FVP:UO00056 Výživa - Informace o předmětu
UO00056 Výživa
Fakulta veřejných politik v Opavěléto 2015
- Rozsah
- 2/0/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- MUDr. Igor Satinský, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- MUDr. Igor Satinský, Ph.D.
Ústav nelékařských zdravotnických studií – Fakulta veřejných politik v Opavě - Předpoklady
- UO00026 Fyziologie
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
- Cíle předmětu
- Informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka. Rizika podvýživy a nadměrné výživy, odlišnosti podávání a přijímání potravy ve stáří. Problematika enterální a parenterální výživy.
- Osnova
- Obsah přednášek:
1. Výživa a zdravotní stav člověka - určování stavu výživy, jednotlivé složky potravy, energetická bilance, malnutrice
2. Dietní systém - historie dietetiky, zásady správné výživy, výživa v závislosti na věku a onemocnění
3. Umělá výživa - indikace a význam umělé výživy, enterální výživa - definice, indikace, kontraindikace, komplikace, způsoby aplikace
4. Umělá výživa - parenterální výživa - definice, indikace, kontraindikace, komplikace, způsoby aplikace. 5. Domácí nutriční podpora - význam, formy a způsoby aplikace.
- Obsah přednášek:
- Literatura
- povinná literatura
- GROFOVÁ, Z.:. Nutriční podpora. Grada Publishing, Praha, 2007. info
- KOHOUT, P., SKLÁDANÝ, L. Perkutánní endoskopická gastrostomie. Galén, Praha, 2002. info
- KOHOUT, P. Vláknina - význam a využití v onkologii. In WILHELM, Z. et al.: Výživa v onkologii, 1. vydání IDPVZ, Brno, 2001. info
- NEVORAL, J. Výživa v dětském věku. H H Praha s r.o. 2003. info
- KOHOUT, P., KOTRLÍKOVÁ, E. Základy klinické výživy. KRIGL, Praha, 2005. info
- PÁNEK, J., POKORNÝ, J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha 2002. info
- Informace učitele
- Požadavky k zápočtu:
Písemný test, minimálně 80 % úspěšnost
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
- Statistika zápisu (léto 2015, nejnovější)
- Permalink: https://is.slu.cz/predmet/fvp/leto2015/UO00056