UODP042 Výživa a dietetika

Fakulta veřejných politik v Opavě
léto 2015
Rozsah
Přednáška 9 HOD/SEM. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučující
MUDr. Igor Satinský, Ph.D. (přednášející)
Garance
MUDr. Igor Satinský, Ph.D.
Ústav nelékařských zdravotnických studií – Fakulta veřejných politik v Opavě
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Předmět je úvodem do ošetřovatelské péče o základní potřebu člověka: výživu. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka. Seznamuje s riziky podvýživy a nadměrné výživy, a s odlišnostmi podávání a přijímání potravy ve stáří. Součástí jsou klinické stavy při poruchách výživy a enterální i parenterální způsoby podávání výživy v zařízeních i v domácnosti. Studenti získávají vědomosti a dovednosti důležité pro klinickou praxi. Výstupy z učení: Odborné znalosti: Student zná základní pojmy a vztahy z oblasti výživy člověka a prokazuje tuto znalost. Odborné dovednosti: Student dokáže aplikovat získané znalosti pro konkrétní případy pacientů a klientů. Dokáže podat základní výživová doporučení, ovládá techniky a metody enterální i parenterální výživy. Obecná způsobilost: Student se orientuje v oblasti přirozené i terapeutické výživy a v systému dietních opatření. Dokáže ve spolupráci s dalšími zdravotnickými profesionály pomáhat při zajištění adekvátního stavu výživy širokého spektra pacientů a obecné populace. Kompetence: Absolvent ve spolupráci s lékařem dbá o přiměřený stav výživy pacientů/klientů a poskytuje potřebnou edukaci.
Osnova
  • 1. Výživa a zdravotní stav člověka, určování stavu výživy.
    2. Složení potravy a její energetická hodnota. Minerální látky a vitamíny ve výživě. Řízení energetické bilance
    3. (hlad, sytost). Tělesná aktivita a výživa.
    4. Diety a dietní systém. Otylost. Podvýživa.
    5. Výživa v dětském věku.
    6. Umělá výživa parenterální a enterální.
    7. Význam výživy pro člověka, složení potravy. Vliv chronického užívání alkoholu, drog na stav výživy.
    8. Poruchy žvýkání, polykání, zažívání, absorpce. Chronická onemocnění ovlivňující příjem potravy.
    9. Podávání výživy sondami. Podávání výživy infuzemi. Podávání výživy do PEG. Mentální anorexie a bulimie.
    10. Rizika poruch výživy u hospitalizovaných nemocných , výživa u onkologických nemocných.
Literatura
    povinná literatura
  • MUSIL, D. Klinická výživa a intenzivní metabolická péče. Olomouc: UP Olomouc, 2002. info
  • GROFOVÁ, Z.:. Nutriční podpora. Grada Publishing, Praha, 2007. info
  • ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. Praha: Grada Publishing, 2002. info
  • SATINSKÝ, I. Výživa a dietetika. Distanční studijní opora [online]. c2008, posl. akt. 2008 [cit. 2012-08-23). Opava: Slezská univerzita v Opavě, 2008. URL info
  • KLEINWECHTEROVÁ, H., BRÁZDOVÁ, Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: NCO NZO, 2005. ISBN 80-7013-336-8. info
    doporučená literatura
  • ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin. Brno:NCO NZO, 2006. ISBN 80-7013-435-6. info
  • ANDĚL, M. BENEŠ, P. Výživa nemocných v těžkých stavech. Brno: IDVPZ, 1999. ISBN 80-7013-271-X. info
Informace učitele
Požadavky k zápočtu: 80 % aktivní účast na cvičeních (studentovi, který se z vážných důvodů nemohl povinné výuky zúčastnit, vyučující určí náhradní způsob splnění studijních povinností). Prezentace vybraného tématu v seminárním cvičení.
Vypracování ošetřovatelského plánu. Obhajoba a rozbor seminární práce. Úspěšné absolvování písemného testu, minimálně 80 % úspěšnost.
Další komentáře
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2016, léto 2017, léto 2018, léto 2019.