UOSZ025 Přenosné nemoci 1,2

Fakulta veřejných politik v Opavě
léto 2013
Rozsah
0/0. 0 kr. Ukončení: z.
Vyučující
doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA, FRCPS. (přednášející)
Garance
MUDr. Jaroslav Volf, Ph.D.
Ústav nelékařských zdravotnických studií – Fakulta veřejných politik v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět je koncipován jako tématický celek poskytující základní strukturu poznatků z hygieny a epidemiologie, na které navazují další poznatky z ošetřovatelství. Předmět má především preventivní zaměření na podporu a ochranu zdraví, prevenci vzniku nemocí a jejich komplikací. Předmět je zaměřen na objasnění teoretických základů souvisejících se vztahem mikrobiálních agens a zdraví člověka. Je koncipován jako tématický celek poskytující základní strukturu poznatků z mikrobiologie, infekčního lékařství a imunologie, charakterizující biomedicínskou valenci mikroorganizmů jako etiologického agens humánních onemocnění. Odborná problematika bezprostředně tozšiřuje znalosti posluchačů v rámci oboru ošetřovatelství v souvislosti s udržováním zdraví a prevenci vzniku onemocnění, včetně jejich komplikací.
Osnova
  • Obsahové zaměření přednášek:
    Počet hodin Témata
    1 Výživa a zdravotní stav člověka, určování stavu výživy.
    1 Složení potravy a její energetická hodnota. Minerální látky a vitamíny ve výživě. Řízení energetické bilance (hlad, sytost). Tělesná aktivita a výživa.
    1 Diety a dietní systém. Otylost. Podvýživa.
    1 Výživa v dětském věku.
    1 Umělá výživa parenterální a enterální.
    1 Význam výživy pro člověka, složení potravy. Vliv chronického užívání alkoholu, drog na stav výživy
    1 Poruchy žvýkání, polykání, zažívání, absorpce. Chronická onemocnění ovlivňující příjem potravy.
    1 Podávání výživy sondami. Podávání výživy infůzemi. Podávání výživy do PEGu. Mentální anorexie a bulimie
    1 Rizika poruch výživy u hospitalizovaných nemocných , výživa u onkologických nemocných
Literatura
    povinná literatura
  • ŠEVČÍKOVÁ, H. Přenosné nemoci (obecná část). Distanční studijní opora [online]. c2012, posl. akt. srpen 2012 [cit. 2012-08-23]. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. URL info
  • ŠEVČÍKOVÁ, H. Přenosné nemoci (speciální část 1). Distanční studijní opora [online]. c2012, posl. akt. srpen 2012 [cit. 2012-08-23]. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. URL info
  • ŠEVČÍKOVÁ, H. Přenosné nemoci (speciální část 2). Distanční studijní opora [online]. c2012, posl. akt. srpen 2012 [cit. 2012-08-23]. Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2012. URL info
  • MAĎAR, R. a kol. Prevence nozokomiálních nákaz v klinické praxi. Praha:Grada, 2006. ISBN 80-247-1673-9. info
    doporučená literatura
  • LOBOVSKÁ, A. Infekční nemoci. Praha:Univerzita Karlova v Praze, 2002. info
  • MUSIL, D. Klinická výživa a intenzivní metabolická péče. Olomouc: UP Olomouc, 2002. info
  • ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. Praha: Grada Publishing, 2002. info
  • SATINSKÝ,I. Výživa a dietetika. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. 2008. URL info
  • GRÓFOVÁ, Z. Nutriční podpora - praktický rádce pro sestry. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2. info
  • ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin. Brno:NCO NZO, 2006. ISBN 80-7013-435-6. info
  • GÖPFERTOVÁ, D.,PAZDIORA, P.,DÁŇOVÁ, J. Epidemiologie infekčních nemocí. Praha:Univerzita Karlova v Praze, 2005. ISBN 80-2460-452-3. info
  • TUČEK,M.,CIKRT,M.,PELCLOVÁ,D. Pracovní lékařství pro praxi. Praha:Grada Publishing, 2005. ISBN 80-247-0927-9. info
  • KLEINWECHTEROVÁ, H., BRÁZDOVÁ,Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: NCO NZO, 2005. ISBN 80-7013-336-8. info
  • ANDĚL, M. BENEŠ, P. Výživa nemocných v těžkých stavech. Brno: IDVPZ, 1999. ISBN 80-7013-271-X. info
Informace učitele
Vypracování seminární práce.
Písemný test.
Budou uděleny dva zápočty, po splnění daných kritérií za zimní a letní semestr.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2014, léto 2015, léto 2016, léto 2017, léto 2018, léto 2019.