FPF:VCKDS00010 Culinary Heritage and Tourism - Course Information
VCKDS00010 Culinary Heritage and Tourism II
Faculty of Philosophy and Science in OpavaWinter 2022
- Extent and Intensity
- 1/1/0. 3 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- Mgr. Martina Bartoňová (lecturer)
PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D. (lecturer)
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. (lecturer)
Ing. Bc. Michal Motyčka, Ph.D. (lecturer)
Mgr. Martina Bartoňová (seminar tutor)
PhDr. Radmila Dluhošová, Ph.D. (seminar tutor)
prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr. (seminar tutor)
Ing. Bc. Michal Motyčka, Ph.D. (seminar tutor) - Guaranteed by
- prof. PhDr. Irena Korbelářová, Dr.
Research Center for Cultural History of Silesia and Central Europe – Faculty of Philosophy and Science in Opava - Timetable of Seminar Groups
- VCKDS00010/A: No timetable has been entered into IS. R. Dluhošová, I. Korbelářová
- Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Cultural Inheritance in Regional Practice (programme FPF, N7106 HiSt)
- Course objectives (in Czech)
- Předmět představuje kulinární dědictví střední Evropy na příkladu vybraných regionů/subregionů, resp. etnické či kulturní society jako aktuální fenomén kulturních volnočasových aktivit a kulinárního, častěji jen gastronomického turismu. Ukazuje možnosti uplatnění kulinárního dědictví v praxi, aplikace odborných znalostí a dovedností a prezentaci ověřených znalostí formou přednášek, zážitkových kulinárních programů, soutěžních akcí ad. Upozorňuje na úskalí často zjednodušeného vnímání kulturně historického rozměru kulinárií v regionální gastronomické praxi, na problémy s pseudo-odbornými aktivitami zkreslujícími stav poznání a s moderními aplikacemi "tradiční regionální kuchyně ", spojené s jednostrannými zájmy cestovního ruchu. V praktické části jsou prezentovány příkladové soubory kulinárního dědictví. Akcent je kladen na vštípení důsledné aplikace historického přístupu, hledání a osvětlování kořenů a chronologického vymezení kulinární problematiky v kontextu regionálních tradic a sociálního kontextu.
- Syllabus
- Literature
- required literature
- Jakimowicz-Klein, B. Kuchnia Śląska. Potrawy tradycyjne. Wrocław, 2014. info
- Burda, A. - Dluhošová, R. Europe: Travelling and Gastronomy. Opava, 2013. info
- Peter, P. Kulturgeschichte der ősterreichischen Kűche. Műnchen, 2013. info
- Stoličná-Mikolajová, R. - Nováková, K. (eds.). Kulinárna kultúra regiónov Slovenska. Bratislava, 2012. info
- Hall, C. M., Mitchell, R. Gastronomic tourism. Comparing food and wine tourism experiences in Niche Tourism. Contemporary Issues. Trends and Cases. Oxford, 2005. info
- recommended literature
- Heinzelmann, U. Beyond Bratwurst. A History of Food in Germany. London, 2014. info
- Sobel, G. Dzieje wrocławskiej gastronomii. Wrocław, 2012. info
- Lozińska, M. - Loziński, J. Historia polskiego smaku. Warszawa, 2012. info
- Peter, P. Kulturgeschichte der deutschen Kűche. Műnchen, 2009. info
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- The course can also be completed outside the examination period.
- Enrolment Statistics (Winter 2022, recent)
- Permalink: https://is.slu.cz/course/fpf/winter2022/VCKDS00010