UOSZ045 Nutrition

Faculty of Public Policies in Opava
Summer 2016
Extent and Intensity
0/0. 2 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
MUDr. Igor Satinský, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
MUDr. Igor Satinský, Ph.D.
Institute of Paramedical Health Studies – Faculty of Public Policies in Opava
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Předmět je úvodem do ošetřovatelské péče o základní potřebu člověka: výživu. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka. Seznamuje s riziky podvýživy a nadměrné výživy, a s odlišnostmi podávání a přijímání potravy ve stáří. Součástí jsou klinické stavy při poruchách výživy a enterální i parenterální způsoby podávání výživy v zařízeních i v domácnosti. Studenti získávají vědomosti a dovednosti důležité v klinické praxi.
Syllabus (in Czech)
  • Obsahové zaměření přednášek:
    Počet hodin Témata
    1 Výživa a zdravotní stav člověka, určování stavu výživy.
    1 Složení potravy a její energetická hodnota. Minerální látky a vitamíny ve výživě. Řízení energetické bilance (hlad, sytost). Tělesná aktivita a výživa.
    1 Diety a dietní systém. Otylost. Podvýživa.
    1 Výživa v dětském věku.
    1 Umělá výživa parenterální a enterální.
    1 Význam výživy pro člověka, složení potravy. Vliv chronického užívání alkoholu, drog na stav výživy
    1 Poruchy žvýkání, polykání, zažívání, absorpce. Chronická onemocnění ovlivňující příjem potravy.
    1 Podávání výživy sondami. Podávání výživy infůzemi. Podávání výživy do PEGu. Mentální anorexie a bulimie
    1 Rizika poruch výživy u hospitalizovaných nemocných , výživa u onkologických nemocných
Literature
    recommended literature
  • MUSIL, D. Klinická výživa a intenzivní metabolická péče. Olomouc: UP Olomouc, 2002. info
  • ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. Praha: Grada Publishing, 2002. info
  • SATINSKÝ,I. Výživa a dietetika. Distanční studijní opora a e-learningový kurz. 2008. URL info
  • GRÓFOVÁ, Z. Nutriční podpora - praktický rádce pro sestry. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 978-80-247-1868-2. info
  • ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin. Brno:NCO NZO, 2006. ISBN 80-7013-435-6. info
  • KLEINWECHTEROVÁ, H., BRÁZDOVÁ,Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno: NCO NZO, 2005. ISBN 80-7013-336-8. info
  • ANDĚL, M. BENEŠ, P. Výživa nemocných v těžkých stavech. Brno: IDVPZ, 1999. ISBN 80-7013-271-X. info
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course can also be completed outside the examination period.
Information on the extent and intensity of the course: Přednáška 3 HOD/SEM.
The course is also listed under the following terms Summer 2010, Summer 2011, Summer 2012, Summer 2013, Summer 2014, Summer 2015.
  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.slu.cz/course/fvp/summer2016/UOSZ045