výživě a jejím významu pro zdravotní stav člověka jako prevence chorob. Seznámí se s základy biochemie, tzn. látkovou přeměnou a činností trávicí soustavy a ostatních tělních soustav souvisejících s metabolismem. Získají základní informace o látkách potřebných pro zdravý vývoj organismu, o rizicích podvýživy i nadměrné výživy a seznámí se s odlišnostmi podávání a příjímání potravy v jednotlivých obdobích života člověka i při nejčastějších civilizačních onemocněních. Dále si studenti osvojí nové trendy zdravé výživy podle věkových a pracovních skupin. Cílem je, aby studenti pochopili rozdíl mezi racionální výživou a alternativními způsoby stravování, uměli je vyhodnotit z hlediska zdravého vývoje člověka. Budou schopni určit alternativní způsob stravování podle přání a potřeb klienta.
- Syllabus (in Czech)
- 1. Výživa a zdraví
2. Potřeba a význam výživy
3. Anatomie a fyziologie člověka
4. Bílkoviny ve výživě
5. Tuky ve výživě
6. Sacharidy
7. Vláknina a voda ve výživě
8. Minerální látky
9. Vitamíny a výživa
10. Možnosti preventivní výživy
11. Nedostatečná a nevyvážená strava
12. Výživové trendy
13. Diferenciace ve výživě
- 1. Výživa a zdraví
- Literature
- recommended literature
- DLOUHÁ, R. Výživa - přehled základní problematiky. Praha: Karolinum. ISBN 80-7184-757-7. info
- FOŘT, P. Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1057-9. info
- KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0736-5. info
- MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha: VŠH, 2001. ISBN 80-86578-01-1. info
- SHARON, M. Moderní výživa od A do Z - malá encyklopedie výživy. Praha: Euromedia, 1998. ISBN 80-902502-1-1. info
- HUDSON, P. Nutrition and food hygiene. 1st ed. London: British Library Cataloguing in Publicati, 1996. ISBN 0 340 643 463. info
- HRUBÝ, S. Výživa v kostce, Úvaly, Ratio. Úvaly: Ratio, 1996. ISBN 90-00-03-375-X. info
- HEJDA, S. A KOL. Výživa a zdravotní stav člověka. Praha: Avicenum, 1987. info
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (Winter 2011, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/winter2011/ULGATL0005