ULGATLA005 Nutrition and diet trends

Faculty of Philosophy and Science in Opava
Winter 2012
Extent and Intensity
0/2/0. 2 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Mgr. Alexandr Burda (seminar tutor)
Guaranteed by
MUDr. Igor Satinský, Ph.D.
Centrum interdisciplinárních studií – Faculty of Philosophy and Science in Opava
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
V předmětu studenti získají ucelené informace o výživě a jejím významu pro zdravotní stav člověka jako prevence chorob. Seznámí se se základy biochemie, tzn. látkovou přeměnou a činností trávicí soustavy a ostatních tělních soustav souvisejících s metabolismem. Získají základní informace o látkách potřebných pro zdravý vývoj organismu, o rizicích podvýživy i nadměrné výživy a seznámí se s odlišnostmi podávání a příjímání potravy v jednotlivých obdobích života člověka i při nejčastějších civilizačních onemocněních. Dále si studenti osvojí nové trendy zdravé výživy podle věkových a pracovních skupin. Cílem je, aby studenti pochopili rozdíl mezi racionální výživou a alternativními způsoby stravování, uměli je vyhodnotit z hlediska zdravého vývoje člověka. Budou schopni určit alternativní způsob stravování podle přání a potřeb klienta.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Výživa a zdraví
    2. Potřeba a význam výživy
    3. Anatomie a fyziologie člověka
    4. Bílkoviny ve výživě
    5. Tuky ve výživě
    6. Sacharidy
    7. Vláknina a voda ve výživě
    8. Minerální látky
    9. Vitamíny a výživa
    10.Možnosti preventivní výživy
    11.Nedostatečná a nevyvážená strava
    12.Výživové trendy
    13.Diferenciace ve výživě
Literature
    recommended literature
  • DLOUHÁ, R. Výživa - přehled základní problematiky. Praha: Karolinum. ISBN 80-7184-757-7. info
  • URBÁNEK, L. - URBÁNKOVÁ, P. Klinická výživa v současné praxi. Brno, 2010. info
  • ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. Praha, 2008. info
  • SIZER, F. - WHITHEY, E. Nutrition: Concepts and Controversies. 2007. info
  • FOŘT, P. Výživa pro dokonalou kondici a zdraví. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1057-9. info
  • KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0736-5. info
  • MARÁDOVÁ, E. Výživa a hygiena ve stravovacích službách. Praha: VŠH, 2001. ISBN 80-86578-01-1. info
  • ROGER, J. D. P. Vychutnej život: kniha o zdravé výživě. Praha, 1997. info
  • HUDSON, P. Nutrition and food hygiene. 1st ed. London: British Library Cataloguing in Publicati, 1996. ISBN 0 340 643 463. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
The course is also listed under the following terms Winter 2013, Winter 2014, Winter 2015, Winter 2016, Winter 2017, Winter 2018, Winter 2019, Winter 2020, Winter 2021, Winter 2022, Winter 2023.
  • Enrolment Statistics (Winter 2012, recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/winter2012/ULGATLA005